Bal sivilcelere iyi gelir mi: 14 etkili tarif

Sivilce tedavisi sadece ilaç kullanmakla ilgili değildir. Daha hızlı iyileşmesi için cilde özen göstermekle ilgilidir. Bal, sivilce de dahil olmak üzere cilt problemleri için rahatlıkla kullanılabilecek popüler bileşenlerden biridir.

Eğer bala karşı herhangi bir alerjiniz yoksa topikal uygulama için güvenli olarak kabul edilir ve diğer maddelerle etkileşime girmez. Bununla birlikte, cildinizde kullanmadan önce bir doktora danışmak en iyisidir. Bu yazıda, balın faydalarını ve sivilcelerle mücadele etmek için kullanabilecek yöntemleri araştırdık.

Bal tamamen doğaldır ve herhangi bir kimyasal madde içermez. Her ne kadar araştırmacılar balın dermatolojik ve terapötik faydaları için çalışmalar yapmış olmalarına karşın bu çalışmaların hiçbiri yeterince kapsamlı değildir ve daha fazla yapılmasına ihtiyaç vardır. Sadece saf balın cilt üzerinde işe yaradığı düşünülmektedir. Piyasada satılan işlenmiş bal kullanıyorsanız, istenen sonuçları alamayabilirsiniz. İn vitro ararştırmalar balın Propionibacterium sivilcesi ve S. Aureus sivilcesinin büyümesini inhibe ettiğini bulmuştur.

Bal ayrıca ağız yoluyla tüketildiğinde vücudu detoksifiye etmek için mükemmeldir ve antibakteriyel etkileri bulunur.

Sivilce İçin Bal Nasıl Kullanılır? 

Bal kullanılarak yapılan onlarca yüz maskesi vardır ve tamamen doğal bileşenler içerirler ancak kullanmaya başlamadan önce, yapılan uygulamanın doğal olmasının güvenli olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Birçok doğal bileşene alerjiniz olabilir. Evde hazırlanan doğal karışımlardan bazıları sizde işe yarayabilir. Ancak bazıları araştırmalarla desteklenmiş olmalarına rağmen işe yaramayabilirler. Sivilce tedavisi için öncelikle doktora görünmek ve fikir almak en faydalısı olacaktır.

1. Zerdeçal ve bal

Zerdeçal, antiseptik ve iyileştirici özellikleri nedeniyle Ayurveda ve Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Terapötik faydaları vardır ve sivilce ve pek çok cilt problemlerini iyileştirebilmektedir. Bununla birlikte, zerdeçalin sivilceler üzerindeki etkinliğinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Zerdeçal bal ile karıştırılarak kullanıldığında, sivilcelerle başa çıkmak için güçlü bir karışım oluşturur.

Bir çay kaşığı zerdeçal tozunu balla karıştırın ve yüzünüze uygulayın. 20 dakika yüzünüzde bekletin sonra yıkayın.

2. Sivilce için bal ve aloe vera

Aloe vera sivilce önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca ciltteki kolajen ve elastin üreten fibroblastları da uyarır. Bu da cilt kalitesini ve sağlığını iyileştirir.

Taze çıkarılmış aloe vera jelini ve balı karıştırabilir ve yüz maskesi olarak uygulayabilirsiniz. Ciltte bir süre bekletin ve ardından durulayın.

3. Bal ve limon maskesi

Sitrik asit, limonda doğal olarak bulunan birincil AHA bileşenidir. Sitrik asit cildin kendini yenilenme gücünü oranını artırmaya yardımcı olur. Limon ise astrenjan (büzücü-kanama durdurucu) etkiler gösterir.

Birkaç damla limon suyunu balla karıştırın ve yüzünüze uygulayın. Bir süre sonra yıkayın. Limon kullanırken dikkatli olun. C vitamini açısından zengin olduğu için cildi ışığa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Limon kullandıktan sonra dışarı çıkarken güneş kremi kullanın.

4. Bal-tarçın yüz maskesi

Tarçın anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Hafif ila orta derecede sivilcesi olan 20 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, tarçın jelinin sivilce lezyonlarını azaltmaya yardımcı olabildiği gözlemlenmiştir. Balla beraber kullanıldığında sivilceleri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir çay kaşığı tarçın tozunu balla karıştırabilir ve leke tedavisi olarak kullanabilirsiniz.

Önlem: Tarçın ciltte tahrişe neden olabilir. Küçük tahrişler pek sorun olmasa da, yüzünüze uygulamadan önce önkol içi gibi cildin başka bir gölgesinde kullanarak yama testi yapın.

5. Sivilce için elma sirkesi ve bal

Her ne kadar destekleyici bilimsel bir araştırma olmasa da halk arasında elma sirkesinin sivilceler için kullanılması yaygındır. Elma sirkesi muhtemelen cildin pH seviyesini değiştirerek iş görür, bu da bakterileri öldürür.

Bir çay kaşığı elma sirkesini bir çay kaşığı suyla seyreltebilir ve bal ile karıştırabilirsiniz. Karışımı yüzünüze uygulayın ve daha sonra yıkayın.

6. Sivilceler için yulaf ezmesi ve bal maskesi

Haşlanmış yulaf, cildi temizlemeye yardımcı olan saponin içerir. Cildi rahatlatır ve iltihabı azaltır.
Yulaf ezmesini kaynatabilir, balla karıştırabilir ve yüz maskesi olarak uygulayabilirsiniz. En az 15 dakika kadar ciltte bekletin ve sonra yıkayın.

7. Bal ve şeker ile ovma

Öğütülmüş şeker sert yapısı nedeniyle doğal bir cilt ovucu olarak mükemmel bir seçenektir. Şeker ve balı karıştırabilir ve cildinizde kullanabilirsiniz. Ölü cilt hücrelerini nazikçe eksfoliye ederek cildi temizlemeye yardımcı olur. Ancak, yüzünüze nazikçe sürdüğünüzden emin olun. Sert (eksfoliyasyon) pul pul dökülme yani soyulma ve sürtünme cildi tahriş edebilir ve sivilceyi şiddetlendirebilir.

8. Bal ve hindistan cevizi tozu

Hindistan cevizi, ev yapımı maskelerde ve cilt soyucularda kullanılan popüler bir bitkidir. Hafif bir peeling etkisi sağlayabilir.

Hindistan cevizini balla beraber kullanabilirsiniz. Bal, nemlendirme sağlar ve hindistan cevizinin eksfoliye edici etkisini dengeler.

Bir çay kaşığı hindistan cevizi tozunu balla karıştırın ve leke tedavisi veya yüz maskesi olarak kullanın.

9. Sivilce için deniz tuzu ve bal

Deniz tuzu, derinin bariyer onarım işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Bal ile birlikte, deniz tuzu cildi rahatlatır ve iltihap ve sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Bir çay kaşığı balı deniz tuzu ile karıştırın. Tuzu sıcak suda çözebilir ve daha sonra üzerine bal ekleyebilirsiniz. Karışımı yüzünüze uygulayın ve kurumasını bekleyin.

10. Sivilce için bal ve çay ağacı yağı

Bir araştırmada, %5 çay ağacı yağı içeren solüsyonların hafif ila orta derecede sivilceleri azaltmaya yardımcı olabildiği görülmüştür. Bununla birlikte, çay ağacı yağına karşı alerjiniz olmadığından emin olun. Ayrıca, cildinizde kullanmadan önce bir miktar taşıyıcı yağ ile seyreltin.

2-3 damla seyreltilmiş çay ağacı yağını balla karıştırabilir ve cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bir süre sonra yıkayın.

11. Sivilce için neem ve bal

Neem (yani yalancı tespih ağacının yağı çıkarıldıktan sonra kalan tortusu) Ayurveda tıbbında ve cilt için evde hazırlanan karışımlarda uzun süredir kullanılmaktadır. Bu tıbbi ağacın özleri antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve sivilce ve kanamaya neden olan S. Aureus bakterilerine karşı etkilidir.

Neem yapraklarını bal ile karıştırabilir ve yüzünüze uygulayabilirsiniz. Kuruduktan sonra yıkayın.

12. Kırmızı sandal ağacı ve bal

Ayurveda'da, iltihabı tedavi etmek ve yaraların iyileşmesini desteklemek için kırmızı sandal ağacı kullanılır. İnsanlar genellikle iyileştirici etkisi için evde hazırladıkları tedavilerde kullanmışlardır.

Bir çay kaşığı kırmızı sandal ağacı tozunu bir çay kaşığı balla karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. 15-20 dakika sonra yıkayın. Alerjiniz olup olmadığını kontrol etmek için bir yama testi yapmayı unutmayın.

13. Bal ve zeytinyağı ile yüz maskesi

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarında, zeytinyağının topikal olarak uygulanması yaraların iyileşmesini, oksidatif hasarı azaltmayı ve dermal rekonstrüksiyonu teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Kontrollü bir çalışmada, yanık nedeniyle olan yaralarda zeytinyağı, bal ve susam yağı karışımının enfeksiyonu önlemede işe yaradığı ortaya çıkmıştır.

Zeytinyağını balla karıştırabilir ve etkilenen bölgeye masaj yapabilirsiniz. Karışımı bir süre bölgede bekletin ve sonra yıkayın.

14. Bal ve süt maskesi

Süt, cilt temizliği için eskiden beri kullanılagelmiştır. Laktik asit içerir ve cilt üzerinde hafif bir temizleme ve eksfoliye edici etkiye sahip sahip olduğu düşünülmektedir.

Süt ve balı karıştırabilir ve cildinize makyaj pamuğu ile uygulayabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Sivilceleri tedavi etmek için evde yapıp uygulayabileceğiniz bu kolay tarifleri kullanırken dikkatli olmalısınız. Kullandığınız balın saf veya katkısız olduğundan emin olun.

Ayrıca, bu doğal ilaçlar yan etkilere, özellikle de alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Bu nedenle, herhangi bir malzemeyi kullanmadan önce bir yama testi yapmanız iyi bir fikirdir.

Sivilce ile mücadele, hem harici hem de dahili olarak sağlıklı bir cilt bakımı rutini demektir. Hem sivilceler için ilaç kullanırken ve hem de bu tarifleri uygularken ayrıca sağlıklı beslenmeye de dikkat edin. Sivilceleri etkili bir şekilde tedavi etmek için ihtiyacınız olan şey bütünsel bir yaklaşımdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !