'Baş'tan aşağı sağlığın ipuçları

Saçlarınız, kulaklarınız, gözlerinizden tutun; kalbiniz, karaciğeriniz ve dizlerinize kadar sağlıklı olmanın yolları burada!

Baş
Serinleyin; kafanızı rahatlatın! Yanlış duymadınız... Yapılan bir araştırmada bulunduğunuz ortamdaki hava sıcaklığının arttıkça baş ağrısının da arttığı ortaya çıkmış. Dolayısıyla yoğun bir iş günü sonrası baş ağrısı çekmekteyseniz, evinizi biraz serinletip kendinize buzlu bir içecek hazırlayın.

Saç
Yediğiniz yiyeceklerin saçlarınızın parlaklığı üzerinde fazlasıyla etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Bağışıklık sisteminin bir numaralı dostu çinko, sağlıklı saç oluşumu için de oldukça gerekli bir element. Dolayısıyla kırmızı et, yumurta, fasulye, bezelye ve fındıktan bol miktarda çinko almanızı öneririz.

Kulak
Her gün kendinize tamamen sessiz geçireceğiniz bir vakit yaratın. 1 saat bu süreç için idealdir; ama çoğumuzun bu kadar uzun vakti de olmaz. Bu nedenle 10'ar dakikalık süreçlerle başlayıp, yapabildiğiniz kadar artırmayı deneyin. Bu şekilde hem kafanızı, hem kulaklarınızı dinlendireceksiniz

Göz
Göz vücut ağırlığının sadece yüzde 2'sini oluştururken, alınan besinlerin yüzde 25 kadarına gereksinim duyar. Sağlıklı gözlere sahip olmak için A ve C vitamini, karotenoid ve çinko alınması gerekir. Bunları da meyve ve sebzelerden; özellikle havuç, kayısı, kırmızı ve yeşil biberden alabilirsiniz.

Diş
Sabah-akşam 'yukarı, aşağı; tam iki dakika' dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini hepimiz biliriz. Ayrıca peynirin dişlerde oyuk oluşumunu engellediğini, dişeti dostu yeşil çayın plak oluşumuna iyi geldiğini, şekersiz sakız çiğnemenin de diş minesindeki bozuklukları onardığını hatırlatalım.

Sırt
Sırtınızı mutlaka kuvvetlendirin. Omurganızın sağlamlığının yüzde 80'inin sırt kaslarına bağlı olduğunu unutmayın. Haftada iki kez, mekik gibi sırtınızı çalıştıracak egzersizler yapın. Bu şekilde sırtınızı çalıştırmanız sırt ağrılarınızın hafiflemesine de yardımcı olacaktır.

Göğüs
Yapılan araştırmalar spor yapmanın göğüs kanseri riskini azaltmada önemli rol oynadığını gösteriyor. Düzenli olarak egzersiz yapan kadınlarda daha az yağ olmasının yanında, östrojen hormonu da daha az salgılanıyor. Haftada 5 gün 1 saatlik herhangi bir spor yapmak oldukça önemli.

Eller
Ellerimizi yıkamamız hijyen açısından önemli olduğu gibi, nemlendirme açısından da bir o kadar kötüdür. Çünkü ellerimizi yıkamamız nemin yok olmasına, kurumaya, hatta egzamaya bile yol açabilir. Dolayısıyla ellerimize sıklıkla güneş koruma faktörü içeren nemlendirici sürmemiz iyi olacaktır.

Kalp
Kalp sağlığında beslenme çok önemlidir. Yediklerinizin doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerden oluşmasına özen gösterin; yemeklerde zeytinyağını tercih edin. Ayrıca fındık, ceviz, domates, balık, yeşil çay, üzüm, soğan ve sarımsak gibi kalp dostu besinlerden bol bol tüketin.

Akciğer
Akciğer ve beslenme konusunda yapılan araştırmalar C, E ve A vitamini, flavonoid ve Omega 3 ağırlıklı beslenen insanlarda astım, kronik bronşit gibi akciğer hastalıklarına daha seyrek rastlandığını ortaya çıkarmış. Bu tip içerikleri Akdeniz tarzı beslenmeden alabileceğinizi not edelim.

Karaciğer
Karaciğeriniz için beslenirken renklere dikkat edin. Koyu yeşil yaprakları sebzelerin yanı sıra kavuniçi, sarı, mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzelere beslenmenizde yer vermeniz faydalı olacaktır. Ayrıca balık, yumurta, mantar gibi gıdalarda bulunan selenyum karaciğer fonksiyonunu artıracaktır.

Mide
Mide sağlığınız için yağı beslenmenizde mümkün olduğunca az kullanın. Bunu nasıl mı yaparsınız? Az yağlı sütü tercih ederek, yumurtanın tamamı yerine akını tüketerek, tavuğu derisini soyup yiyerek ve yüzde 90 daha az yağlı et ile beslenerek...

Bağırsak
Bir bardak kahve ve bir avuç badem bağırsakların dostudur. Bu ikili sindirim sisteminizdeki 'iyi' bakterilerin seviyesini yükseltecek; hastalıkların kolaylıkla atlatılmasına ve sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.

Diz
Diz eklemlerinizi güçlendirin. Bunun için günde en az 15 dakikalık yürüyüş yararlı olacaktır. Bu yürüyüşler diz kıkırdağınızın harekete geçip çalışmasını sağlayacak, diz problemleri yaşamanızı engelleyecektir.

Ayak
Ayaklarınızı haftada 2-3 kez selenyum sülfit içerikli temizleyicilerle yıkamanız mantar oluşumunu önleyecektir. Ayaklarınızı iyice kurulamanız gerektiğini de hatırlatalım. Ayrıca rahatsız ayakkabılardan kesinlikle uzak durmanız gerekir. Her gün mutlaka 15 dakika ayaklarınızı vücudunuzdan yüksekte olacak şekilde uzatıp dinlendirmeniz de iyi gelecektir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !