Nitel Veri Analizi Nasıl Yapılır?

Nitel Veri Analizi Nasıl Yapılır?

Nitel veri analizi son derece detaylı bir alandır. Genel olarak araştırmalarda, ilgili araştırmacıların kullandığı kelimeleri, yüz ifadelerini yaptığı betimlemeleri incelemek ve deneyimlerini daha net bir şekilde anlamayı amaçlar. Bu analiz yöntemi çoğunlukla nitel araştırmalarda kullanılmaktadır ve öncelikli amacı duygu & düşüncelerin anlaşılmasının sağlanmasıdır. Son derece hassas bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu için doğru programlardan ve süreçlerden geçmek gerekebilir. 

Nasıl Yapılır?

İlk olarak bu konuda bazı programlardan destek alınabilir. Hiç şüphesiz tüm dünya tarafından en fazla kabul edilen ve kullanılan araçlar arasında Maxqda Yetkili Satıcı seçeneği ilk sırada yer alır. Sizde bu programı yetkili satıcısından satın almak istiyorsanız enorm.com.tr adresine göz atabilirsiniz. 

Veri Toplama

Tüm analizlerin ilk aşamasıdır. Yalnız nitel veri analizi söz konusu olduğunda toplanan veriler çoğunlukla net ve kağıtta yazacak şekilde bariz olmayabilir. Bu şekilde ortaya çıkan veriler verilerin yazılı bir formata dönüştürülmesi ile daha net bir adıma geçer. Bu adım veri transkripsiyonu olarak da adlandırılır. 

Veri Kodlama ve Tema Geliştirme

Bir sonraki adım veri kodlamadır. Araştırmacı tarafından verinin mantıklı parçalara bölünerek tema ve kavramlara göre kategorilere ayrılması ve sonraki süreç içerisinde desenlerin belirlenmesi ile ortaya çıkar. Son olarak da teori geliştirilir ve bu veriler bulgular kullanılarak anlamlı bir hale getirilmeye çalışılır. 

Nitel Veri Analizi Programla Nasıl Yapılır?

Bu süreç bazı profesyonel araçlar tarafından yönetilmektedir. Hiç şüphesiz bu araçlar arasında ilk sırada Maxqda gelir. Genel olarak bu program nitel veri setlerinin kısa süre içerisinde analiz edilmesi ve etkili bir şekilde kullanılmasını baz alır. Özellikle bu programı sosyal bilimler ve sağlık alanında çok sık kullanılıyor. 

Son zamanlarda en fazla revaçta olduğu alansa pazarlama ve eğitimdir. Başlıca nedeni ise bu program yardımıyla yapılan nitel veri analizlerinin ekonomik geri dönüşlerinin bir hayli fazla olmasıdır. Kavramlar baz alınarak araştırmacılar tarafından farklı formlarda yer alan veriler daha net bir şekilde ortaya çıkarılabilir. Çeşitli dil desteğine sahip olması ve farklı kişiler tarafından aynı anda kullanılabiliyor olması da diğer özellikleri arasında yer alır. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !