Gebelikte göz sağlığının şifreleri

Hamilelik dönemi, çocuk sahibi olan her kadının hayatında çok önemli bir yere sahiptir. 

Bu süreçte bel ağrıları veya sabah kusmaları gibi durumların oluşması oldukça normaldir. Fakat hamilelik süresince vücutta gerçekleşen hormonel ve fiziksel değişimler, görme yetisinde de sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Hamilelik sırasında oluşabilecek göz rahatsızlıkları ve bu durumlarda ne gibi önlemler alınabileceği ile ilgili Dünyagöz Altunizade'den Op. Dr. Burcu Tanrıverdi önemli bilgiler paylaşıyor.

Hassas bir dönem

Her ailenin geleceği açısından oldukça büyük bir önem taşıyan hamilelik dönemi ve bu dönemde görülebilecek rahatsızlıklar ile ilgili konuşan Dünyagöz Altunizade'den Op. Dr. Burcu Tanrıverdi, "Gebelik dönemi, hormonal, metabolik, fiziksel ve kan dolaşımındaki değişimlerin sıklıkla görüldüğü, kadınlar için oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde oluşan rahatsızlıklar çoğunlukla geçicidir ve doğumdan sonra normale döner.

Hamilelikte vücudun su tutma eğilimine girmesi, korneanın kalınlığı ve eğriliğinde değişimler olmasına yol açabilir. Bu durum gözlük ve kontakt lenslerin etkilerinin geçici olarak azalmasına yol açabilir. Bu sebepten dolayı, gebelik sürecinde hastaların lazer operasyonları geçirmeleri, yeni kontakt lens veya gözlük almaları tavsiye edilmez. Ayrıca halihazırda hamile olan veya hamile kalmayı düşünen glokom hastalarının, durumlarını, doktorlarına kesinlikle belirtmeleri gerekir. Çünkü glokom tedavisinde kullanılan ilaçların bir bölümü, gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir" diyor.

Bu rahatsızlıklar oluşabilir

Hamilelikte oluşabilecek rahatsızlıklar ile ilgili bilgiler paylaşan Op. Dr. Tanrıverdi, "Bu dönemde gözleri etkileyen ve en sık görülen rahatsızlıklar; göz kuruluğu, bulanık görme, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi ve gestasyonel diyabet yani gebelik şekeridir. Göz kuruluğu, suni gözyaşı damlaları kullanılarak kontrol altında tutulabilir. Ancak bu damlalar yumuşak kontakt lenslere zarar verebilirler.

Bu sebepten dolayı, kullanımlarından önce lens kutunuzu kontrol ederek bu damlaların kullanılabileceğinden emin olunması büyük önem taşıyor. Bulanık görme ise, kornea eğriliği ve kalınlığında oluşan değişiklikler sebebiyle oluşur. Bu değişim size büyük bir rahatsızlık vermiyor ise, bir tedbir almanıza gerek yok. Genellikle bu durumlar doğum sonrasında normale döner. Ancak bulanıklık ileri seviyelerdeyse, bir göz uzmanına danışarak gözlük numaralarının değiştirilmesi gerekebilir. Şeker hastaları da dikkatli olmalılar.

Özellikle kendisini bulanık görme, görme alanında kayıp, odaklanma güçlüğü, ışık hassasiyeti ile belli eden preeklampsi ve gestasyonel diyabet görülmesi durumunda, hastaların acilen göz doktorlarına başvurmaları ve gerekli müdahalelerin yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe