Pırlanta yüzük alırken nelere dikkat edilmeli

Pırlanta yüzük alırken nelere dikkat edilmeli

Pırlantanın temelde dört önemli özelliği vardır. Bu özellikler dünyaca kabul edilmiş özellikler olup pırlanta yüzük satın alırken dikkat edilmesi gerekli oldukça önemli özelliklerdir. Bu özellikleri “4C kuralı” başlığı altında toplamak mümkündür. 4C’nin açılımı: Karat(Carat), Renk(Color), Berraklık(Clarity), Kesim(Cut) şeklindedir. Pırlanta incelemesi “lup büyüteç” ile yapılmaktadır.  Karat(ct), pırlantalarda ağırlık birimi olarak kullanılmaktadır. 1 karat 0,2 grama karşılık gelmektedir. 

Berraklık, elmas madeninin kristalleşmesi esnasında içerisine farklı mineraller karışmaktadır. Doğanın parmak izleri olarak ifade edilen bu minerallerin boyutu, yapısı ve sayısı elmasın doğallığını göstermektedir. Bu doğa izleri ne kadar az olursa, pırlanta o derece parlak görünür ve değeri de bir o kadar artar. Sıfır parmak izine sahip pırlantanın varlığı oldukça güçtür. En az parmak izine sahip pırlantalar en berrak pırlantalardır diyebiliriz. Berraklık sınıflandırması yapılırken 10X Lup ile yapılmalıdır. Aşağıdaki görselde görüleceği gibi en berrak LC, en az berrak P3’tür diyebiliriz.
Pırlanta yüzük alırken nelere dikkat edilmeli

Bor ve nitrojen elementleri elmasın renklenmesine sebep olmaktadır. Pırlantanın renk sınıflandırılması yapılırken D harfinden Z harfine kadar yapılmaktadır (D,E,F,G…Z). D harfi en beyaz pırlantadır ve fiyatı da en yüksektir. D harfinden sonra beyazlık derecesi azalarak devam etmektedir.

Kesim, parlatılmış olan elmasın (şekli farketmeksizin) ne kadar doğru ve düzgün oranlarla kesilmesiyle ilgili olan parametredir. Kesim şekilleri(prenses, baget gibi) ile karşılaştırılmamalıdır. Doğru kesilmiş pırlanta yüzük daha fazla ışık saçmaktadır.
 
Pırlanta yüzük alırken nelere dikkat edilmeli

4C kuralı dışında pırlanta yüzük alırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir diğeri de pırlanta yüzük sertifikasıdır. Bu sertifikaların uluslararası geçerliliği olması büyük önem taşımaktadır. Mevcut pırlanta yüzük farklı bir pırlanta yüzük ile değiştirmek istendiğinde ya da mevcut pırlanta yüzük satılarak nakite dönüştürülmesi istendiğinde bu sertifikalar sayesinde kolaylıkla mümkün olacaktır. Aksi taktirde yalnızca satın alınan kuyumcudan bu işlemleri yapmak gibi bir durum söz konusu olabilir.
 
Yeni sertifikalandırılmış bir pırlanta yüzük ise, taşın kemer bölgesinde sertifikayı veren laboratuvarın ismi ve sertifika numarası “lazer” ile yazılmış olması gerekmektedir. Satın alacağınız kuyumcudan bu yazıyı okumasını talep edebilir ve sertifika bilgilerinden hangi taşa ait olduğunu öğrenebilirsiniz. Eski sertifikaya sahip bir pırlanta yüzük ise, kumpas yardımıyla taşın genişliği ve derinlik oranı ölçülerek hangi taşın sertifikası olduğunu öğrenebilirsiniz.

PIRLANTA UZMANINDAN TAVSİYE ALIN

Ne tür bir yüzüğe ihtiyacınız olduğuna karar vermek için hala yardıma ihtiyacınız var mı? O zaman pırlanta danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Pırlanta sektöründeki tecrübesine güvendiğiniz kişi veya firmaları tercih ederek sizde en doğru yüzüğü en uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !