İdrarınızın rengi ve kokusu size ne söylüyor?

İdrarınızın rengi ve kokusu size ne söylüyor?
Soluk sarıdan yeşile, idrarın rengi ve kokusu büyük ölçüde değişebilir - genellikle bir sağlık sorununa işaret eder. 

Berrak çiş, aşırı su içtiğiniz anlamına gelebilirken, kırmızı gibi daha koyu tonlar ilaç veya yediğiniz bir şeyden kaynaklanabilir. 

İdrar rengindeki ve kokusundaki çoğu değişiklik geçicidir ve belirli gıdalara, vitaminlere ve ilaçlara bağlanabilir. Ancak bazen kokulu veya rengi bozulmuş idrar, altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilir.

Birçok insan ani bir değişiklik fark etmedikçe idrarının rengine veya kokusuna dikkat etmez. İdrar esas olarak sudan yapıldığından, genellikle hafif bir kokusu vardır ve hafif sarı görünür. Sarı, ürobilin veya ürokrom olarak bilinen biyokimyasal bir atık ürünün neden olduğu en yaygın idrar rengidir. Ürobilin, vücudunuz eski kırmızı kan hücrelerini parçaladığında üretilir. ( 1 )

Kokulu İdrarın Sebebi Ne Olabilir?

Yiyecekler, ilaçlar, vitaminler ve tıbbi durumların tümü idrarınızın kokmasına neden olabilir.

İdrarınızın kokusunu değiştirmekle en sık ilişkilendirilen yiyecek kuşkonmazdır; yeşil sapları yemek genellikle “kuşkonmaz çişi” ile sonuçlanır. BMJ dergisinde Aralık 2016'da yayınlanan bir araştırmaya göre  , nüfusun yüzde 40'ında kuşkonmaz yedikten sonra idrarlarındaki değişikliğin kokusunu almalarını sağlayan bir gene sahip. ( 2 )

İlaçlar, takviyeler ve vitaminler, kapsüller üzerindeki yapay kaplamalar nedeniyle idrar kokusunu değiştirebilir. Ayrıca B6 vitamini içeren haplar alıyorsanız, idrarınızdaki değişikliğin kokusunu alma olasılığınız daha yüksektir . ( 3 )

Kokulu idrar, dikkat edilmesi gereken bir tıbbi durumunuz olduğunu da gösterebilir. Bunlar şunları içerebilir: ( 4 )
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • 2 tip diyabet
  • Sistit
  • Gastrointestinal -mesane fistülü
  • dehidrasyon
  • Akçaağaç şurubu idrar hastalığı
  • Metabolik bozukluk
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Karaciğer yetmezliği
  • ketonüri
Dehidrasyon, yeniden su içmeniz gerektiğini gösteren güçlü, amonyak benzeri bir kokuya neden olabilir. İdrarınız tatlı veya amonyak gibi kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonunun ( İYE ) erken bir belirtisi olabilir . (4) Mayalı bir koku, potansiyel bir maya enfeksiyonundan kaynaklanan bakterileri gösterebilir . Kötü kokulu idrar, klamidya  veya trichomoniasis gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisi olabilir . ( 5 )

İdrarınız meyve kokuyorsa ve daha sık tuvalete gidiyorsanız, tip 2 diyabet riski altında olabilirsiniz. (5)

Bazı insanlar idrar kokusunu etkileyen genetik bir bozukluğa sahip olabilir. Trimetilaminüri, idrarda da görülebilen, çürüyen yumurtalara benzer güçlü bir kokuya sahip kimyasal bir bileşik olan trimetilamin'i vücudun parçalayamadığı bir durumdur. ( 6 )

Yumurtlayan kadınlar idrar kokusunda bir değişiklik yaşamazlar, ancak östrojen ve progesteron gibi hormonlar onlara kokuya karşı daha hassas olmalarını sağlayan süper bir koku hissi verebilir. ( 7 ) Hamile kaldığınızda, hamilelik hormonları idrar kokusunun değişmesine neden olabilir. Güçlü bir idrar kokusu, hamile kadınların gelişme riskinin daha yüksek olduğu idrar yolu enfeksiyonunu da gösterebilir.

Kaynak: asuman.net

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !