Genital bölge temizliğinde sabun ve duş jelinden kaçının

Genital bölge temizliğinde sabun ve duş jelinden kaçının

Kadın sağlığı için genital bölgenin temizliğinin son derece önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, bu temizliğin doğru şekilde ve doğru ürünlerle yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor. 

Genital bölge temizliği yapılırken aşırı sıcak su, sabunlar, duş jelleri, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Aksoy, bu bölgeyi yıkarken faydalı olan mikroorganizmaların korunması için genital bölgenin asidik dengesini destekleyen Laktik Asit içeren temizleme ürünleri öneriyor.

Cilt sağlığımız, diş sağlığımız gibi vücudumuzun her bölgesinin özel bakıma ve hijyeninin korunmasına ihtiyacı var. Ellerimiz, , yüzümüz gibi genital bölgenin de temiz tutulması sağlık açısından büyük önem taşıyor. Doğru temizlik yapılmadığı takdirde idrar yolu veya vajina iltihapları görülebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, genital bölgeyi temiz tutma gerekliliğinin ergenlik çağından itibaren kız çocuklarına anneleri tarafından öğretilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

Genital bölge temizliği yapılırken aşırı sıcak su, sabunlar, duş jelleri, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Evrim Aksoy, “Genital bölgenin pH derecesi asidikken, bu bölgede kullanılan sabunların ve duş jellerinin pH derecesi ise alkalidir. Alkali ortam vajinadaki koruyucu laktobasiller dediğimiz mikroorganizmaların ölmesine neden olur. Faydalı olan bu mikroorganizmalar ölürse hastalık yapan bakteriler ve mantar hücreleri buraya kolayca yerleşir. İşte bu yüzden bu bölgeyi yıkarken asidik özellikteki yıkama sıvıları yani intim sıvılar kullanılmalıdır” diyor.

İntim temizleme ürünü doğru seçilmeli

Op. Dr. Evrim Aksoy, genital bölge temizliğinin hiçbir zaman vajina içi derinlere doğru yapılmaması gerektiğinin altını çizerek daha çok dış genital bölgenin yüzeysel olarak köpürtülüp durulanmasını öneriyor. Bu köpürtmeyle yıkama işleminin her tuvaletten sonra yapılmasının çok kolay olmadığını hatırlatan Op. Dr. Aksoy, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu işlem her duşta, sadece 30 saniyede yapılabilir”.

Duşta dış genital bölgeyi yıkarken daha ılık hatta soğuk su tercih edilmelidir. Sadece su genital bölgenin temizliği için yeterli olmazken, dış genital bölgedeki faydalı bakterilere uygun ortamı oluşturacak laktik asit içeren, dermatolojik ve jinekolojik testlerden geçmiş olmalı, içinde alerjen bulunmayan temizleme ürünleri kullanılmalıdır.

İntim temizleme ürünleri gebelik döneminde de kullanılabilir

Kişinin genital akıntısı, alıştığı renkten farklı hale gelmiş ise kötü koku, yanma, kaşıntı, batma gibi belirtileri varsa mutlaka bir jinekoloğa gitmesi gerektiğini, böyle durumlarda intim sıvılarının yeterli olmayacağını unutmamamız gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Aksoy, özellikle adet dönemlerinde mutlaka her gün duş alınması gerektiğinin altını çiziyor. Op. Dr. Aksoy, genital bölge temizliğinde daha fazla dikkat edilmesi gereken diğer durumları da şöyle sıralıyor: “Cinsel ilişki sonrasında genital bölgenin temiz tutulması çok önemli, aksi halde bakteriyel enfeksiyonlar, mantar gibi, vajinal akıntı ve kötü koku yapan durumlar kaçınılmaz olur. Gebelik de vajinal temizliğe çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. 

Bu dönemde de intim sıvılar rahatlıkla kullanılabilir. Kadın hayatının bir diğer önemli dönemi olan menopoz çağında zaten azalmış östrojen seviyesi yüzünden kuruma ve gerileme gösteren vajina, sabunlu sularla yıkandığında daha da kötü duruma gelerek yanmalar, kaşıntılar ile seyreden atrofik vajinit dediğimiz sıkıntılı durumlara yol açabilir. Bu dönemde de alerjen olmayan, vajinayı kurutmayan, nemini sağlayabilen yumuşak intim temizleyiciler ile temizlik sağlanabilir.


Dermatolojik ve jinekolojik olarak test edilmiş Gvyna ürünleri, dış genital bölgenin temiz ve sağlıklı kalmasını sağlarken, asidik ortamını koruyarak zararlı dış etkenlerin üremesini engeller. Dış genital bölgenin doğal yapısıyla uyumlu doğal laktik asit içeren Gvyna ürünlerinde alkol ve sabun bulunmuyor. Uzun süreli ferahlık ve temizlik hissi vermek için özel olarak geliştirilmiş Gvyna Fresh İntim Yıkama Jeli, kendinizi sağlıklı ve güvenli hissetmenizi sağlıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe