Matcha çayı, yeşil çayın tahtını sallar mı?

Yeşil çay sofralarımıza siyah çaydan çok daha sonra girmiş olsa da artık birçok insanın alışkanlığı haline gelmiş durumda. İçerdiği biyoaktif öğeler ile metabolizmayı hızlandırıcı ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı bilinen yeşil çay aynı zamanda ödem söktürücü etkiye de sahip. 

Son zamanlarda Japon çay seremonilerinin vazgeçilmezlerinden olan Matcha çayı Dünya'da ve ülkemizde giderek popüler olmaya başladı. Sebebi ise yeşil çaya göre antioksidan etkisinin çok daha fazla olması. Yeşil çaydan farkı toz halinde bulunması ve sıcak suya karıştırılarak hazırlanması. En çok öne çıkan özelliklerinden biri de son dönemde oldukça gündemde olan Goji berry'den yaklaşık 6 kat daha fazla antioksidan içeriyor olması.

Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber yeşil çayın tahtını sallamaya aday Matcha çayının sağlık üzerindeki etkileri nelerini açıklıyor.

Kansere karşı koruma sağlar

Amerika Kanser Birliği tarafından doğal bir anti-kanserojen olarak kabul edilen epigallokateşingallat içeriği ile kansere yakalanma riskini azaltıyor. Yeşil çaydan farkı ise bu bileşeni yeşil çaya göre 137 kat daha fazla içermesidir.

Kahveye göre daha enerjik ve dikkatli olmanıza yardımcı olabilir

Bir kupasında yaklaşık 30 mg kafein olan Matcha çayında bir kupa kahvenin üçte biri kadar kafein olsa da, içerdiği L-theanine ile kafein emiliminin daha yavaş gerçekleşmesini sağlayarak kafeinin olumlu etkilerinin daha uzun zaman sürmesini sağlıyor.

Kolesterol üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülüyor

2009 yılında yapılan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı, bu nedenle de kalp sağlığı için yararlı etkileri olduğu düşünülüyor.

Bazı aktivitelerde yardımcı olabilir

L-theanine'nin beyinde alfa dalgalarını arttırdığı buna bağlı olarak da yeni şeylerin üretimini arttırabileceği düşünülüyor.

NASIL HAZIRLANIR?

Toz bir çay olan Matcha çayı süzgeçten geçirilerek bardağa aktarılır ve su ile karıştırılır. Suyun ideal sıcaklığı 70-80 derece arasındadır.

GÜNLÜK NE KADAR TÜKETİLEBİLİR?

Önerilen bir bilimsel dozu olmasa da günde 1-2 gramlık tüketiminin yeterli olduğu düşünülüyor.

FAZLASI ZARARLI MI?

Aynı yeşil çay ve diğer bitki çayları gibi, önerilenden fazla tüketiminin karaciğer yetmezliğine yol açabileceği düşünülüyor. Diğer bitki çaylarında olduğu gibi günde en fazla 2-3 kupa limitinin aşılmaması gerektiği üzerinde duruluyor.

KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİL?

Çay alerjisi olanların, ağır demir yetersizliği olan kişilerin, reflü gibi bir sindirim sistemi sorunu olanların veya ishale yatkın olan kişilerin, gebe ve emziklilerin tüketmemesi gerekiyor. Böbrek taşı veya yetersizliği olan kişiler için de Matcha çayı önerilmiyor. Herhangi bir hastalık sebebi ile düzenli ilaç kullanan kişilerinde doktor ve/veya diyetisyenlerine danışmadan tüketmemeleri gerekiyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe