Konuşamayan çocuklara köpekle tedavi

BURSA’da Uludağ Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Yeni Gün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ile yürütülen proje ile konuşma zorluğu çeken çocuklara, özel eğitimli Cofee ve Çıtır adlı köpeklerle birlikte eğitim veriliyor.

Projeyi yürüten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Türel Özkul, "Köpeklerimiz çocukların en iyi dostu ve yardımcısı oldu. Üç ay sürecek olan eğitimler boyunca köpeklerle eğitim alan ve almayan çocuklar arasındaki fark bilimsel olarak test edilmiş olacak. Türkiye’de bu tür bir veri çalışması bugüne kadar yapılmadı" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde hayvanlarla terapi testlerine katılan UÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul tarafından yürütülen projenin eğitimleri üç ay boyunca rehabilitasyon merkezinde devam edecek. Her Çarşamba Jale Üntürk ve köpeği Çıtır, her Perşembe Murat Demir ve köpeği Coffee, dil ve konuşma güçlüğü çeken çocuklara, terapist gözetiminde bir kişilik özel sınıflarda 10 dakika eşlik edecek.

"ÇOCUKLAR, KÖPEĞE DERS ANLATIYOR"

UÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul, projenin üç aşamada gerçekleştiğini belirterek, yaşlılarla yapılan eğitimlerin ardından konuşma güçlüğü çeken çocuklara eğitim vermeye başladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Özkul, çalışmaların ardından huzurevinde bulunan yaşlıların stres seviyelerini düşürdüklerini kanıtladıklarını anlatarak, "Projenin ikici kısmında dil ve konuşma güçlüğü çeken 12 çocuğumuzun derslerini Çıtır ve Coffee ziyaret ediyor. Çocukların konsantrasyonunu artırıyoruz ve o günkü dersi köpeğe anlatmasını sağlıyoruz. Çocuklar hem öğrenmiş, hem de pekiştirmiş oluyor. Köpeği aracı olarak kullanarak çocuğun gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Köpeklerimiz çocukların en iyi dostu ve yardımcısı oldu" dedi.

Bu eğitimler sırasında bilimsel verilerde ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Doç.Dr. Özkul, ilk terapi uygulamasından önce çocuk gelişim uzmanları tarafından Denver, Portage testleri ve Türkçe Sesletim ve Dil Bilgisi Testi yapıldığını söyledi.

"ÜÇ AY SONRA KARŞILAŞTIRACAĞIZ"

Eğitimlerin ardından çocuklardan tükürük örnekleri de aldıklarını dile getiren Doç. Dr. Türel Özkul, "Çalışmalardan üç ay sonra tekrar bu testleri yaparak pozitif ilerlemeyi değerlendireceğiz. Benzer yaş grubunda, aynı rahatsızlıkları gösteren çocuklarımızla, köpekle birlikte eğitim alan çocuklarımızın verilerini karşılaştıracağız. Türkiye’de bu uygulamalar yeni. Bu çalışmalar 1700’lü yıllardan beri dünyada uygulanıyor. Fakat biz Türkiye’de ilk defa bilimsel verilerini ortaya koyacağız" diye konuştu.

Özkul, çalışmanın üçüncü ayağında otistik çocuklarla birlikte atlı terapi uygulayacaklarını aktardı.

"BABA DİYEMEZDİ, CÜMLE KURUYOR"

Rehabilitasyon merkezine 2002 yılından beri gelen Yiğithan Durmaz’ın annesi, Jale Durmaz da, "Oğlum ‘baba’ bile diyemeyen bir çocuktu. Şimdi bayağı bir yol kat ettik. Cümle kurmaya başladı. Köpekle birlikte daha da eğitimleri kolay geçiyor. Konuşmaya başladıkça daha fazla ilgisi artıyor" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe