Türkler en çok hangi mutfağı seviyor?

Yemeksepeti'nin de bağlı olduğu global online yemek sipariş platformu Delivery Hero'nun verilerine göre dünya genelinde en çok İtalyan mutfağı tercih ediliyor. Türkler, Latin Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri lokal yemekleri daha çok tercih ederken, Avrupalılar en çok İtalyan ve Uzak Doğu lezzetlerini seviyor.

Yemeksepeti; Avrupa'dan Uzak Doğu'ya, Latin Amerika'dan Orta Doğu'ya Delivery Hero bünyesinde yer alan 27 ülkenin siparişlerini inceleyerek kültürlere ve yaşam tarzlarına göre yemek alışkanlıklarını açıkladı.

Dünya yemek alışkanları trendlerinin incelendiği rapora göre; Avrupa ülkeleri kendi mutfaklarından çok dünya mutfaklarına ilgi gösterirken, başta Türkiye olmak üzere Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkeleri kendi geleneksel mutfaklarını tercih ediyorlar.

Dünya İtalyan ve Uzak Doğu lezzetlerine hayran
27 ülkenin online yemek siparişlerine göre; İtalyan mutfağının her damak zevkine hitap eden çeşitleriyle gözdesi olan pizza, en çok sipariş verilen lezzet olarak zirveye yerleşiyor. Pizzanın en yakın takipçisi ise tüm dünyada lezzetini çoktan ispatlamış olan burger. Çin, Japon, Thai ve Kore gibi mutfakları içine alan Uzak Doğu lezzetleri ise üçüncü sırada yer alıyor.

Araştırmaya dahil edilen Delivery Hero ülkelerinde en çok tercih edilen Türk lezzeti olarak ise milli gururumuz döner öne çıkıyor.

Avrupa'da dünya lezzetleri gözde
Yemeksepeti'nin raporuna göre; birçok farklı kültürün ve milletin bir araya geldiği Avrupa ülkeleri kendi geleneksel mutfaklarından daha çok diğer ülkelerin lezzetlerine yöneliyor. Dünyanın tüm mutfaklarına kucak açan Avrupalıların gözde mutfakları ise dünya tercihini yansıtıyor. Buna göre; İtalyan ve Uzak Doğu mutfağı her ülkenin ilk üç siparişinde mutlaka yer alıyor. İtalyan mutfağının gözdesi pizza en çok sevilen lezzet olarak öne çıkarken Asya mutfağından sushi ve noodle Avrupalıların siparişlerinde önemli bir yere sahip.

İtalyan ve Asya mutfağından vazgeçmeyen ülkelerin başında Fransa, Avusturya, Almanya ve Hollanda geliyor.

Bulgaristan ve İsveç Hint mutfağını; Romanya ise Meksika mutfağını tercih ederek diğer Avrupa ülkelerinden biraz farklılaşıyor.

Avusturyalılar ise tam bir dünya mutfağı düşkünü olarak öne çıkıyor. Avusturyalılar dünyanın her mutfağını denemeyi seviyorlar ve sofralarından eksik etmiyorlar. Asya, İtalya, Orta Doğu, Vietnam, Hint ve Meksika mutfakları siparişlerin ilk sıralarında yer alıyor.

Fransızların gözdesi bir Japon çorbası
Avrupa ülkeleri içerisinde en zengin mutfaklardan birine sahip olan ve geleneksel lezzetlerine önem veren Fransızların da komşuları gibi kendi mutfaklarından daha çok dünya mutfaklarına yönelmeleri dikkat çekiyor. Fransızların yemek siparişleri arasında Fransız mutfağı; Amerikan, İtalya ve Uzak Doğu mutfağından sonra ancak dördüncü sırada kendine yer buluyor. Fransızların yemek siparişlerinin lideri burger olurken, geleneksel bir Japon çorbası olan Miso'nun sipariş adetleri bazında dördüncü sırada yer alması ilgi çekici.

Herkes onlara hayran onlar da kendilerine: İtalya pizza ve makarnadan şaşmıyor
Avrupalıların gözde tercihi pizzanın anavatanı İtalya, diğer Avrupa ülkelerinin aksine en çok kendi lezzetlerini tercih ederek geleneksel mutfaklarına sahip çıkıyorlar. Akdeniz kültürünün tipik bir yansıması olan yemek tatlısız bitmez anlayışını İtalyanlar da benimsiyor ve biz Türkler gibi siparişlerin ilk beşinde tatlı yer alıyor.

Almanya ve Hollanda'da Türk mutfağı önemini koruyor
Türk nüfusunun oldukça fazla olduğu Almanya ve Hollanda'da Türk mutfağı önemli bir yere sahip. Burger ve pizzanın tüm dünyadaki ezici üstünlüğüne rağmen bu iki ülkede geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi döner ve kebap ilk beşte yer alıyor.

Finlandiya falafel ve hellimi tercih ederek farklılaşıyor
Delivery Hero bünyesindeki Kuzey Avrupa ülkelerinin yemek alışkanlıkları incelendiğinde; Norveçlilerin en çok sipariş ettiği mutfak Asya mutfağı olurken; İsveçlilerin tercihi ise İtalyan mutfağından yana oluyor. Finlandiya ise komşu ülkelerinin aksine Orta Doğu mutfağının gözdesi falafeli ve Akdeniz mutfağının özgün lezzeti hellimi en çok sipariş vererek fark yaratan bir tercih yapıyor.

Vejetaryen yemekleri trendi devam ediyor
Vejetaryen mutfağının dünyadaki yükselen trendi devam ediyor ve daha çok Avrupa ülkelerinde tercih edildiği görülüyor. Avrupa'da en çok Hollanda'da vejetaryen mutfağı rüzgarı esiyor. Hollandalıların siparişlerinde ikinci sırada yer alan vejetaryen yemekleri önümüzdeki yıllarda zirveye oynayacak gibi duruyor.

Fransa, Almanya, İsveç ve Finlandiya'da vejetaryen yemekleri ilk 10'da yer alırken, vejetaryen mutfağının diğer ülkelere göre açık ara önde olduğu ve siparişlerin ilk sırasında yer alan ülke ise Kanada.

Uzak Doğu geleneksel lezzetlerinden vazgeçmiyor
Tüm dünyaya geleneksel lezzetlerini sevdirmiş olan Uzak Doğu ülkeleri kendi mutfaklarından vazgeçmiyor. Hong Kong, Tayland, Tayvan, Bangladeş, Malezya, Pakistan ve Filipinler, kendi mutfaklarına tercihlerinin ilk üçünde mutlaka yer veriyorlar.

Singapur ise Çin mutfağının etkisi altında kalmış durumda. Yemek siparişlerinde Singapur mutfağı ancak beşinci sırada kendine yer bulabiliyor.

Uzak Doğu ülkeleri arasında ise tercihiyle farklılaşan bir diğer ülke ise Brunei. Güneydoğu Asya'da yer alan ve Malezya'ya komşu olan Brunei'nin yemek siparişlerinin üçüncü sırasında bir Türk efsanesi olan döner var. Döner siparişleri toplam siparişlerin yüzde 5'ini içeriyor.

Uzak Doğu'da tavuk yemekleri revaçta
Uzak Doğu ülkelerinde tavuk yemeklerinin yeri ise bir başka. Bu ülkelerin başında Kore geliyor. Korelilerin siparişlerinin yüzde 35'ini tavuk lezzetleri oluşturuyor ve böylelikle tavuk siparişleri birinci sırada yer alıyor. Malezya, Tayland, Pakistan ve Filipinler'de ise ilk 5 tercihin 3'ü tavuktan yana oluyor.

Latin Amerika Ülkeleri de kendi lezzetlerine bağlılıklarını koruyor
Latin Amerika ülkeleri globalleşen lezzetler karşısında geleneksel yemeklerini siparişlerinden eksik etmiyor. Güney Amerika'ya özgü bir börek çeşidi olan empanadas ve şnitzele benzeyen bir et tarifi olan Milanesa; Uruguay, Brezilya ve Arjantin'de ilk üçte yer alıyor.

Avusturalya Uzak Doğu mutfağı etkisinde
Dünyanın her bölgesinden gelen göçmen nüfusunun yemek kültürlerinden etkilenmiş olan Avustralya'da; Tai, Kore, Japon, Vietnam, Hint ve Malezya mutfağı gözde iken yerel lezzetler sipariş sıralamasında ancak 14.sırada yer alıyor.

Türklerin tercihi değişmiyor
Yemeksepeti'nin trend raporuna göre; Türkler geleneksel lezzetlerinden vazgeçmeye niyetli değil. Her ne kadar burger ve pizza geleneksel lezzetlere uzun bir süredir kafa tutuyor görünse de Türkler eve siparişlerde lezzetiyle gönüllerin kahramanı olan kebap ve lahmacun başta olmak üzere geleneksel lezzetleri tercih ediyorlar. Türk mutfağı, Yemeksepeti siparişlerinin yüzde 30'unu oluşturuyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe