Ağrısız bir yaşam için omurganıza yatırım yapın

Ağrılarımızın büyük kısmı omurgamızdaki sorunlardan kaynaklanır. Uzmanlar "Omurgaya yapılacak egzersiz yatırımı, size hayat boyu sağlık olarak geri döner" diyor. Çünkü esnek bir omurga ve güçlü kaslar, ciddi sırt veya boyun problemlerini önlemek için çok önemli. 

Bel, boyun, omuz, sırt, bacak ağrılarının büyük ölçüde sorumlusu bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve stresli yaşam biçimi. Bunlar, özellikle metropolde yaşayanlara çok tanıdık gelen nedenler. Hepimizin yaptığı ise en kolay yoldan ağrı kesicilere, kas gevşeticilere başvurmak.

Günlük rutinde yapılacak birkaç değişiklikle ağrı kesicilere ihtiyaç kalmayacağını söyleyen Life Fitness Akademi uzmanlarından Bünyamin Aysoy, önemli önerilerde bulundu.

Gün içindeki hareket fırsatlarını değerlendirin
Günlük yaşantımızda sürekli hareket halinde olduğumuzu hatırlatan Aysoy, "Her ne kadar tüm günü bilgisayar başında, hiç hareket etmeden geçirdiğinizi düşünseniz de belli başlı kaslarınız aktiftir" diyor. Sandalyeye oturup kalkmak, lavaboya kadar yürümek, merdiven inip çıkmak, dolabın üzerindeki kolileri kaldırmak gibi birçok rutin hareket sayılabilir. Aysoy, "Bu hareketler egzersiz olarak kabul edilmese de gün içinde birçok şeye üşenmek yerine; her türlü fırsatı harekete çevirmek çok önemlidir" diyor ve ekliyor: "Eğer düzenli egzersiz yapmıyorsanız, zamanla kaslar tembelleşip zayıflar. Dolayısıyla vücudun belli bölgelerinde özellikle eklemlerde, bel ve boyunda ağrılar başlar."
Yapılacak basit egzersizlerle, ağrı belirtileri olmadan,olası sorunları önlemenin ve omurgaya bağlı rahatsızlıkları düzeltmenin mümkün olduğunu söyleyen Life Fitness Akademi Uzmanı Bünyamin Aysoy, ağrılardan kurtulmak için yapılabilecek basit egzersizleri anlattı:

HER AĞRIYA BİR EGZERSİZ

SIRT KASLARI İÇİN: Güçlü sırt kasları hem dik bir duruş sağlar hem ağrıları gidermek için en iyi ilaçtır. Eğer egzersize çok vaktiniz yoksa kendinize iki adet, yarımşar kiloluk dumbell ya da su şişesi temin edin. Oturarak ağırlık çekme (SeatedDumbellRow) hareketini 3 set ve 20 tekrar olacak şekilde uygulayın.
BOYUN KASLARI İÇİN: Güçlü sırt ve omuz kasları boyun ağrılarını da engelleyecektir.Elimizdeki ağırlıklarla yana açma hareketini (Dumbell Side Raises) 3 set ve 15 tekrar yaparak omuzlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
BEL KASLARI İÇİN: Bel ağrıları da oldukça fazla yaşanansorunlardan biridir. Esnek ve güçlü bel kasları için,sırt üstü yatın, dizlerinizi bükük şekilde kendinize çekin ve 20 sn. tutun. Hareketi 3 kez tekrarlayın. Yüz üstü yatıp ters kol, ters bacak kaldırma hareketini 3 set ve20 tekrar yaparak da bel kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
OMURGA İÇİN: Omurganın üst ve alt hem esnekliğini artırmak için elleriniz ve dizleriniz üzerinde yere yatın. Önce kollarınızın üzerinde 20 sn. sonra bacaklarınızın üzerinde 20 sn. tıpkı kedilerin yaptığı gibi esneyin. Hareketi 3 kez tekrarlayın.
SIRT, BOYUN VE KALÇA KASLAR İÇİN: Başınızı yukarı iterek, beli aşağı çekerek, kalçayı ise bir ayağı diğerinin üzerinden atarak biraz zorlayın. Bu omurganın üst, orta ve alt bölümü için mükemmel bir esneme hareketidir.
KARIN KASLARINI ESNETİN: Sırt üstü yatın, ayaklarınız karnınıza doğru toplayın. Belirli sürelerle kalça kısmını yukarı itin ve 10 sn. öylece kalın. Bu esneme hareketi karın kaslarını çalıştıracaktır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe