Genetik yapimiza uygun beslenme hastaliklari engelleyecek

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte sadece bireysel tedavilerin değil, bireysel beslenme programlarının da hayatımıza hızla gireceğini belirten uzmanlar, ‘Genetik yapıya göre beslenme, aynı zamanda hücrelerdeki eksik olan moleküllerin de yerine konulmasına olanak sağlayacak. Vitamin ve mineral dengemiz yerine gelecek, bu sayede ileride görülebilecek tansiyon, kalp- damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıkların oluşması veya ilerlemesi önlenebilecektir.’ dedi.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, yakın gelecekte hayatımıza girecek bireysel beslenme programlarının özellikle hastalıkların önlenmesi konusunda büyük katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:

İşin sırrı polimorfizmde
‘Hastalıklara yatkınlık ve davranış biçimlerimiz genetik yapımızın kontrolü altındadır. Birçok hastalığın gelişmesinde, beslenme ve yaşam şeklimiz çok etkilidir. Genlerimizde bulunan ve polimorfizm adı verilen genetik varyasyonlar, bizlerin hangi besinlerden ne kadar faydalanabileceğimizi gösteriyor.

Örneğin bazı bireyler, diyetle alınan veya vücudumuz tarafından sentez edilen D vitamininden gerektiği gibi faydalanamıyor, sebebi D vitaminini hücrelerimizde algılayan polimorfizmler. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu polimorfizmlerin saptanması, bizlerin ne tarz bir beslenme şeklimizin olacağını belirliyor. Hangi besinlerden ne kadar ölçüde tüketebileceğimizi söylüyor.

Genetik yapıya göre beslenme, bir önlem programıdır
Genetik yapımıza uygun beslenme kalıplarının oluşturulması, insanlarda kilo alıp-vermenin sağlanmasından ziyade ileride görülebilecek hastalıklara önlem alınmasını sağlayacak. Zaten vücudumuz, uygun şekilde beslendiğinde ideal ve olması gereken molekül kompozisyonuna ulaşacaktır. Bu program, aslında bir önlem programıdır, hastalık ve ileride meydana gelebilecek sorunlara karşı önlem, bir nevi anti- aging uygulamasıdır. Nasıl sporcu beslenmesi normal beslenme programlarından farklıysa, her bireyin de beslenme programı birbirinden farklı olmalıdır.’

Bireysel beslenme programları artacak
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte sadece bireysel tedavilerin değil, bireysel beslenme programlarının hayatımıza hızla gireceğini belirten Doç.Dr. Korkut Ulucan, ‘Çünkü bizler, yediğimiz besinlerden genetik yapımızın metabolize edebildiği ölçüde yararlanabiliyoruz. Genetik yapıya göre beslenme, aynı zamanda hücrelerdeki eksik olan moleküllerin de yerine konulmasına olanak sağlayacak, bizlerin daha dinç ve enerji dolu olmamızı sağlayacaktır. Vitamin ve mineral dengemiz yerine gelecek, bu sayede ileride görülebilecek tansiyon, kalp- damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıkların oluşması veya ilerlemesi önlenebilecektir.’ dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe