3'üncü meme fark edilmediğinde, kansere neden olabilir

3'üncü meme fark edilmediğinde, kansere neden olabilir

Aksesuar meme olarak da bilinen 3’üncü meme hastalığı, fark edilmediğinde meme kanserine neden olabiliyor. 

Ergenlik ya da gebelik dönemine kadar hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerleyebilen bu hastalık, hormonlarla tetiklenerek, dayanması güç ağrılara neden olabiliyor. Hastalığın tespitinin ardından yapılan cerrahi operasyon sonucunda, hastalar iki hafta içinde sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebiliyor. Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya konuyu tüm detaylarıyla anlattı.

Üçüncü Meme sorunu nedir?

Birçok memelinin süt hattında ikiden fazla memesi vardır.  İneklerin dört, köpeklerin 8-10, sıçanların 12, domuzların ise 18 memesi vardır. Fakat insanda birçok ekstra meme ucunun süt hattının dışında oluştuğu bilindiği için bugün onları embriyonun gelişiminde şans eseri ortaya çıkan bir özellik olarak görüyoruz. Doğumsal bir kalıntı olan fazla meme veya meme başı, henüz anne karnındayken oluşur. Seyrek olarak bir bebeğin fazladan bir ya da daha çok meme/meme başının olduğu görülebilir. Kasıktan koltuk altına kadar uzanan süt yolu denilen bir çizgi boyunca çok sayıda meme hücremiz vardır. Eğer bu hücreler beklenen gerilemeyi göstermezlerse, Aksesuar Meme de denilen 3’üncü Meme oluşur. Fazla meme başları genellikle göğüs bölgesinin çevresinde yer alsalar da, ara sıra da boyunda, sırtta, kalçada ve vulvada bulundukları da gözlenmiştir. 

Aksesuar meme ve meme başı dokuları genellikle ergenlik dönemi ya da gebeliğe kadar belirti vermez ve sessiz seyrederler. Bu dönemlerde hormonların etkisi ile büyüyüp ağrıya sebep olabilirler. Hastalar genellikle koltuk altı sarkması ya da koltuk altında ele gelen kitle şikâyetiyle başvururlar. Aksesuar meme başı en sık olarak, normal meme yerleşiminin hemen altındaki bölgelerde görülür. Aksesuar meme ise en çok koltuk altında görülür. 

Kadın hastalarda aksesuar memenin fark edilmesi, genellikle hamilelik ve emzirme döneminde gerçekleşir. Vücudunda fazla memesi ya da meme başı olan kişiler bunu genellikle çok küçük oluşu ve tam meme formunda olmaması nedeniyle ben veya leke olarak algılarlar. Bunun bir aksesuar meme ya da meme başı olduğunun çoğunlukla farkında bile değillerdir. 

Toplumda bu tür bozuklukları olanların oranı yüzde 1-2 civarında iken, ekstra meme ucu olanlarda bu oran yüzde 14.5’e kadar çıkabiliyor. Dünyadaki kadınların neredeyse yüzde 5’inde gelişimsel bir varyasyon olarak üçüncü meme bulunur. Kuzey Amerikalılar’ın tahmini olarak yüzde 1 ile 2`sinde fazla meme başı bulunur. Bu durum erkek ve kadınlarda eşit oranda gerçekleşmekle birlikte, zencilerde ve Japonlar`da daha yaygın olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu sorun; etnik köken, cinsiyet, coğrafi etkenlere göre farklılık göstermekle birlikte fazladan meme ucu vakaları çok yaygın değildir. 

Aksesuar meme başı erkek ve kız çocuklarında eşit oranda görülürken, aksesuar meme kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Aksesuar meme veya meme başı doğumsal bir kalıtımdır, yani doğumdan itibaren vardır. Hastaların yarıdan fazlasında iki taraflı görülür. En sık koltuk altında görülür.

Kişide tek veya çift taraflı olabilen aksesuar meme dokusu genellikle ilk hamileliğe kadar şikâyete neden olmazken, hamilelik döneminde kişi hormonal değişiklere bağlı olarak koltuk altında yağ bezesine benzer bir yapının farkına varabilir. Özelikle gebelik, emzirme ve adet dönemlerinde gerginlik hissine ve sızlama ile ağrıya neden olabilen aksesuar meme dokusu, sonraki hamileliklerde ve zaman içinde büyüyüp belirginleşebilir. Bazı durumlarda aksesuar memenin oluştuğu bölgeler emzirme döneminde aynın meme dokusunda olduğu gibi süt gelebilir. 

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya

Üçüncü memenin kanserle ilişkisi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Normal bir meme dokusu kanser gelişimi açısından ne kadar risk altında ise aksesuar meme dokusu da o oranda risk altındadır. Ayrıca, aksesuar meme dokusunun, normal meme dokusunda görülen fibrokistik hastalık, fibroadenom ve meme kanserine dönüşme riskleri vardır. Bu hastalıklar yönünden aksesuar meme dokusu muayene ve ultrasonografi ile takip edilmelidir. Aksesuar meme başına renalagenezi (böbreğin doğumsal yokluğu) ve aksesuar böbrek gibi böbrek anomalileri, doğumsal kalp hastalıkları, epilepsi (sara hastalığı) ve kulak anomalileri eşlik edebilir.

Aksesuar meme ve meme başı çoğu zaman şikâyete sebebiyet vermeden bazen de ağrı, kol hareketlerinde kısıtlılık, süt gelmesi ve kozmetik kaygılarından dolayı müdahale gerektirir. Hastalar aksesuar memeyi genellikle koltuk altında daha az olarak kasık bölgesinde hissettikleri yağ bezesine benzer yumuşak ve hareketli bir şişlik olarak tanımlar ve bu nedenle plastik cerrahlara başvurur. Aksesuar meme dokusuyla başvuran kişilerde şikâyetlerin iyi değerlendirilmesi önemlidir. Özellikle yaşam kalitesini etkileyen ağrı, gerginlik ve süt gelme şikâyeti olan hastalarda, vaka kendi özelinde değerlendirildiğinde ameliyat ile tedavi doğru bir yöntem olabilir. Koltuk altında oluşan aksesuar memeden süt gelmesi, cerrahi müdahale için esastır ki bu durum hem diagnozu kesinleştirir, hem de bu dokunun ileride kansere dönüşme riskini artırır. 

Aksesuar meme dokusu cerrahi müdahale ile alındıktan sonra temizlenen bölge cerrahi dikişler ile kapatılır. Yara dokusunun iyileşme süreci yaklaşık olarak iki haftadır. Bu süreçte spor ve özellikle o bölgeyi zorlayan hareketlerden kaçınmak gerekir.

Belirttiğim gibi üçüncü meme konusu göz ardı edilmemesi gereken bir konudur ancak vaka özelinde değerlendirilmeli ve uzman doktor tarafından kişiye özel tedavi yöntemi belirlenmelidir. Çünkü her uygulamada olduğu gibi, yapılan işlemlerin uygulanması ve sonuçları, her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir.

 “Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları, her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya 


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !