Erken boşalmanın cinsel ilişki sırasında ya da cinsel ilişkiye başlamadan önce erkeğin isteği dışında ve partnerini tatmin etmeksizin boşalması olduğunu söyleyen Uluslararası On Klinik Üroloji Uzm. Op. Dr. Özer, “En sık karşılaştığımız sorulardan biri de erken boşalmanın süre ile tanımı konusunda. Dünya çapında çeşitli yaş gruplarındaki erkekler üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki erkeğin ortalama boşalma süresi yaklaşık 5 – 12 dakikadır. Dolayısıyla genellikle cinsel birleşme başladıktan sonra 1 - 3 dakika arasında gerçekleşen boşalmalar erken boşalma olarak tanımlanır. Ben süre vermekten ziyade boşalmanın erkeğin kontrolü altında olup olmadığına ve süreklilik kıstasına dikkatleri çekmek istiyorum. Özellikle ilk cinsel ilişkide ve cinsel ilişkiye bir süre ara verildikten sonraki ilk cinsel birlikteliklerde erken boşalma sıklıkla görülür ve olağan olarak da kabul edilir fakat durum süreklilik arz ediyorsa erken boşalma sorunundan söz edilebilir ve uzman bir hekime başvurmak gerekir. Erken boşalmayı ele alırken erkeğin boşalma eylemi üzerindeki kontrolüne ve partnerinin tatminini de irdelemek gerekir” diye konuştu.
Erken Boşalmanın Yaşı Yok
Erken boşalmanın her yaşta görüldüğü için erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu olduğunu belirten Üroloji Uzm. Op. Dr. Özer, " Erken boşalma problemi her yaşta görülür. Ama 40 yaş altı erkeklerde görülme oranı daha yüksektir. Erken boşalma hem psikolojik, hem de fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. 40 yaş altındaki erkeklerde daha çok yeterli cinsel deneyimin olmaması, mastürbasyon yoluyla boşalma alışkanlığı, stres, depresyon, heyecanlı, aceleci kişilik yapısı ya da partner tarafından aşırı uyarılma gibi nedenlerle ortaya çıkar.
İleri ve orta yaşlarda ise erken boşalmanın çoğunlukla fizyolojik nedenlere bağlı ortaya çıktığını gözlemliyoruz.
İdrar yolu ve prostat enfeksiyonları, nörolojik problemler, Hipertiroidi (tiroid bezlerinin aşırı çalışması) erken boşalmaya neden olabilir. Ayrıca sertleşme yetersizliği olanlarda da erken boşalma görülmektedir” dedi.
Kader Değil, Tedavisi Mümkün
Üroloji Uzm. Op. Dr. Ülküsan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erken boşalma erkeklerde yetersizlik hissi, mutsuzluk, kaygı, cinsel ilişkiden uzaklaşma yarattığı gibi kadınlarda da benzer durumlar yaratarak, ilişkiyi zedeler, sorun çözülmezse evliliklerde boşanmaya varacak bir sürecin zeminini hazırlar. Ne yazık ki ülkemizde bu kavram hala toplumumuzun bazı kesimlerince bilinmemekte, ya da toplumsal, sosyal değerler nedeniyle eşler bunu aralarında dile getirip, paylaşamadıkları için durum olağan kabul edilerek sürüp gitmektedir. Oysa erken boşalma probleminin tedavisinde ortalama yüzde 85 gibi yüksek bir başarı vardır. Tedavideki ilk ve en önemli aşama sorunu kabul etmek ve konusunda uzman bir üroloji hekimine başvurmaktır. Erken boşalma sorununun nedenlerine bağlı olarak uzman hekim tarafından uygun tedavi planı çizilecek, gerekli olduğu takdirde hasta diğer branş hekimlerine yönlendirilecektir.”