Düzenli Cinsel Hayat Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

Kalp hastalığı olan pek çok kişi cinsel hayatla ilgili endişe duyuyor, cinsel ilişkinin kalp krizini tetiklemesinden korkuyor. Araştırmalar mutlu cinsel birlikteliğin kalp sağlığına faydalı olduğunu gösteriyor. 

Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu haftada iki gün cinsel birlikteliği olan kişilerde kalp krizi görülme oranının, ayda bir birlikte olanlara göre yarı yarıya düşük olduğunu belirtti. Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu “Cinsel problemleri, özellikle sertleşme sorunu olan hastalarda kalp-damar hastalığının sıklıkla görüldüğünü hatırlatmak gerekir. Sağlıklı kalbi olan insanların daha düzenli cinsel hayatı oluyor, düzenli bir cinsel hayat, kalp krizi riskini azaltıyor” diyor.

Tansiyon ve nabza iyi geliyor

Bağışıklık sisteminin bir göstergesi olan IgA (immünoglobulin A) değerleri düzenli cinsel ilişki yüzde 30 oranında daha yüksektir. Cinsel ilişki iyi bir aerobik egzersizdir ve aerobik egzersizler kalp için oldukça faydalıdır. Bunu yürüyüş gibi düşünmek gerekir. Düzenli yürüyüş yapanlarda tansiyon, nabız daha dengelidir ve kilo problemi daha az görülür. Araştırmalara göre düzenli cinsel hayatı olanların da tansiyon ve nabız değerleri daha iyidir. Sadece tansiyon ve nabza değil, ruh sağlığı ve stresle mücadele için de faydalıdır. Yapılan bir deneyde 10 dakika el ele tutuşmanın ardından 20 saniye birbirine sarılıp dokunan çiftlerin tansiyon ve nabız değerlerinde belirgin bir düzelme, kalp kondisyonlarında da artma izlenmiştir. Cinsel ilişki sonrasında salgılanan oksitosin hormonunun daha iyi bir uykuya yardımcı olduğu bunun da tansiyon ve nabız üzerine, dolayısıyla kalp hastalıkları üzerine olumlu etkileri vardır.

Göğüs ağrısını önemseyin

Kalp-damar hastalığı olup yeterli tedavi almayan hastalar, cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hissedebilir. Bu durumun hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ancak koroner stent uygulanmış veya by-pass olmuş hastalarda, göğüs ağrısı görülme olasılığı düşüktür. 1774 hasta üzerinde yapılan bir incelemede kalp-damar hastalığı olanlar ve olmayanlar arasında miyokard infraktüsü (kalp krizi) yönünden risklerin farklı olmadığı ortaya konuldu. Ancak düzenli yürüyüş yapan ve ilaçlarını kullananlarda cinsel ilişki sonrası kalp krizi riskinin azaldığı biliniyor. Diğer önemli bir konu da, öncesinde düzenli sıklıkta cinsel birlikteliği olmayan kalp hastalarının, kalp problemi teşhisi sonrasında cinsel ilişki sıklığını ani olarak değil kademeli olarak artırmalı ve yürüyüş gibi fiziksel egzersizlerle de vücut ve kasların kondisyonu iyileştirilmelidir.

Kalp Hastaları Dikkat!

• Kalp damar hastalığı yönünden düşük risk grubunda olan hastalar için cinsel aktivitede bir kısıtlama yoktur.
• Efor testinde belirli bir sınırın üzerine çıkabilen ve EKG bulguları normal olan hastalar için cinsel aktivite kısıtlanmamalıdır.
• Yeni kalp krizi geçirmiş veya ileri derecede kalp yetersizliği olan hastaların, klinik durumları düzelene kadar cinsel aktivitelerini kısıtlamaları önerilir.
• Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir.
• Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe