Babalara Çocuk Yetiştirme Önerileri

Çocuk yetiştirmek annenin görevi gibi görülse de çocukların anneleri kadar babalarının ilgisine de ihtiyaçları var. Kimi zaman annenin çocuğuna düşkünlüğü kimi zaman da babanın ne yapacağını bilmemesi aileye yeni katılan bireye dair sorumlulukları tek bir ebeveyne yüklüyor. 

ERA Okulları'ndan PDR Uzmanı Merve Aykut, çocuk yetiştirirken ipi birlikte göğüslemenin önemine dikkat çekerken, "İyi bir annelik iyi bir babayı, iyi bir babalık da iyi bir anneyi gerekli kılar" diyor.

Kadınlar doğalarının ve kültürel etkilerin sonucu olarak anneliğe hazır bir şekilde yetişiyorlar. Erkekler için ise babalık daha önce sahip olunan rollerden oldukça farklı. ERA Okulları'ndan PDR Uzmanı Merve Aykut, "Çocuk gelişiminde hep anne ön planda görünse de anne çocuk ilişkisi, baba ile çocuğun ilişkisinin yerini tutamaz. İyi bir baba figürü çocuğa, başarı, özgüven, sosyal yetenekler ve kendi kendini disipline etme gibi çok önemli özellikler kazandırır" diyor.

Çocuk büyütme görevinin sadece anneye bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Aykut, "Çocukların okul başarısında babanın rolü oldukça önemlidir. Özellikle erkek çocuklarda, cinsel kimlik kazanmada babanın rolü yadsınamaz. Üzerine düşenleri yerine getirmeyen, sorumlulukları anneye bırakan bir baba, çocuğunun cinsel kimlik karmaşası yaşamasına sebep olabilir. Erkek çocuk anne gibi olmak, onun gibi makyaj yapmak, giyinmek isteyebilir. Baba, çocukta güven duygusunu sağladığı için yokluğu, bazı korkulara, güvensizlik belirtilerine ve sosyal gelişimde gecikmelere neden olabilir" sözleriyle konunun önemini açıklıyor.

"Bebek, Babayı Önce Annenin Duygularıyla Tanır"

"Çocuklar için baba figürü güven ile eş anlamlıdır. Çocuğun gözünde, baba evdeyse herkes güvende demektir. Bir çocuğun iyi şekilde yetişmesi ancak anne ve babanın işbirliğiyle gerçekleşebilir. Çünkü iyi bir annelik iyi bir babayı, iyi bir babalık da iyi bir anneyi gerekli kılar. Anne ve çocuk arasındaki bağ, doğum öncesinde başlar. Doğum sonrasında fiziksel olarak ayrılma yaşansa da duygusal bağ devam etmektedir. Bu yüzden de bebeğin babası ile olan ilişkisini ilk olarak anne sağlar. Bebek önce annenin duygularıyla sonra kendi duygularıyla babayı tanır.

Babası ile sevgi temeli üzerinde ilişki kuran çocuklar, kendileriyle barışık ve çevreleriyle uyumlu bireyler olarak yetişirler. Toplum içerisinde çocuğunu destekleyen bir baba, çocuğun zihinsel gelişimini de olumlu anlamda etkilemektedir."

Babalara Çocuk Yetiştirme Önerileri

Çocuğunuzla vakit geçirirken ilginizi tamamen ona verin.
Sevginizi hem sözel hem de fiziksel olarak sık sık belirtin.
Çocuklarınızla onların seviyelerine inerek konuşun. Anlayabilecekleri sadelikte ve aynı hizada olmak için diz çökerek…
Çocuğunuz ile ilgili önemli tarihleri atlamamak için mutlaka not edin.
Başarısızlıkları karşısında dahi onları yapabilecekleri için yüreklendirin.
Büyüdüklerinde mahremiyetlerine saygı gösterin. Odalarına kapılarını çalarak girin ve tehlikede olduklarını düşünmüyorsanız eşyalarını karıştırmayın.
Çocuğunuzla iletişiminizi her zaman aktif tutun.
Bunları yaparken anne baba uyumuna ve sorumlulukların eşit dağıtılmasına dikkat edin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe