Meyve suyundan aldığımız şeker kaç gram?

Meyve suyu tüketimi ve günlük şeker alımı arasındaki oran hakkında kafa karıştırıcı bir bilgi kirliliği olduğunu dile getiren Profesör Doktor Aziz Ekşi, "Vitamin, mineral ve antioksidanlar için iyi bir kaynak olan meyve suyu ve nektarların ülkemizde ortalama günlük şeker alımına katkısı, 3 gram düzeyinde kalmaktadır" dedi.

Aziz Ekşi, insan vücudunun, fonksiyonlarını sürdürmek için belirli bir seviyede şekere ihtiyaç duyduğuna ancak, şeker tüketiminin uygun seviyelere çekilebilmesi için, tüketimde farklı gıdaların payının iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekti ve "Bu sayede, öncelikli gıdaları doğru belirleyebiliriz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), pancar şekeri ya da meyvenin kendisinde ya da yüzde 100 meyve sularında yer alan meyvenin kendi şekeri dahil olmak üzere tanımladığı serbest şekerin, günlük enerji ihtiyacının karşılanmasında, yüzde 10 oranını geçmemesini önerdiği ifade eden Profesör Doktor Aziz Ekşi, "Günlük enerji gereksinimini 2000 kcal olarak ele alalım. DSÖ'ce, şekerden sağlanan enerjinin 200 kcal'i aşmaması; bir başka deyişle günlük şeker tüketiminin en fazla 50 gram olması öneriliyor" dedi.

2016 yılı rakamlarına göre ülkemizde toplam şeker tüketiminin 2.6 milyon ton, nüfusun ise 79.8 milyon olduğunu söyleyen Aziz Ekşi, "2016 yılında kişi başına şeker tüketimi yıllık yaklaşık 33 kg, günlük yaklaşık 90 gram düzeyindedir. Önerilen rakamın, birçok ülke gibi Türkiye'de de aşıldığı görülüyor. Ancak, önerilen düzeye ulaşmak için şeker tüketiminde etkili olan ve öncelik verilmesi gereken gıdaların, kafa karışıklığına yer olmadan iyi bilinmesi önem taşıyor" şeklinde konuştu.

2016 yılında Türkiye'de, kişi başı yıllık yüzde 100 meyve suyu tüketiminin 0,8 litre düzeyinde olduğun belirten Aziz Ekşi, "0,8 litre yüzde 100 meyve suyu, yaklaşık 88 gram meyvenin kendi şekerinden içerir. Yüzde 100 meyve sularına ilave şeker eklenmez. Ülkemizde yüzde 100 meyve suyundan alınan ortalama günlük şeker miktarı, 88/365= 0,24 gram düzeyindedir. Öte yandan, içeriğindeki izin verilen şeker miktarı ve minimum meyve oranı yasal olarak Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen ve meyvesine göre farklılık göstermekle birlikte, meyve oranı yüzde 25-99 arasında olarak ifade edilen nektarların kişi başı tüketimi yıllık 7,9 litredir. Bu miktardaki nektar ise, yaklaşık olarak yıllık bin 30, günlük 2,8 grama karşılık gelir. Yani, Türkiye'de kişi başı yıllık 8,7 litre olan yüzde 100 meyve suyu ve nektar toplam tüketiminin, günlük şeker alımına etkisi, 3 gram düzeyindedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı onaylı Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde, günde 180 ml civarında meyve suyu tüketimi önerildiğini ifade eden Profesör Doktor Aziz Ekşi, "DSÖ önerisi de 150 ml düzeyindedir. Önerilen oranlarda tüketimde dahi, meyve suyu kaynaklı günlük şeker alımı 20 gramın altında kalacaktır. Kaldı ki ülkemizde tüketim miktarı, bu önerilerin çok altında gerçekleşmektedir" şeklinde konuştu

Uygun Miktarda Tüketilen Meyve Suyu, Şeker İhtiyacını Gidermeye Yarar Sağlar

Vitamin, mineral ve antioksidanlar için iyi bir kaynak olan, kolestrol içermeyen meyve sularının, uygun miktarlarda tüketildiğinde, şeker ihtiyacını karşılamaya yararlı olacağını vurgulayan Aziz Ekşi, şunları ifade etti: "Vücudumuzun belirli bir oranda şekere ihtiyacı var ve ekmek dahil pek çok gıdadan şeker alırız. Uygun miktarlarda tüketilen meyve suları, şeker ihtiyacının bir kısmı yararlı bir gıda ile gidermemizi sağlar. Öte yandan meyvelerin kendisi gibi, sadece meyve içeren %100 meyve suları, glisemik indeks değeri düşük, doğal şeker içeren gıdalar arasında yer alır. Ayrıca meyve suyu, tatlı bir sıvı gıda olmasından dolayı, yüksek kalorili olarak algılanmasına rağmen, meyveden dönüşen bir içecek olarak, sağladığı kalori de meyve ile aynı ölçüdedir. Örneğin; 180 gram meyve ya da meyve suyu ya da meyve nektarının sağladığı kalori yaklaşık 80 – 90 kcal arasındadır."

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe