Hemodiyaliz böbrek yetmezliği yaşayan hastalarda nakil bekledikleri süreçte uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hemodiyalizde böbreklerin sağlıklı çalışmamasından dolayı vücutta biriken kreatin, fosfor, üre ve potasyum gibi zararlı maddelerin temizliği sağlanır. Hemodiyaliz yöntemi diyaliz merkezlerinde makinelerle yapılmaktadır. Hastanın kirli kanının diyaliz makinelerine alınarak makinede temizlenmesi, daha sonrasında hastaya tekrardan verilmesiyle uygulanan bir işlemdir. Hemodiyaliz işlemi, dört saatlik seanslar olacak şekilde haftada iki veya üç kez yapılmaktadır. Bu merkezlerde nefroloji uzmanları böbrek hastalarıyla ilgilenip hemodiyaliz tedavisini gerçekleştirmektedir. Tedavinin kaç seans yapılacağı, seansın süresi ve diyaliz sırasında kullanılacak malzemeler hastanın ihtiyaçlarına göre uzman doktor tarafından belirlenmektedir. Savaş Öztürk nefroloji konusunda hizmet veren bir uzman doktordur. Hemodiyalizin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
* Peritoneal diyalize nazaran hızlı, verimli ve konforludur.
* Zararlı maddeler hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.
* Diğer diyaliz yöntemlerine nazaran daha uzun aralıklarla yapılmaktadır. Bu yüzden de hastanın yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri nelerdir?
Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının %15’in altına düşmesiyle de fark edilmektedir. Böbrek yetmezliği bir anda görülebilen bir hastalık değildir. Zamanla ortaya çıkmaktadır bu yüzden kontrol yaptırmak çok önemlidir. Erken teşhis böbrek yetmezliğinde çok önemlidir, zira tedavi edilmemesi durumunda böbrek tamamen işlevini yitirir ve çalışamaz hale gelir. Kontrol yapılmadığı sürece böbrek yetmezliğini hastalar fark edemeyebilir ve böbrek yetmezliğinin sebep olduğu farklı hastalıklar yaygın olarak görülmeye başlar. Böbrek yetmezliğinin başında böbrekler, vücutta biriken sıvıyı dışarı atamadıkları için veya kan basıncı düzenlenemeyip arttığı için küçülürler. Bu küçülme de aslında böbreklerin işlevini yitirmesine sebep olur. Vücutta biriken zararlı maddeler de kalp ve diğer organları da etkiler, bu sebeple farklı hastalıklar ortaya koyar. Bu hastalıklar çok ciddi boyutlara ulaşabilir, bu yüzden diyaliz tedavisine vakit kaybetmeden başlanması gerekir. Böbrek yetmezliğinin belirtileri başlıca şunlardır:
* Normale göre daha az idrara çıkma.
* Aniden çıkan nefes darlığı.
* Sürekli mide bulantısı.
* Bacakların, ayak bileklerinin ve ayakların şişmesi.
* Vücudun farklı noktalarında ödem.
* Aşırı uyuşukluk, halsizlik, yorgunluk.
* Göğüste ağrı ve baskı hissi.
* Zihinsel karışıklık.
* En önemlisi koma, böbrek yetmezliğinin belirtilerindendir.
Böbrek yetmezliğinde nasıl beslenilmelidir?
Böbrek yetmezliğinde nasıl beslenildiği çok önemlidir. Örneğin protein tüketimi, üre üretilmesini arttırdığı için vücuda zarar vermektedir. Ayrıca hayvansal proteinlerden ziyade bitkisel proteinler tüketilmelidir. Sebzeler vücudu alkali hale getirdiği için potasyum içeriği düşük sebzeler tüketilmelidir. Tahıl çeşitleri ve makarnalar bitkisel proteinler arasında örnek gösterilebilir. İşlenmiş ve hazır gıdalarda yüksek miktarda sodyum, fosfat ve potasyum bulunduğu için uzak durulması gereken gıdalar arasındadır. Muz, baklagiller, kuruyemiş, kuru meyve, meyve ve sebze suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından zengin besinler olduğu için uzak durulmalıdır. Böbrek yetmezliğinde sodyumu idrarla dışarı atmakta vücut zorlandığı için sofra tuzu kullanımı azaltılmalıdır. Günde altı gramdan az tuz tüketilmesi böbrek yetmezliği olan hastalara tavsiye edilir.