Kadınların iyi yaşam hakkında doğru sandığı 10 efsane

Beslenme ve egzersizin önemini göz ardı eden eksik ve hatalı bilgiler ışığında fit kalmak isteyen kadınlar sağlıklı yaşamdan uzaklaşmaya başlıyor. Şehir efsanesine dönüşmüş bilgileri uygulamaya taşıyanlar, arzu ettikleri forma veya kiloya ulaşamıyorlar.

İş ve eğitim amacıyla Amerika'ya yerleşen Volkan ve Gökhan Kademlioğlu kardeşler, fast food yiyeceklerin dayanılmaz çekiciliği ile hızlıca kilo almaya başladılar. Bu gidişe bir dur deyip önce kendilerini bambaşka kişilere dönüştürdüler ardından Amerika'nın alanındaki en saygın kurumları ACE ve NESTA'dan personal training ve sağlıklı beslenme alanlarında eğitim alıp binlerce kişinin hayatlarını değiştirmesine yardımcı oldular.

Türkiye'de gıda seçimleri, fitness hareketleri ile ilgili sağlıklı bilgilere ulaşmanın zorluğunu fark eden Volkan ve Gökhan Kademlioğlu kardeşler, kurdukları Genç ve Fit kanalında hem kadın hem de erkekler için evde veya yaşamın içerisinde rahatlıkla uygulanabilecek spor hareketleri ve beslenme bilgilerini paylaşıyorlar.

Her hafta MACFit bloğunda egzersiz, beslenme ve motivasyon konuları hakkında yazılar yazan, YouNow Canlı Yayın Platformu'nda her Pazar 21:00 saatinde soruları cevaplayan Genç ve Fit, kadınlar için diyet, egzersiz ile ilgili bilgileri paylaşıyor. Sağlıklı yaşamı hedefleyen kadınların karşılaştığı 10 gerçek sanılan efsanenin doğrularını aktarıyor.

1- Kadınlar fazla ağırlık kaldırıp kendini zorlarsa erkek gibi görünürler.
Kadınlarda, kasların büyümesine neden olan testosteron hormonu erkeklerin ancak 20'de 1'i kadar salgılanır, bu nedenle irileşmeleri oldukça güçtür. Belirgin hatlara sahip olmak isteyen kadınlar ağırlık çalışarak kemik yoğunluğunu arttırıp, fiziksel olarak güçlenebilirken aynı zamanda sıkı bir görüntüye de ulaşmış olurlar.

2- Sıkılaşmak için pilates ve yoga yapmak yeterlidir.
Sıkılaşmak ve vücudu şekillendirmek için pilates ve yoga ağırlık çalışmaya alternatif değildir. Vücuda şekil vermek, kasların güçlendirilmesi, dolayısıyla ağırlık çalışmaları ile mümkündür. Pilates ve yoga esnekliği artırma ve core bölgesini güçlendirmenin yanında mental rahatlama sağlar, sakatlanmaları önlemeye yardımcı olur.

3- Yağlı yiyecekler yağlanmaya yol açar.
Alınan kalorilerin yakılan kalorilerden fazla olması kilo almanın ana nedenidir. Sadece yağlı yiyecekleri keserek yağlanma durdurulamaz. Kalori, karbonhidrat, protein ve yağlardan gelir. Birçok kişide yağlanmanın sebebi sanılanın aksine yağlardan değil alınan karbonhidrat miktarının fazlalığından kaynaklanır.

4- Doğal şekerler, yapay olanlara göre daha sağlıklıdır.
Doğal ya da yapay şekerin kilo vermeye çalışan insanlar üzerinde bir farkı yoktur. Sağlık probleminden kaçınmak ve kilo problemi yaşamamak için çok şeker tüketiminden uzak durmaya dikkat edilmelidir. Buna her türlü hamur işi de dahildir.

5- Bölgesel zayıflama için hedeflenen bölgenin çalıştırılması yeterlidir.
Sadece fazlalık görülen bölgeye yönelik yapılan egzersiz ile istenildiği gibi yağ yakılamaz. Hangi bölgede en çok yağ toplandığı ve en kolay nereden verildiği genetiktir. Yağ yakımı için en doğru yöntem, belirli bir miktar kalori açığı oluşturarak, düzenli egzersiz ile tüm vücuttaki yağ depolarını azaltmak gerekir.

6- Pasif egzersiz ile daha etkili, kolay ve kısa sürede çok daha iyi sonuç alınıyor.
İnsan vücudu ortama ve duruma adapte olabilen bir mekanizmadır. Vücudun alışkanlıkların vazgeçmesi ve şekillenmesi için ağırlık ve kardiyo gibi yüksek uyarıcılara ihtiyacı vardır. Egzersiz ne kadar kolay olursa faydası da o kadar az olacak demektir. Terlemeden forma girilemez.

7- Ağırlık çalışmadan kemik ve kas kütlesi korunabilir.
Günlük aktivite sabit tutulsa bile her 10 yılda kas kütlesinin %5'i kaybedilir. Yaş ilerledikçe kas liflerinin yerini kolajen doku doldurmaya başladığında, hareket kabiliyeti azalacaktır. Geri dönülmeyen bir yola girmeden önce amaç korumak olsa bile ağırlık çalışması yaparak kas lifleri canlı tutulmalıdır.

8- Kilo vermek için aç kalmak gerekir.
Diyet yaparken aç kalmak, sağlıksız bir şekilde verilen kiloların kısa sürede geri alınacağı anlamına gelmektedir. Amaç, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak olmalıdır. Bu sağlandığında kilo kontrolü kolaylıkla gerçekleşecektir.

9- Egzersiz yapmak için ideal saat var mıdır?
Egzersiz yapmak için ideal saat, düzenli olarak yapabildiğin saattir. Enerji ve motivasyonun yüksek olduğu saatlerde yapılan egzersiz, kişinin kendini daha fazla zorlayabilmesini ve en fazla fayda sağlamasını sağlayacaktır. Günlük hayata hangi saat uygunsa o saatte egzersiz yapılabilir. Önemli olan egzersizin enerjinin yüksek olduğu saatte düzenli olarak yapılabilmesidir.

10- Egzersiz yapılarak yağ kasa dönüştürülebilir.
Yağlar ve kaslar vücutta farklı dokulardır ve birbirlerine dönüşemezler. Egzersize başlandığında yağlar yakılmaya başlanır ve kaslar inşa edilir. Eş zamanlı olması nedeniyle hep bu yanılgıya düşülmüştür.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe