Güvenli İnternet Ortamı Nasıl Sağlanır?

Çocuklar için güvenli internet ortamı nasıl sağlanır? Güvenli çocuklar için güvenli internet gereksinimleri nelerdir?

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde bilgiye ulaşmak ne kadar kolaysa güvenli internet ortamı sağlamak da bir bu kadar önemlidir. İnternet ve teknolojiden günümüzde her yaş dilimi faydalanmaktadır. Bu sebeple özellikle çocuklar yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalabilir ve hep oluşturmaya çalıştığımız güvenli çocuk sınırlarının dışına çıkabilirler. 

Güvenli Çocuk ve Güvenli İnternet 

Hızlı gelişen teknoloji ile internet artık elimizin altındaki telefonlarda dahi bulunmaktadır. Bu sebeple özellikle çocukları internetten uzak tutmak oldukça zordur. Gerek oyun oynamak gerekse eğitim için pek çok alanda internet sitelerine ya da mobil uygulamalara giriş yapılmaktadır. Kullandığımız sitelerin içeriklerinde sıkıntılı bir durum olmasa da bazen karşımıza çıkan reklamlarında sorunlar olabilmektedir. 

Çocukları İnternetin Tehlikelerinden Nasıl Koruruz? 

İnternet güvensiz bir ortam diye çocuklara yasaklamak geçersiz bir hamledir. Çünkü çocuklar, yasaklar karşısında daha da çok merak ederek yeri geldiğinde aileden gizli bir şekilde yasak olan şeye ulaşmak için çabalarlar. Bundan dolayı çocuklara interneti yasaklamak yerine kontrollü bir şekilde kullanmalarını sağlamak daha mantıklı bir hareket olacaktır. 

Burada ebeveynlerin; çocukların uzak durmaları gereken içerikleri önceden tespit edip ona göre süreci devam ettirmeleri gerekmektedir. Bunun için ise internet ortamına hakim olmak gerekmektedir. Özellikle çocuklara güvenli internet hakkında bilgi verilmeli gizli kalması gereken bilgileri öğretilerek bunların herhangi bir ortamda paylaşılmaması gerektiği çocukları aktarılmalıdır. Çünkü internette yapılan birçok sitede ve oyunlarda özel bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler bazen gerçekten gerekli olsa dahi kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılabilir. 

Aynı şekilde sitelerin içerisinde bulunan sohbet odalarında verilen bilgilerin ne kadar tehlikeli sonuçlara yol açacağını da çocuklara söylemek gerekir. Güvenli internet için bazı kurallara dikkat edersek sorunsuz bir şekilde teknolojiden yararlanabiliriz düşüncesini rehber edinmek gerekir. Bu düşünceye hizmet eden önerilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Tanımadığın insanlar tarafından yollanan arkadaşlık isteklerini kesinlikle kabul etme.
• Özellikle sanal dünyada tanıştığın insanlara karşı kişisel bilgilerini paylaşmaktan sakın.
• İnternet üzerinden alışveriş yaparken güvenli olmayan sitelerle kredi kartı bilgilerinin paylaşılmaması gerektiğini unutma.
• Sosyal medyanın birçok alanı vardır. Bu alanlarda tanımadığın insanları bulundurma, bulunduruyorsan bile özel bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşma.
• Edinebileceğin bir antivirüs programı ile bilgisayarın güvenliğini sağlaman mümkündür.

Tüm bu tedbirler alındıktan sonra güvenli internet çatısı altında teknolojinin faydalarından yararlanmak oldukça kolay ve zevklidir. Gelişen teknolojiyle birlikte her bilgiye ulaşmak ve onları detaylı bir şekilde öğrenmek ise zamandan büyük bir tasarruf sağlamana yardımcı olur. Sağlık, oyun, eğlence ve eğitim gibi birçok alanda çok fazla sayıda içeriğe ulaşabilmek mümkündür. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi internetten faydalanırken şahsi bilgileri verilmemesi ve güvenliğiniz için karşıdaki insana hemen güvenilmemesi gerekir. Ayrıca çocukların da ebeveynleri olmadan adres ve kimlik bilgilerini paylaşmamaları gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen bir problem ile karşılaştığınızda yardım almaktan çekinme ve gerek görürsen durumu önce ailenle sonra da emniyet güçleri ile paylaş.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe