Bu kural ile gözlerinizi koruyun

Uzun süre cep telefonuna bakan her dört kişiden birisi göz yorgunluğu şikayeti yaşıyor. 

Mobil cihazların minik ekranlarına uzun süre bakarak bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuzlarda kas gerilmesi ve göz kuruluğu gibi bir dizi sağlık problemine de davetiye çıkartmış oluyoruz. Uzmanlar gözleri bu sıkıntılardan korumanın en kolay yolununsa "20-20-20" yani üç 20 kuralı olduğunu söylüyor.

Mobil cihazların küçük ekranlarına gün içinde pek çok defa ve uzun süreli bakmak bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuzlarda kas gerilmesi ve kuru göz gibi bir dizi sağlık problemine de davetiye çıkartır. Gün içinde mobil cihazlara hayatımızın her alanında yer veriyor olsak da cihaz ekranları hem büyüklerin hem çocukların göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Üç "20" Kuralı ile Gözlerinizi Koruyun
Batıgöz Sağlık Grubu hekimlerinden Prof Dr. İbrahim Altınsoy her 4 kişiden en az 1'inin uzun süreli olarak mobil cihaz ekranına bakma nedeniyle göz yorgunluğundan şikayetçi olduğunu dile getiriyor. Normalde dakikada en az 15 defa kırptığımız gözlerin, küçük ekranlı akıllı telefonlara bakarken yalnızca bu sayının yarısı kadar kırpıldığını, omuz ve boyun kaslarımızın gerildiğini, gözlerin normalden çok daha fazla yorulduğunu, bu yorgunluğun ise omuz ve sırt ağrısı, göz kuruluğu ve bulanık görme gibi semptomları da beraberinde getirdiğini dile getiren Altınsoy, tüm bunları Bilgisayar Görme Semptomu olarak adlandırıyor.

Yeni gelişen teknolojiler ve uygulamalarla mobil cihazların yarattığı semptomların en aza indirgenmesi hedeflense de "baş dönmesi ve uyku düzeninde bozukluk" gibi pek çok rahatsızlık yine bu cihazlar nedeniyle gündeme geliyor. Hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız cep telefonları, mini bilgisayarların aşırı kullanımı sağlığımızı da tehlikeye sokuyor. Benzer tehlike çocuklar için de söz konusu.

İbrahim Altınsoy bu problemlere çözümün ise gözleri dinlendirmek için düzenli molalarla "20-20-20" kuralını uygulamak olduğunu söylüyor. İhtiyaç haline gelen mobil cihazları sık kullandığımız zamanlarda; en azından her 20 dakikada bir, 20 saniye süreyle 20 metre kadar uzaktaki bir objeye bakmanın faydalı olacağını söylüyor. Bu şekilde göze dinlenme fırsatı sağlanıyor. Sürekli olarak tekrarlandığında ise bu kural, mobil cihazlardan kaynaklanan rahatsızlıkların en aza inmesini sağlıyor.

Şikayetlerin sürekli hale gelmesi ve bu kuralın etkili olmadığı durumlarda ise mutlaka uzman bir hekime görünmek ve kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmak gerekiyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe