Tansiyonunuzu dengede tutan gıdalar

Anadolu Sağlık Merkezi'nin stratejik iş birliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Üniversitesi'nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, alışveriş sepetinin tansiyonunu yükseltmeyen ve kalp için iyi yağları içeren besinlerle doldurmanın kolay yollarını açıkladı. 

Kalp sağlığı için buzdolabının kalp dostu gıdalarla doldurulması gerektiğini söyleyen Joshua Nachman "Meyve, sebze, balık veya tavuk başlamak için ilk akla gelenler; ancak market rafları arasında ilerlerken iş daha karmaşık bir boyut kazanıyor" diyerek kalp dostu alışveriş listesi önerdi.

Kalp dostu gıdalar seçerken içinizin rahat etmesi için, Johns Hopkins Üniversitesi'nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman bir alışveriş listesi hazırladı. Nachman, "Esas olan neleri yiyebileceğinizi düşünmektir. Bu bakış açısıyla ilerlemek sizi başarıya götürecektir" dedi. İşte Nachman'dan haftalık alışverişlerinizi, kalp dostu yiyeceklerle dolu bir serüvene çevirecek önemli ipuçları…

Tansiyonunuzu dengede tutan gıdalar

Tansiyonu düşürme çabalarının önündeki engellerden birinin de tuz tüketimi olduğunu vurgulayan Johns Hopkins Üniversitesi'nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, tansiyonu doğal yollarla düşüren, dengede tutan besinlere dikkat çekiyor ve içinde kalbi koruyan antioksidanlar, vitaminler ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunan gıdaların tercih edilmesini öneriyor:

Kinoa (Bu çok amaçlı tahılı pirinç gibi tüketin)
Brokoli
Karalahana
Kuru fasulye
Lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdalar (Sağlığınız için konserveleri değil dondurulmuş ürünleri tercih edin)
Ham kakao çekirdeği (Tek başına yiyebilir, yoğurt ya da çaya ekleyebilirsiniz)
Kabak çekirdeği
Pisi balığı
İpucu: Tuzun lezzetinden vazgeçemiyorsanız iyotlu ve renkli deniz tuzuna yönelin. Bu, içinde besin maddesi bulunduğunu gösterir.

İyi yağlar
Yağlar son zamanlarda kötü bir şöhretle anılsa da bazı iyi yağlar kalp dostu bir yaşam stilinde hayati öneme sahiptir. Bu doymamış yağlar (Tekli doymamış ve çoklu doymamış), kandaki kötü LDL kolesterol miktarını azaltarak kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Nachman'a göre aşağıdaki "iyi yağlar" mutfakların demirbaşı olmalı:

Kabuklu yemişler ve tohumlar
Zeytinyağı (Mümkünse en yüksek kalite olan filtrelenmemiş, saf sızma, soğuk baskı, rafine edilmemiş zeytinyağı)
Avokado
Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar

Hafıza sorunlarınız için ne zaman endişelenmelisiniz?
Herkesin hafızası zaman zaman sorun çıkarabilir (Anahtarlarım nerede?). Bazı hafıza sorunları, dikkatsizlik veya aşırı yoğun bir gün geçirmek gibi normal ve geçici nedenlere bağlanabilir. Asıl endişelendirici durum, sürekli yaşanan hafıza sorunlarıdır. Bu nedenle hafıza kaybı ihtimalini en aza indirmek için elinizden geleni yapmakta fayda var. Johns Hopkins Üniversitesi Nöroloji Uzmanı Dr. Barry Gordon, "Hafıza, beyin fonksiyonlarının sadece ufak bir bölümünü kapsar; beyin sağlığınızı korumak için pek çok şey yapabilirsiniz" diyor.

Hafıza ve egzersiz
Johns Hopkins Üniversitesi Nörobilim Departmanı Direktörü Dr. Rick Huganir, "Hafıza için en faydalı şey egzersizdir" diyor. Araştırmacılar bunun nasıl olduğunu tam olarak bilmese de, egzersiz ile beyne giden kan akışının artmasının, hafızayı oluşturan hücreler arasındaki bağları güçlendirdiği fikrinde yoğunlaşıyorlar. Diğer bir açıklama ise, egzersizin bu bağlantıları uyaran büyüme faktörleri gibi maddelerin beyinde salgılanmasını tetiklemesi şeklinde.

Hafızanızı korumak için öneriler
Günlük rutininize kalp atışınızı hızlandıracak bir egzersiz ekleyin.
Sağlık sorunlarınızı ertelemeden çözün.
Yeterli uykuya özen gösterin ve varsa uyku problemleriniz için yardım alın.
Aldığınız ilaçları doktorunuz ile gözden geçirin.
Gerçekçi hedefler belirleyin.
Plan ve hazırlık yapın.
Isınma ve soğuma hareketleri yapın.
Acele etmeyin.
Vücudunuza kulak verin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe