Yaklaşık 1.000 yıllık geçmişi ile Birleşik Krallığın neredeyse en eski üniversitesi olarak kabul edilen Oxford Üniversitesi, 150’den çok ülkeden gelip ortalama 24 bin öğrencinin lisans, yüksek lisans ya da doktora düzeylerinde eğitim gördüğü son derece elit bir üniversitedir. Öğrencilerinin büyük bir kısmı uluslararası öğrencilerden oluşur. Oxford üniversitesi, hem İngiltere’nin hem de Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak kabul edilir.
Federatif bir yapıda olan Oxford Üniversitesi, bir adet merkezi üniversite ile belli özerklik alanlarının bulunduğu toplam 38 tane kolej ve 6 tane yüksekokuldan oluşur. Oxford şehri, İngiliz mimarisinin ortalama 1.000 yıllık macerasının ürünü kabul edilir.
Sahip olduğu ünlü binaları ile şehirde son derece görkemli bir kampüsünün olduğu üniversite, araştırma odaklı yapıdaki Russel grubunun da seçkin üyeleri arasında yer alır. Russel grubu, İngiliz üniversiteler ağı olarak bilinir. Tüm bunların yanı sıra Avrupa’nın da en önemli üniversite birlikleri arasında yer alan Coimbra Grup, Europaeum ve Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği'nin aktif üyesidir.
Oxford Üniversitesi, yurtdışı eğitim alanında yoğun rağbet gören eğitim kurumlarından birisidir. Ve bu üniversite hakkında pek çok ilginç bilgi bulunur. Bu ilginç bilgilerden kısaca bahsetmek mümkündür.
Oxford Üniversitesi Hakkında Bilinen 13 İlginç Bilgi
1. 1878 yılına kadar Oxford Üniversitesine kadınlar alınmıyordu.
Oxford Üniversitesinde, 1878 yılına kadar kadın öğrenciler kabul edilmiyordu. İlk defa 1885 yılında kadınlar sınava girmiştir. Ancak 1920 yılına kadar diploma almalarına da izin verilmemiştir. 1974 itibariyle tam olarak karma eğitimi geçiş yapılmıştır.
2. Dünya üzerinde İngilizce konuşulan en eski üniversitedir.
Oxford Üniversitesi, dünya tarihinde ilk günden itibaren hala İngilizce konuşulan ve yine İngilizce eğitim verilen eğitim kurumudur.
3. Oxonions olarak anılan çok sayıda ünlü mezunu var.
Oxford Üniversitesi, hem eğitimde hem de liderlikte mükemmel olarak kabul edilir. Bu sayede de her sene, üstün yeteneklere sahip olan erkekler ve kadınlardan yenilerini mezunlar ağına ekler. Oxford Üniversitesi mezunları arasında 28 tane İngiliz Başbakanı, 120 tane olimpiyat madalyası kazanan ve 55 tane Nobel Ödülü sahibi kişi vardır.
4. Dünyada her zaman birinci sıradadır.
Araştırmalardaki mükemmeliyetçi tavrı ve yenilikçilik anlayışı ile nam salan Oxford Üniversitesi, Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması listelerinde 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 5 defa üst üste dünya genelinde birinci sırada kendine yer buldu.
5. En çok başbakan yetiştirmiş olan üniversite ünvanına sahiptir.
Oxford Üniversitesi, İngiliz üniversiteleri sayılarının toplamından daha çok Başbakan yetiştirmiştir. Üniversite, toplamda 27 tane başbakan eğitmiştir. Bu açıdan da dünyada birinci sırada olmayı başarır.
6. Dünyanın en eski deneylerinden biri de burada yapılmıştır: Oxford Electric Bell
Oxford Üniversitesine ait kütüphanede, 180 yıldan fazladır hiç durmadan çalan bir zil vardır. Bu zil, Oxford Üniversitesine ait olan Clarendon Laboratuvarı’nda 1840 yılında takılmış olan tek bir pille çalışır. Üretilen ilk elektrikli piller arasında yer alan ve “dry pile" şeklinde de adlandırılan bu kuru piller, 1800'lü yılların başında Giuseppe Zamboni isimli biri tarafından icat edilir.
7. 39 kolejin her biri ayrı güzelliktedir.
Oxford Üniversitesinde yer alan 39 kolejin, her birinin kendisine has çekiciliği vardır. Hatta bazı Oxford Üniversitesine ait olan kolejlerin hem mimari hem de doğal güzellikler bakımından bazılarından daha çok ilgi çekici oldukları dahi düşünülür.
8. 'Dominus Illuminatio Mea’; Oxford Üniversitesi'nin mottosudur.
Oxford Üniversitesi'nin mottosu, Orta Çağ döneminde bilimin dili kabul edilen Latince'de de yer alan 'Dominus Illuminatio Mea'dır. Bu motto; 'Tanrı benim ışığım' anlamı taşır. On altıncı yüzyıl döneminin ikinci yarısı itibariyle kullanılan bu motto, aynı zamanda üniversitenin armasında da mevcuttur.
9. İngiltere’deki en büyük ikinci kütüphaneye sahiptir.
Oxford Üniversitesi'nin aynı zamanda ana araştırma kütüphanesi olarak kabul edilen Bodleian Library, Avrupa’nın da en eski kütüphaneleri arasında yer alır. 1602 yılında Sir Thomas Bodley tarafından kurulmuştur. Kütüphane, 13 milyondan daha çok esere sahiptir. Özellikle de Doğu el yazmaları ile İngiliz edebiyatı, erken matbaa koleksiyonları ve yerel tarih açısından son derece zengindir.
10. Mezunlara Parlamento'da 2 koltuk garanti edilmiştir.
1950 senesine kadar Oxford Üniversitesinden mezun olan kişilere, Parlamentoda her zaman iki tane koltuk garanti edilmiştir.
11. Gerçek İngiliz kökenini tespit edilmiştir.
Oxford Üniversitesi'nde yapılmış bir genetik araştırma sonucunda, İngilizlerin aslında Alman ve Fransız olduğu bulundu. Gallilerin de aslında gerçek İngilizler olduğunu tespit edildi.
12. Kendi polis gücüne sahiptir.
Oxford Üniversitesi'nin 2003 senesine kadar kendisine ait polis gücü vardı. Daha sonrasında bu durum, dönem koşullarına göre şekil aldı.
13. Üniversitenin özel şarap koleksiyonu vardır.
Oxford Üniversitesi hakkında yer alan ilginç bilgiler arasında şarap koleksiyonu da fazlasıyla dikkat çeker. Üniversitede 200 yıldan daha eski olan ve 1000'den çok şekilde şişe şaraplar var.
Oxford Üniversitesi, sunduğu sosyal ve eğitim imkanları açısından oldukça cezbedici bir üniversitedir. Bu açıdan birçok kişi İngiltere lisans eğitimi programı tercihinde bu üniversiteye başvuru yapar. Bu konuda veya daha fazlası hakkında bizi arayabilirsiniz.