Çocukla Keyifli Bir Tatile Hazır mısınız?

Yoğun ve uzun bir çalışma dönemi bitti, havalar ısındı, tatil zamanı geldi. Ancak önceki yıllardan farklı olarak bu yıl bebeğiniz de sizinle birlikte gelecekse bazı önlemler almanız şart! 

Bu durumda çoğu anne- baba endişeli olduğunu aslında gerekli önlemler alındığında ve uygun şartlar sağladığında keyifli bir tatil geçirmeniz mümkün olduğunu söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ çocukla keyifli bir tatil geçirmenin püf noktalarını anlattı.

Yaz başı ve sonunu tercih edin
Öncelikle çocuğun yaş grubuna uygun uzaklıktaki uygun tatil yerlerini seçmelisiniz. Ayrıca çok sıcak aylar yerine yaz başı ve sonu seçilirse çocuğunuzun sağlığı açısından daha uygun olur. İlk bir aydaki bebekler için uzak yerlere gitme yerine daha yakın yerlerdeki tatil yerleri seçilmelidir.

Yakında sağlık merkezi ya da eczane olmalı
İki yaş altındaki bebekler ile yapılacak tatil biraz daha zorludur. Evin sakin ve sessiz ortamına alışmış bir bebek için değişik ortamlar, hava koşulları ve yolculuk onu olumsuz etkileyebilir. Daha sakin, gürültüsüz yazlık evler daha uygun olabilir. Yakında mutlaka sağlık merkezi ve eczanenin olması tercih edilmelidir.

Düzeni bozulmamalıdır
Ek gıda başlanmış ise mutfak bulunan devre mülk, apart oteller veya yazlık evler daha uygun olabilir. Kolaylıkla ek gıdalar hazırlanabilir. Bu şekilde alışılmış olan düzen korunabilir. Daha büyük çocuklar için açık büfe olan otellerde istediği yiyecekler daha kolay bulunabilir. Bu grup çocuklar için oyun parkları ve çocuk kulüpleri varsa daha oyalayıcı olacaktır.

Yol çıkış saatini uyku düzenine göre planlayın
İlkokul öncesi çocuklar daha meraklı ve hareketlidirler. Uzun yolculuklarda yönetimleri zor olabilir. Yolculukların daha kısa süreli olması tercih edilebilir. Ufak çocuklarda uçak seyahati yeğlenebilir. Uçak ile seyahat yapılıyorsa uçak kalkış ve iniş sırasında kulakta oluşan basıncı azaltmak için emzirilir, su verilebilir; büyük çocuk ise ciklet çiğneyebilir. Daha büyük çocuklar özel araç veya otobüs ile yolculuk yapılabilir. Trafiğin yoğun olmadığı saatler seçilmelidir. Seyahatin bir kısmının uykuda geçmesi yolculuğu kolaylaştırır. Yola çıkış saatleri uyku saatlerine göre planlanabilir. Özel araçla seyahat ediliyorsa, çocuk ufak ise 2-3 saatte bir mola verilir. Yolculuk için tatil süresine ilave bir gün eklenebilir.

Emniyet kemerini unutmayın
Araba yolculuğunda mutlaka emniyet kemeri bağlı olmalıdır. Yaş grubu küçük ise araba koltuğu kullanılmalıdır. Yolculuk sırasında gelecek olan direkt güneş ışığından korumalıdır.

Yanınıza oyuncuk alın
Yanınıza yolculuk sırasında kullanabileceğiniz yedek giysi, bez, ıslak havlu, mendil, su, mama alıyorsa mamalar, oyalamak için sevdiği oyuncaklar, kirliler için poşetlerin yerleştirildiği valizinizden ayrı küçük bir çanta almanız uygun olur. Aradığınız eşyaları daha kolay bulabilirsiniz.

Yanınıza alacağınız ilaçları planlayın
Eğer uzun süreli bir seyahat planlandı ise öncesinde mutlaka hekim kontrolü yapılmalı, aşıları sorgulanmalıdır. Farklı ülkelere gidilecekse ek aşı gerekebilir. Hekimine danışılmalıdır. Eğer sürekli aldığı ilaçlar varsa yanınıza yeterli miktarda almalısınız. Bunun dışında hekiminizle ateş gibi acil durumlarda yanınızda bulunması gereken ilaçları planlamanız gerekmektedir.

Uyku ve beslenme saatini değiştirmeyin
Yine yolculuk öncesi beslenme programı, uyku saatleri gibi durumlarda değişiklik yapılmamalıdır. Yapılan değişiklikler yeni yerlerle çocuğun davranışını etkileyebilir.

En az 30 faktörlü güneş koruyucu kullanın
Denizde ve havuzda direkt güneş altında uzun süreli kalmamasına dikkat edilmelidir. Mutlaka en az 30 faktörlü güneş kremi sürülmeli, geniş kenarlı şapka giydirilmeli, güneş ışınlarının dik gelmediği sabah 10:00-11:00, akşam 16.00-18:00 arasında çıkartılmalıdır.

Suyun kenarında asla yalnız bırakmayın
Havuz ve deniz kenarında çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Sudan korkan çocuk suya girmek için zorlanmamalıdır. Suya girme süreleri çok uzun olmamalıdır.

Sivrisineğe karşı uzun kollu ince kıyafetler tercih edin
Sivrisinek fazla ise uzun kollu ve uzun paçalı ince kıyafetler giydirilmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe