Tatlı Biber Salçası

Tatlı Biber Salçası

Tatlı Biber Salçası

Kazdağlarında bazı bölgeler bazı bitki çeşitlerinin yetiştirilmesi bakımından çok elverişlidir. Kimi yerlerde biri bin veren çilek tarlaları yaygınken, kimi arazilerde ise kapya biber oldukça verimli ve kolay yetişir. 

Sonbaharın sonlarına doğru yolunuz Kazdağlarına düşerse tepelerdeki köylerin bahçelerinde kırmızı kırmızı şeyler görürsünüz ki bunlar hala yetişmeye çalışan kapya biberleridir. Kapya biber, Kazdağlarında kasım aralık ayına kadar varlığını sürdürür. 

Kapya biber konusunda bu derece verimli Kazdağlarında yazın en çok uğraş verilen işlerden biri de salça yapımıdır. 

Hemen herkesin salça yapma becerisinin olduğu coğrafyada en çok yapılan salçalardan biri de tatlı biber salçası dır. 

Kapya biberlerin toplanarak yıkanıp, ardından kaynatıldıktan sonra geniş tepsilere serilerek güneşte kurutulması ve akabinde kavanozlanmasıyla salça yapma işlemi bitmiş olur. 

Şehirlerde bu işlem zor ve maliyetlidir. Hele de doğal sebze ve meyveye ulaşma imkanı oldukça meşakatli bir süreçtir. 

Neyse ki bu işlemi kendisi yapamayanlar için salça yapımını en doğal ve sağlıklı şartlarla yapıp satan işletmeler var. 

Bunlardan biri de Kazdağı Şifası isimli firma. Kazdağlarındaki kendi arazilerinde kimyasalsız, doğal gübre ile atalık tohumlardan yetiştirdikleri biber ve domateslerden ürettikleri salçalar, denemeye değer. 

Doğal üretim sürecinden geçtiği için marketten alınan salçalar gibi tatlı olmaktan ziyade daha çok tuzlu bir tada sahip olması, ürettikleri salçanın koruyucusuz olduğu için tuzlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. 

Bu yüzden bu doğal salçalar yemeklere kullanılacağı zaman yemeğe atılacak tuzun azaltılması ya da yemeğin tadına bakıldıktan sonra tuz eklenmesi en doğrusu olmaktadır. 

Aradığınız ve özlediğiniz o eski tuzlu ve ekşi salça tadı için, Kazdağı Şifasının doğal usüllerle Kazdağlarında ürettiği domates, tatlı biber ve acı biber salçalarını gönül rahatlığıyla deneyip, kararı kendiniz verebilirsiniz. 


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !