Doğum Kontrol Hapları İle İlgili Yanlış Bilinenler

İstenmeyen gebeliklerden korunmak için kadın veya erkekler tarafından kullanılan, kalıcı ya da geçici olarak doğurganlığı ortadan kaldıran bir takım yöntemlere doğum kontrol yöntemleri deniyor.

Gebelikten korunma yöntemleri içerisinde sıklıkla tercih edilen doğum kontrol hapları ile ilgili pek çok yanlış bilgi kulaktan kulağa dolaşarak kadınların kafasını karıştırıyor. Korunma yöntemleri araştırılırken, kulaktan dolma bilgiler yerine araştırmalara dayalı verileri incelemek bu ön yargıların kırılmasını sağlıyor. Bu yazımızda doğum kontrol hapları kullanımı konusunda, toplum tarafından doğru bilinen 5 yanlışı da düzeltmek istiyoruz.

1.Doğum kontrol hapı kullanımının kilo aldıracağı endişesi nedeniyle bunları kullanmaktan kaçınan pek çok kadın bulunuyor.

Yapılan çalışmalara göre doğum kontrol haplarının kilo aldırıcı etkiye yol açmadığı bildiriliyor. Bazı kadınlarda nadiren görülen vücutta sıvı tutulumuna bağlı kiloda hafif artış, gerçek bir kilo alımı olmayıp, hap bırakıldığında ortadan kalkan geçici bir yan etki olarak karşımıza çıkıyor. 3 ay kullanımdan sonra da genellikle bu yan etki ortadan kalkıyor. Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa o zaman farklı markaya ait bir doğum kontrol hapı deneyebilirsiniz. Eskiden kullanılan doğum kontrol haplarının, yüksek düzeyde hormon içermeleri nedeniyle iştah artışına neden olduğu biliniyor. Fakat artık günümüzde kullanılan haplarda hormon düzeyleri en alt seviyeye çekildiğinden yüksek hormon düzeyine bağlı ortaya çıkan bu tür yan etkiler görülmüyor.

2.Doğum kontrol haplarının çok uzun süre kullanmanın geri dönüşümsüz bir şekilde doğurganlığı engelleyeceği ile ilgili yanlış bir kanı bulunuyor.

Oysa bu hapların gelecekteki doğurganlığınızı etkileyebileceğini öngören herhangi bir araştırma sonucu bulunmuyor. Öyleyse bazı insanlar neden 20 yıl boyunca doğum kontrol hapı kullandıktan sonra hamile kalmak istediklerinde sorun yaşıyorlar? Bu sorun doğum kontrol haplarından ziyade artan yaşla ilgili bir faktör olabiliyor. Eğer hapı kestiğinizde 40 yaşına gelmişseniz, bu durumda muhtemelen hamile kalmanız daha zor hale geliyor. Düzensiz adet döngüsü ya da polikistik over sendromu gibi farklı bir sağlık sorunuyla başa çıkmak için doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ilacı kestiğinizde bu sorunlar tekrar gün yüzüne çıkarak doğurganlığınızı etkileyebiliyor.

3.Hamilelik planlamadan birkaç ay önce doğum kontrolünü bırakmak gerektiği ve hormonların 2-3 ayda vücuttan atıldığı şeklinde yanlış bir inanış bulunuyor.

Araştırmalara göre doğum kontrol hapının bırakılmasını takiben bir gün içinde hormonlar vücuttan tamamen temizleniyor. Ayrıca hapları kullanmayı bıraktıktan hemen sonra hamile kalmanın tamamen güvenli olduğu bildiriliyor.

4. Piyasadaki bütün antibiyotiklerin, hapın etkisini ortadan kaldırdığına dair inanış gerçeği yansıtmıyor.

Çünkü çoğu antibiyotik doğum kontrol haplarının etkisinde bir değişiklik yapmıyor. Araştırmalara göre sadece rifampisin ve rifabutin isimli antibiyotikler hapların etkisini bir miktar azaltabiliyor.

5.Doğum kontrol haplarının vücutta tüylenmeye ve sivilcelerde artışa neden olduğuna dair kanı gerçeklerle taban tabana zıt bir inanışı yansıtıyor.

Yeni nesil doğum kontrol hapları, kesinlikle böyle bir yan etkiye sahip olmayıp, aksine istenmeyen tüyler ve sivilceler üzerinde tedavi edici etki yapıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe