Bu evlilik kurtarılabilir mi?

Bu evlilik kurtarılabilir mi?

Herhangi bir yeni evli genç çifte evliliklerinin ne kadar süreceğini sorduğunuzda, “sonsuza kadar” cevabını alırsınız.

Fakat istatistikler, bu iyimser gençlerin yalnızca kendilerini kandırdıklarını gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre, günümüzde yapılan evliliklerin %40 ila %50’ si boşanma ile sonuçlanıyor.

Evlilik kitabı yazarı ve Aile Danışmanı kimliğim ile belirtmek istiyorum ki; bir ilişkiyi sürdürmek için yapılması gerekenler, zannedildiğinin aksine oldukça basit. Kısacası eşinizi memnun etmek için yüklü maliyetli bir tatil planlamak zorunda değilsiniz. Peki, ilişkiyi sürdürmek için neler yapılmalı?

Küçük Şeylerin Büyük Etki Yaratabileceğini Unutmayın!

Evli ve mutlu çiftlerin genellikle eşlerinin ‘kendilerini önemli ve özel hissettirdiğini’ belirtirken, aynı durumun evli ve mutsuz çiftler için tamamen ütobik bir beklenti olabiliyor. Evlendikten sonra çok değiştin ifadesini sıklıkla kullanan evli ve mutsuz çiftler pişmanlık ve boşanmayı daha sık düşünme sarmalına girebiliyor. Halbuki eşinize önemsendiğini, sevildiğini,özel olduğunu hissettirmek için yapacağınız ya da söyleyeceğiniz küçük şeyler, ilişkinizin mutlu devam etmesi ve boşanmayı önlemek için oldukça önem taşıyor. İlişkinizde ‘olumlu mesajlar’ örneğin; eşinizin cebine sürpriz bir not bırakmak ya da yorucu bir günün ardından omuzlarına masaj yapmak kadar kolay davranışları içeriyor.

Çatışma Çözümleme Becerinizi Geliştirin!

Dengeli ve mutlu ilişkisi olan çiftler, mutsuz ya da ayrılan çiftlere nazaran birbirlerine karşı daha nazik davranıyorlar. Her ilişki de yaşanması muhtemel problemlerin çözümü mutlu ve dengeli ilişki yaşayan çiftlerde daha çözümcül ve daha sakin bir şekilde gündeme getirilir. Çiftler her problemi ilişkilerini yıpratan bir sorun olarak görmek yerine, her problemi aşmaları gereken ilişkilerini güçlendirecek bir sınav olarak görmektedir.

Evliliğin sürdürülebilirliği çiftlerin yaşadıkları problemleri ele alış tarzları sayılabilir. Bu nedenle çatışma çözümleme becerinizi geliştirin.

Eşinizle Ortak İlgi Alanları Oluşturun!

Eşinizle birlikte yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgi alanları keşfedin. Eşlerin her alanda ilgilerinin ortak olması ve illa aynı şeylerden zevk almaları beklenemez. Ancak eşlerin beraberce yapmaktan zevk alabildikleri ortak aktivitelerinin olması, mutluluklarını arttırmaktadır.

Affetmeyi Öğrenin!

Birbirinizi affetmeyi öğrenin. Her evlilikte zaman zaman eşler birbirlerini incitebilecek veya hayal kırıklığına uğratabilecek davranışlar sergileyebilirler. Bu gibi durumlarda kimsenin mükemmel olmadığını düşünün.Ayrıca sizin de eşinize karşı sergilediğiniz bu tip davranışları hatırlayın. Böylece affetmeniz kolaylaşacaktır. Zihninizde yer alan olumsuz duygu ve düşüncelerin davranışlarınıza yansıyabileceğini ve hatta karşınızdaki kişilerin ruh durumlarını etkileyerek evin içinde olumsuz bir elektriğin oluşabileceğini unutmayın. Sizin affedici tavrınız ve gerektiğinde özür dilemeyi bilmeniz, eşinizi de etkileyip aynı şeyi yapmaya teşvik edebilir.

Sevgiyi evinize aldığınız bir çiçek gibi düşünebilirsiniz. Çok severek aldığınız çiçeğin ilk günkü gibi güzel ve hoş kokulu kalmasını istiyorsanız ona bakmanız, ihtiyaçlarını karşılamanız, hatta onunla konuşmanız kısacası özveriyle zaman ayırmanız gerektiğini bilirsiniz. Aksi takdirde çok severek aldığınız çiçeğiniz zaman içerisinde yapraklarını dökecek ve solup gidecektir.

* Kimya Çifçi Dumlu, Aile Danışmanlığı İstanbul

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !