"Yaz aylarında fön, maşa gibi saçlardaki kırılganlığı artıracak, kurutacak işlemlerden uzak durun. Güneş ışınlarının azı yarar, çoğu zarar. Fazla güneş ışığı alan saçlar daha kırılgan ve ince hale gelir.
Tüm etkilerden korunmak için mutlaka saçlarınızın uç kısımlarına koruyucu krem ya da yağ uygulayın" diyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Dermatoloji (Deri ve Zührevi Hastalıkları) Uzmanı Dr. Ferihan Bilgin, şu önerilerde bulundu:
• Dış görünüşümüzü büyük ölçüde etkileyen saçlar, güzelliğimizin tamamlayıcısı. Yaz aylarında güneş açısının dik olarak gelmesi, güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmamıza neden oluyor. Buna karşın yoğun ancak makul ölçüde güneş, saçları olumlu etkiliyor. Özellikle, güneşin vücuda depoladığı 'D' vitamini sentezi ile kalsiyum gören saçlar besleniyor, saçlı deri kan dolaşımını artırıyor ve saçlarda uzama artışı görülüyor. Ayrıca güneş ışınları saçların rengini açarak doğal bir röfle etkisi de yaratıyor.
• Faydaları saymakla bitmeyen güneş, altında uzun süre kalındıktan sonra düşman haline gelebilir. Bir insanda ortalama 100 bin saç folikülü bulunur. Sağlıklı saçların yapısını keratin, su ve pigment, yağlar ve eser elementler oluşturur.
• Uzun süreli güneşe maruz kalmak saçın yüzeyindeki hidrolipidik yapıyı bozar. UV ışınları saçın primer yapı taşı olan keratini bozabilir, boya elemanlarını etkileyebilir. Yaz aylarında saçlarınızdaki boyanın uzun süre kalmamasının nedenlerinden biri de UV ışınlarıdır.
• Güneşte kalan cildinizin karşılaştığı kuruluk gibi saç derisi de kurur, ph değeri bozulur ve kepeklenmeye yol açabilir. Saçlı derideki yağ bezlerinde üretilen yağ salgısı, derimizden kıl köklerine ulaşır. Saç derimizde bulunan yağ asitlerinin dengesi güneş ışınları nedeniyle bozulur, saçlar kırılgan, mat, ince hale gelir ve sonuçta dökülme olur.
• Ayrıca deniz tuzu ve havuzdaki klor da saç derisini tahriş eder, kaşıntı yapabilir. Rüzgâr da saçı yıpratan, tozları saça yapıştıran bir faktördür.
Güneşe Karşı 5 Bakım Önerisi
• Güneş saatini takip edin: Güneş altında bulunacağınız saatlere dikkat etmeniz gerekir. Özellikle güneş ışınlarının en dik ve en yoğun olduğu saatler olan 12.00 – 16.00 arasında mümkün olduğunda dışarı çıkılmaması gerekir. Yine de dışarıda olmanız gerekiyorsa, mümkün olduğu kadar gölgede kalmaya dikkat edin.
• Şapkasız çıkmayın: Tıpkı cildinizi korumak için kullandığınız nemlendirici etkiye sahip UVA ve UVB filtreli güneş kremleri gibi saçlarınıza da buna göre üretilmiş saç spreyleri kullanarak koruyun. Ayrıca koruyucu giysiler ve tüm saçları gölgeleyecek özelliğe sahip şapka, kasket, eşarp kullanılmalı.
• Klora karşı duş: Havuzda yer alan antiseptik ve yüksek klor, denizdeki tuzlu su ve kum saçları yıpratır. Bu nedenle mutlaka yüzdükten sonra duş alarak saçlarınızdaki fazla klor, kum, tuz gibi maddelerden durulanmış olursunuz. Havuza gittiğinizde yanınıza bone alabilir, yüzerken bone kullanabilir ve dış etkenlere bağlı oluşan yıpratıcı etkileri aza indirmiş olursunuz.
• Günü duş ile bitirin: Gün içerisinde zarar gören ve kuruyan saçlarınızı yumuşak bir şampuan ile yıkayın. Eğer boya yapan biriyseniz özellikle UV filtreli şampuanlar ve saç kremleri kullanarak saç boyanızdaki renk pigmentlerini geliştirebilirsiniz. Duş sonrası yapacağınız koruyucu krem ya da yağ bakımı saçlarınızın kurumasını engeller.
• Yazın fön ve boyaya ara verin: Güneş ışınları saçları kırılgan ve mat hale getirir. Bir de üzerine sürekli yapılan fön, maşa gibi sıcak uygulamalar, saçın nemini kaybetmesine neden olur. Boya, röfle yaptıran kişilerde UV ışınları renk pigmentlerinin etkisini azaltması nedeniyle etkisini azaltır. Yaz aylarında hem sıcak işlemlerden hem de boya ve röfleden uzak durulması gerekir.