İcatlarda kadın eli; Kadın Mucitler

Mucitlerin yaptığı icatların tarihin ve geleceğin akışını tümden değiştirdiği bir gerçek. Şuan çok kullandığımız ve hatta alışkanlık geliştirdiğimiz birçok şey, aslında geçmişte büyük uğraşlarla ortaya konmuş, zamanında büyük buluş olarak hayret ve mutlulukla karşılanmış birer keşif.

‘Bilim adamı’ teriminden midir, bilinmez, icat yapanların hep erkek olduğu sanılır. Her ne kadar kadın mucitlerin sayısı hayli düşük olsa da günümüzde çok kullandığımız, hayatımızın bir parçası olan kimi buluşlar, kadınların elinden çıkmıştır. Kadın mucit sayısının bu kadar düşük olmasında tabi ki en büyük etken, kadınların, yaşadığı dönemde yeterince anlaşılamaması, fikirlerine önem verilmemesidir.

Bulaşık makinesi, bebek bezi, kese kağıdı gibi geçmişten bugüne hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan birçok şey, kadın elinden çıkmıştır. Kadınlar, bulundukları yerleri güzelleştirdiği gibi aynı zamanda yeni keşifler yapma, bu keşiflerle değiştirme ve geliştirme gibi yetenekleriyle de hayata dokunmakta, geleceği şekillendirmektedir.

Gelin bu icatlara birlikte bakalım…


Bebek Bezi

Bebek bezinin mucidi Marion Donovan’dır. 1949’da satışa sunulan bebek bezinin, şüphesiz sadece bebekler değil, kadınlar için de büyük bir buluş olduğu bir gerçek.

Bulaşık Makinesi

Bu noktada Josephine Cochrane’in hizmetçisine bir teşekkür borçluyuz; çünkü hizmetçisi yıkama esnasında porselenleri kırmasaydı, belki de Cochrane’in bulaşık makinesini icat etmesine vesile olamayacaktı. Patenti 1886’da alınan bulaşık makinesi önce restoranlara, ardından evlere girmeye başlamış. Günümüzde ise mutfaklarda tencere kadar gerekli!

Araba Silecekleri

Karlı bir kış günü arabanızla yolda giderken sürekli durmak zorunda kalabilirsiniz. Neden? Çünkü camınızda kar birikmiştir ve artık yolu göremiyorsunuzdur. Mary Anderson sayesinde bu cevap size şuan saçma gelebilir; çünkü 1903’te Anderson’ın bu sorun üzerine icat ettiği araba silecekleri yalnızca birkaç yıl içinde neredeyse tüm arabalarda göreve başlamıştı bile. Günümüzde ise silecekleri olmayan bir araba ne kadar tuhaf gelir düşünsenize. Ancak siz yine de olası kazalardan korunmak için kasko sigortası yaptırmayı unutmayın.

Kese Kağıdı

Kese kağıdını icat eden Margaret Knight’ın, böylece kağıt sektörünün gelişmesine büyük katkısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Plastik gibi sağlıksız maddelerin yerine iyi bir alternatif olan kese kağıdı hem sağlıklı, hem de kullanışlı. Knight’ın 26 farklı icada imza attığını da belirtmeden geçmeyelim.

Kevlar

Günümüzde polislerin ve askerlerin yoğun olarak kullandığı kurşungeçirmez yeleklerin yapımında kullanılan kevlar maddesinin bir kadın tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz? Stephanie Kwolek, bu sert ve dayanıklı materyali icat ederek çok önemli bir katkıda bulunduğunun farkında mıydı bilinmez; ancak kevlak günümüzde kurşungeçirmez yeleklerin haricinde halat, kask, kayak malzemeleri gibi çok çeşitli alanlarda da kullanılıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !