Barkodlar, farklı kalınlıkta dik çizgiler ve bu çizgilerin arasında bulunan beyaz boşluklardan oluşmaktadır. Barkodlar, ürünlerin üzerinde bulunur ve ürünle üzerindeki bilgilerin elektronik bir ortama hatasız bir şekilde aktarılması için kullanılmaktadırlar. Bu barkodların doğru basılması çok önemlidir çünkü barkodlar, ürünlerle ilgili önemli bilgiler içermekte ve bu bilgilerin hem alıcı hem de satıcı tarafından bilinmesi gerekmektedir. Her ürünün üzerinde, ürünün kodunu taşıyan bir barkod bulunmalıdır.
Bu nedenle, kaliteli ve doğru işlem yapan barkod yazıcıları bulmak son derece önemlidir. Barkod basmak için kullanılan barkod yazıcıların, piyasada farklı modelleri ve markaları bulunmaktadır.
Barkod Yazıcılar Nasıl Çalışmaktadır?
Barkod yazıcılar, iki farklı çalışma yöntemiyle çalışmaktadırlar. Bunlardan biri direkt termal baskı, diğeri ise termal transfer baskıdır. Direkt termal baskı yönteminde kağıt ısıtılarak yakılır ve böylelikle baskı işlemi yapılır. Baskı sonunda kağıdın rengi siyaha döner. Direkt termal baskı yöntemi kısa süreli bir baskı olup kısa süreli kullanımlar için daha uygundur. Termal transfer baskı ise kağıt yerine ribon kullanılarak yapılmaktadır. Bu baskı yönteminde yakma işlemi uygulanmaz, bunun yerine ribon ısıtılır ve kağıt, ribonun üzerine yapıştırılır. Bu baskı yöntemi daha dayanaklı ve uzun ömürlüdür çünkü hiçbir çevresel faktörden etkilenmez. Barkod yazıcıların 4 farklı çeşidi vardır ve hepsi farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Bunlar: Nokta yani iğne vuruşlu yazıcılar, deskjet yani mürekkep püskürtmeli yazıcılar, toner yani lazer kullanan yazıcılar ve yakarak yazdıran yazıcılardır. Bu yazıcıların hepsi kendine ait çalışma prensibine sahiptir.
Barkod Yazıcılar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Barkod yazıcılar, barkodların yanı sıra klasik yazıcıların baskı yapamadığı etiketlere baskı yapmak için de kullanılmaktadır. Barkod yazıcıların baskı kalitesi yüksek olduğu için daha çok tercih edilmektedirler. Diğer yazıcılara göre baskı hızı daha yüksek olduğundan büyük market veya mağazalarda zamandan tasarruf etmek için de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra barkod yazdırma, diğer yazdırma işlemine göre daha kolay yapılabilmektedir. Barkod yazıcılar, basım işlemi yapılırken yapışkanının akması veya etiketinin mürekkebe yapışması gibi durumları yaşatmadığı için diğer yazıcılara göre daha çok tercih edilmekte hatta barkod basmada kullanımı zorunlu hale gelmektedir.
Barkod Yazıcı Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Piyasada birçok farklı model veya markada barkod yazıcı bulunmaktadır. Bunların arasından doğru ve kaliteli olan yazıcıyı bulabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bunlar: Etiketin ürün üzerinde duracağı süre, yazıcının istenilen baskı kalitesine sahip olması, etiketin çevresel faktörlerden olabildiğince az etkilenmesi, etiketin kullanım alanı ve amacı, baskı yapma hızının yüksek olması, bağlantı şekillerinin tercih edildiği gibi olması, etiketin basılma sıklığı, baskı tekniği ve baskı çözünürlüğü, yazıcının yazılım ihtiyacı gibi durumlardır. Baskı aşamasında herhangi bir sorun yaşanmaması için, alınacak yazıcının bu özelliklere sahip olup olmadığının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Piyasada En Çok Hangi Yazıcı Modelleri Tercih Edilmektedir?
Piyasada birbirinden farklı birçok yazıcı marka ve modeli bulunsa da içlerinden bazıları daha çok tercih edilmekte ve daha çok kullanılmaktadır. Daha çok tercih edilen bu yazıcılar, kullanım alanı, kalitesi ve farklı seçenekleriyle diğer yazıcıların önüne geçmektedir. Piyasada en çok tercih edilen barkod yazıcı modelleri ise Honeywell Pc42T, Toshiba FV4T ve Zebra GC420T marka ve modelleridir. Ancak Zebra modelinin kafa ömrü diğer iki modele göre çok daha kısa olmaktadır. Piyasada daha başka ürünler de bulunmaktadır fakat bu modeller diğerlerine göre daha fazla avantaja sahip olduklarından diğerlerine göre daha fazla tercih edilmektedir.
Kaynak : http://www.kod41.com/