Domatesi çiğ yerine pişirerek kullanın

Domatesi parçalayın, ısıtın, kaynatın... Domatesi ısı ile ne kadar çok buluşturursanız, faydası o kadar artıyor...

"Biz Türkleri asırlar boyu kanserden koruyan bir mutfak malzemesi varsa o da domatestir..." diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde ettiğimiz tüm gıdaların, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalı olduğunu söyledi. Tüm sebzelerin mümkün olduğunca az pişirilmesini tavsiye eden Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Domatesi ise mümkün olduğunca soyun, parçalayın, kaynatın." dedi.

Sağlıklı bir hayat yaşamanın yolunun doğru beslenmeden geçtiğini artık hepimiz biliyoruz. Domates, sağlıklı yaşam denildiğinde ilk akla gelen besinler arasında yerini alıyor. İçerdiği yüksek likopen sayesinde kanserden koruyucu özelliğine dikkat çekiyor Uzm. Dyt. Işın Sayın. Domatesin yararlarını anlatırken "Önce iyice yıkayın, soyun, doğrayın, iyice su gibi olana kadar parçalayıcıdan geçirin. Ocağa koyun ve çok az tuz ekleyin. Mümkün olduğunca koyulaşıncaya kadar kaynatın. Yani özetle domatesin canını çıkarın. Çünkü domates ne kadar işlem görürse, besin değeri o kadar artar"dedi.

Domates en etkili kanser önleyicidir...
"Domatesin içinde yer alan ve kanser önleyici olan likopen bu işlemlerden geçtikçe çok daha aktif hale geliyor" diyen Sayın,"Kansere karşı her aşamada daha da güçlü koruyucu etki göstermesi için domatesi mümkün olduğunca pişirin. Pişirdikten sonra üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı, domatesteki likopenin kana geçen miktarını artırırken, zeytinyağındaki E vitamini ile de kansere karşı ekstra koruma sağlayacaktır. Yağı yüksek sıcaklıkta domatesle pişirmediğiniz için zeytinyağındaki E vitamini ve değerli yağ asitleri özelliğini yitirmeyecektir. Zeytinyağı ve diğer sebzeleri hırpalamayalım ama domatesi soyup doğrama, robotta çekip çok pişirme şeklinde hırpalamak serbest" dedi.

Doğru domates konservesi nasıl yapılır?
Evde mis kokulu yaz domatesleri ile kışa hazırlık yapılabileceğinin de altını çizen Işın Sayın, "Domatesleri sos haline getirdikten sonra üzerine biraz zeytinyağı ekleyin. Bunun için, iyice pişirip sos haline getirdiğiniz domateslerin üzerine natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Sıcaklığını kaybetmeden hemen ağzına kadar dolacak şekilde, cam kavanozlara aktarın. Daha önce kullanılmamış kavanoz kapakları ile kapatıp kapaklar alta gelecek şekilde soğuyuncaya kadar bekletin. Sosun kapaktan sızıp sızmadığını kontrol edin. Sızıntı yoksa her şey yolunda demektir.

Sızıntı varsa o kavanozdaki sosu tekrar kaynatıp aynı işlemi başka bir kapakla tekrar yapın. Artık kış ve yaz boyu kullanabileceğiniz doğal kansersavarınız, bağışıklık sistemi koruyucunuz; el yapımı, katkı içermeyen, çok çok az tuzlu domates konserveleriniz hazır. Tek seferde 1 kavanozu bitiremeyecekseniz buzdolabına alıp, en kısa zamanda, yaklaşık 48 saat içinde tüketin. Bunları kahvaltıda açıp yiyebilirsiniz. İçine yumurta kırabilir, sebze ve bakliyat yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Aç hissetmediğinizde 1 kaseye doldurup yanında yoğurtla bile yiyebilirsiniz. Şifa niyetine." dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe