İşitme kaybı tedavisi ile yeniden doğmuş gibi olun!

İşitme kaybı tedavisi  ile yeniden doğmuş gibi olun!

İşitme Yolcuğumuz Nasıl Gerçekleşir? Nasıl İşitirsiniz?

Kulağınız üç ana kısımdan ibarettir: Dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Ses dalgaları dış kulaktan iletilir ve kulak zarında titreşimlerin oluşmasını sağlar. Kulak zarı ve orta kulağın üç küçük kemiği (çekiç, örs ve üzengi), iç kulağa doğru ilerledikçe titreşimleri yükseltir. Orada, titreşimler iç kulakta bulunan (koklea) salyangoz şeklindeki bir yapıdan geçer. Koklea bu ses titreşimlerini beyne elektriksel uyarılar halinde ileterek çevremizdeki sesleri kusursuz bir şekilde duymamızı sağlar. Bu sinyallerin de oluşmasını sağlayan kulaktaki tüy hücrelerimiz sayesinde olur. Sesleri duyma maceramız bu şekilde gerçekleşir.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

  • Konuşma ve diğer sesleri çıkarmada mırıldanma
  • Özellikle arka plan gürültüsüne veya kalabalığa karşı kelimeleri anlamada zorluk çekme / kelimeleri tam ve net olarak anlayamama hali
  • Konuşmaları karşı tarafa birden fazla tekrar ettirme durumu olur.
  • Sık sık başkalarının daha yavaş, net ve yüksek sesle konuşmasını istemek.
  • Televizyonun veya radyonun sesini en son ses düzeyine kadar açmak.
  • Konuşmalardan ve sosyal ortamlardan kendini soyutlamak.
  • Depresyon, bunalım gibi psikolojik sorunların ortaya çıkması vb.
Bu tip belirtiler siz de var ise işitme kaybınız olabilir. Bunun için işitme merkezlerine gidip işitme testi yaptırmalısınız. Test sonuçlarının akabinde işitme uzmanınız size işitme cihazı adayı olup olmadığınızı  bildirir.

İşitme Kaybı Nasıl Ortaya Çıkar?

İşitme kaybının nedenleri aşağıdaki gibidir:

İç kulakta hasar oluşması: Yaşlanma ve yüksek sese maruz kalma nedeni ile, beyne elektriksel sinyalleri gönderen tüy hücrelerinde veya sinir hücrelerinde aşınma ve hasara neden olabilir. Söz konusu bu tüy hücreleri ya da  sinir hücreleri hasar gördüğünde veya yapısal olarak anomali olduğunda, elektriksel sinyaller doğru bir şekilde iletilmez . Bunun sonucunda işitme kaybı meydana gelir.

Kulak kirinin birikmesi: Kulak kiri birikmesi sonucu kulak kanalı tıkanabilir. Bu tıkanıklık ses dalgalarının iletimini engelleyebilir. Kulak kiri temizliğinin yapılması önemli olup, işitme duyunuzun düzelmesine yardımcı olabilme ihtimali de vardır. Kulak enfeksiyonu ya da  anormal kemik büyümeleri ve tümörleri de bu durumu etkiler. Dış veya orta kulakta, bunlardan herhangi biri var ise bu olay da işitme kaybına neden olabilir.

Rüptüre kulak zarı (diğer adıyla; Timpanik membran perforasyonu):Yüksek ses patlamaları (örneğin; bomba), ani basınç değişiklikleri, kulak zarınızı sivri bir cisim ile hasar vermek, oluşan enfeksiyon kulak zarınızın yırtılmasına ve işitme duyunuzun olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Bu durumlarda öncelikle alanında uzman bir kulak burun boğaz hekimine gitmenizi öneriyoruz. Ondan sonra size en yakın işitme merkezine gidip bir işitme uzmanından  odyolojik muayene için randevu almanızı öneririz.

İştime kaybı aynı zamanda doğuştan (prenatal) ya da genetik olarak da gerçekleşebilir. Bunun için erkenden önlem almak önemlidir. Peki ne yapılmalıdır? Yeni doğan işitme testi yapılabilir. Bu doğumdan sonra ilk altı saatini dolduran yeni doğan bebeklere uygulanabilir. Kolay bir testtir, bebeğin katılımına ihtiyaç yoktur. Çünkü bu test bebek uyku halinde iken yapılmaktadır. Bu test sayesinde işitme kaybının ilk adımları erkenden atılmış olur. İleriki yaşlarda çocuğun konuşma ve kelime gelişimi, özel eğitimler ile de desteklendiği zaman çocuğun konuşma gelişimi yaşıtları ile aynı seviyeye gelmiş olur.

İşitme Kaybı Tedavi Edilebilir mi?

Evet, işitme cihazı ile işitme kaybınızın ilerlemesi önlenir. Ancak işitme cihazının kullanıcıya yeterli gelmediği durumlarda Kulak Burun Boğaz Hekimi size Koklear İmplant önerir. Koklear İmplantın ayar ve periyodik kontrol randevuları Kulak Burun Boğaz Hekimi (KBB) ve odyoloğunuz eşliğinde yapılmaktadır. İşitme cihazı denemek ve size uygun işitme cihazına karar vermek için Maxtone İşitme Merkezlerine gelebilir , alanında uzman odyoloğumuza danışabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

İşitme Merkezlerinin Var Olma Amacı Nedir?

İşitme Merkezleri, işitme kaybı olan kişilerin  yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan ve kişiye özel işitme çözümleri sunan profesyonel  kurumlardır.

Her İşitme Merkezi Güvenilir mi? Belli Kriterler Var mı?

Tabi ki her işitme merkezi için tam olarak güvenilir diyemeyiz. Güvenilir bir işitme merkezi olması için tecrübeli bir odyolog ekibinin, son teknoloji işitme cihazı portföyünün ve  işitme cihazı satış sonrası için  işitme merkezinin yetkili servisi olması seçim için önemlidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !