Hızlı kilo vermek kalp krizini tetikliyor

Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi kalp krizini tetikler. 

Hızlı kilo vermek de sakıncalı, bu da kalp krizini tetikliyor. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor. İş dünyası en fazla risk altında olan gruplardan birisidir çünkü devamlı değişen şartlar, ister istemez stres yüklüyor. O da koroner arter hastalığını tetikliyor. Onların daha da dikkatli olması gerekiyor, hem kendileri hem ülke için.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, ani olan her şeyin kalp krizini tetiklediğini ifade ederek, "Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi kalp krizini tetikler. Hızlı kilo vermek de sakıncalı, bu da kalp krizini tetikliyor. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor"

ERİŞKİNLERDE EN SIK ÖLÜM NEDENİ

Bayezid, kalp hastalıklarının dünyada birinci ölüm nedeni olduğuna dikkati çekerek, özellikle erişkinlerin en çok kalp hastalığından hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Koroner arter hastalığı olanların düzenli kontrollerden geçmesini öneren Bayezid, hastaların buna uygun yaşamaları gerektiğini, ailesinde bu hastalık bulunanların daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

KALP DAMAR HASTALARI DÜZENLİ YÜRÜYÜŞLER YAPMALI

Kalp damar hastalarının düzenli yürüyüşler yapması gerektiğinin altını çizen Bayezid, şunları söyledi:
"Ama mutlaka her spordan önce bilinmesi gereken iki önemli şey vardır. Kalp kasları uygun mu, kontrol ettirmeli. Kalp kapaklarından veya kalp kaslarından dolayı spor yapmasına engel olacak veya spor yapmasında risk getirecek bir şey var mı? Kalp damarları, yani koroner arterler. Kalp damarlarını bilmeden spor yapmaya kalkanlar veya kalp kası zayıf olanlar ani ölümle karşılaşabiliyor. Onun için risk faktörü olan kişiler düzenli kontroller yaptırmalı. Kalp hastalığı olduğu bilinen hastalar, mücadele gerektiren sporlar değil, düz yürüyüşler, bisiklet ve yüzme gibi bireysel, kendilerini çok yormayacak sporları yapmaları gerekir. Çünkü spor yaparken hem tansiyon yükseliyor, kalp ondan dolayı yoruluyor hem de kalp krizi geçirme riski artıyor."

ANİ OLAN HER ŞEY KALP KRİZİNİ TETİKLER

Bayezid, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye için de büyük bir kayıp olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

Ani olan her şey kalp krizini tetikler. Birden gelişen, vücudun metabolizmasının etkilenmesi, kan şekerinin etkilenmesi, oksijen şartlarının azalması, gribal enfeksiyonlar, kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok faktör kalp krizinde rol oynuyor. Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi tetikler. Hızlı kilo vermek de sakıncalı, kalp krizini tetikler. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbinin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor"

"OBEZİTE DE KALP KRİZİNİ TETİKLER"

Prof. Dr. Bayezid, şişmanlığın kalbe yük yüklediğini anlatarak, 60 kilo bir insanın kalbi kanlandırıp beslemesinin başka, 80 kilo birisinin o miktarda dokuya kan taşımasının, pompalamasının başka olduğunu belirtti.

Obez hastalarda guatr, şeker hastalığının da gelişebileceğini ifade eden Bayezid, "Obezite de kalp krizini tetikler. Bunların ilgili doktorlar tarafından tespit edilip, ideal kiloya yavaş yavaş getirilmesi daha uygun olur" diye konuştu.

"İŞ DÜNYASI RİSK ALTINDA"

Göğüs ağrısı bulunanların dikkatli olmasını öneren Bayezid, göğsün orta noktasına, boyna, çeneye, sol kola veya her iki kola yayılabilen, eforla ortaya çıkan göğüs ağrılarının kalp damar hastalığının habercisi olabildiğini söyledi.

Bazen ağrıların mide, sırt bölgesinde, boyunda sıkışma tarzında da olabildiğini belirten Bayezid, bazı şeker hastalarının hiç ağrı duymadan da kalp krizi geçirebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Bayezid, "İş dünyası en fazla risk altında olan gruplardan birisidir. Çünkü devamlı değişen şartlar, ister istemez stres yüklüyor. O da koroner arter hastalığını tetikliyor. Onların daha da dikkatli olması gerekiyor, hem kendileri hem ülke için" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe