Yemeklerimizi tatlandırma amaçlı olarak kullandığımız ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan baharatların faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla.
Baharatların faydaları
Birçok baharatı aroması, kokusu ve rengi nedeniyle yemeklerimizi tatlandırmak için kullanıyoruz. Oysa baharatların sağlığımız için de çok büyük faydaları bulunuyor.
Ayrıca baharatlar, fazla tüketilmesinden dolayı birçok beslenme uzmanının kara listesinde yer alan ve hekimlerin uzak durulmasını tavsiye ettiği tuza da iyi ve lezzetli birer alternatif durumundalar.
Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı Kanar, birçok mutfağın vazgeçilmezi baharatların nelere faydalı olduğu hakkında önemli bilgiler veriyor.
Kimyon yağ yaktırıyor
Kimyon ‘mutfağın en fit baharatı’ olarak da isimlendirilebilir. Kimyon, düzenli olarak tüketildiğinde vücudun yağ yakımını hızlandırmasının yanında mide ve bağırsak şişkinliğini azaltmasıyla da biliniyor.
Her gün bir çay kaşığı kimyon tüketimi, vücudunun formunun korunmasına ciddi düzeyde yardımcı oluyor. Kahvaltıda yumurtayla birlikte tüketilen kimyon, tokluk hissini artırarak fazla yemenin önüne geçiyor. Kimyona karabiber ve bal karıştırılarak tüketildiğinde ise afrodizyak etkisiyle cinsel hayata renk katıyor.
Zencefil stresi önlüyor
Bağışıklığı desteklemesiyle bilinen zencefilin strese karşı koruyucu özelliği de bulunuyor.
Su dolu sürahinin içerisine bir tam limonla birlikte ekleyeceğiniz taze zencefil sizi hem hastalıklara karşı korur hem de yağ yakımınıza yardımcı olur.
Toz haline getirilmiş zencefil de çorbalara ve bala eklenerek tüketildiğinde bahar hastalıklarına karşı bünyeyi güçlendiriyor.
Diyabete karşı tarçın
Mutfağın en güçlü antioksidanlarından biri de şüphesiz tarçındır. Tarçın, kan şekerini düşürme amaçlı süte veya yoğurda katılarak tüketilebilir. Tarçının bağışıklığı güçlendirici özelliğinin yanında içeriğindeki maddeler sayesinde sakinleştirici ve yorgunluk giderici etkisi da vardır. Tarçın kabuğu günde 2-3 fincan yeşil veya beyaz çayla tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırmakta, bel çevresinde meydana gelebilecek yağlanmaya da engel olmaktadır.
Kırmızıbiber fazla yağları yaktırıyor
Kırmızıbibere acı tadını veren kapsaisin maddesinin metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Kırmızıbiber, besin değeri yüksek ürünlerle tüketildiğinde tüm gün tok kalmaya yardımcı olmakta, yağ yakımını da kolaylaştırmaktadır. Kırmızıbiberin yüksek antioksidan içeriği sayesiyle kanser riskini düşürdüğü de tespit edildi. Ayrıca bağışıklığı kuvvetlendirici, kalp ve damar kalitesini arttırıcı, göz sağlığını koruyucu özellikleri de kırmızıbiberin faydaları arasında yer alıyor.
Zerdeçal karaciğeri yeniliyor
Diğer organlardan farklı olarak kendini yenileme yeteneğine sahip olan karaciğerin bu yeteneği yıllar içinde azalmakta ve kendini yenileme gücü azalmaktadır. Zerdeçal baharatı ise karaciğerin yıllar içinde azalan bu yenilenme gücünün tekrar eski düzeylerine gelmesine yardımcı olmaktadır. Safra akışını arttırarak yağlı gıdaların sindirilmesine katkıda bulunan zerdeçalın, et içeriğinin bol olduğu yemeklerle birlikte tüketilmesi şiddetle tavsiye ediliyor.
Muskat mutluluğu artırıyor
Küçük Hindistancevizi olarak da bilinen muskat, zeytin büyüklüğünde ve üzerinde çizgileri olan bir ceviz türüdür. Muskat, bu benzerlik dışında Hindistan cevizinden tamamen farklıdır.
Doğal ağrı kesici özelliği sayesinde muskatın stresin artırdığı zamanlarda sakinleştirici olarak kullanabileceği belirtiliyor. Ayrıca muskat, uyku kalitesini yükseltmenin yanında vücudun bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir. Muskat; kek, kurabiye, puding gibi karbonhidrat içeriği zengin olan besinlere az miktarda eklenebilir.
Kekik sindirimin dostu
Doğada bulunan en zengin antioksidanlardan olan kekik, sindirim sistemine birçok fayda sağlamaktadır. Kan yağlarını azaltıcı etkisi de bulunan kekiğin içerdiği karvakrol maddesinin tümörlerin gelişimini yavaşlattığı yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.
Karanfil cinsel isteksizliğe çare oluyor
İyi bir ağrı kesici de olarak da bilinen karanfil, antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldürmede de oldukça etkilidir. Ağız kokusuna iyi gelmesi nedeniyle sıklıkla bu amaçla kullanılan karanfil, çay demliğine üç-dört adet katıldığında sakinleştirici özelliği fark edilecektir. Ayrıca karanfilin, vücutta üretilen seks hormonları üzerindeki olumlu etkisi sayesinde cinsel isteksizliği azalttığı ve cinsel performansı artırdığı da ifade edilmektedir.