Çocuklarda idrar kaçırmanın psikolojik nedenleri

Çocuklarda idrar kaçırmanın psikolojik nedenleri

Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz

Altını ıslatma çocukluk yaşlarında sıkça görülen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde ise her 100 çocuktan 15 ‘inde altını ıslatma problemi görülüyor. Ülkemizde 7-11 yaşındaki erkek çocukların yüzde 16’ sında, kızlarda ise yüzde 11 oranında altını ıslatma sorunu olduğu biliniyor. Özellikle uykusunda veya gün içinde altını ıslatma problemi yaşayan çocukların aileleri de zor bir süreç yaşıyor. 

Yaşam kalitesini oldukça etkileyen bu durum, çocuklarda özgüven kaybına da sebep oluyor. Özellikle çocuklarda görülen bu probleminin çözüme kavuşması yönünde adım atılması gerektiğinin üzerinde duran Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, altını ıslatma problemi ve çözüm yöntemlerinde ailelerin bilinçli olması gerektiğini vurguluyor.

Çocuklarda altını ıslatma sorununun sebepleri nelerdir?

Çocuklarda altını ıslatma sorununun sebeplerini iki kategoride toplayabiliriz. Birincisi patolojik yani fiziki sebepler ki bunlar, iltihaplanma, idrar kesesinin küçük olması bazen de çocuk diyabeti gibi sebeplerdir. İkinci kategori ise, duygusal sebeplerdendir. En sık rastlanan da korkudur. Bazen de öfke kaynaklıdır.

Aileler bu durumda neler yapmalı?

Aileler önce çocuklarının bu sorununun patolojik kaynaklı mı yoksa duygu kaynaklı mı? olduğunu tespit etmelidirler. Bunun için bazı tetkiklerden çocuğun her şeyi normal ise duygu kaynaklıdır, diyebiliriz. Sıra, sebep olan duyguyu oradan almaya geliyor.

En çok hangi yaş aralığında görülüyor?

Genellikle 7 yaşına kadar idrar kaçırma normal sayılabiliyor. Ama bunun normal olup olmadığını aile daha iyi anlar. Mesela 6 yaşına kadar idrar kaçırmayan bir çocuk birden idrar kaçırmaya başlarsa bu yaşı tutsa dahi normal kabul edilemez.

Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz

Tedavisi nasıl olmalıdır?

Ben bilinçaltı uzmanı olarak konuyla ilgili alanıma giren duygusal idrar kaçırma yani altını ıslatma kısmına cevap verebilirim. Çocuklar 0-6 yaş arasında hipnozdadır. Tabi ki + ve - 2 yaş aralığı söz konusudur. Bu yaştaki çocuklarla çalışmak özel " Pediatrik Hipnoz Eğitimi" gerektir. Bu eğitime sahip hipnoz uzmanları çocuğun hangi duygu altında idrar kaçırdığını bulur ve onu oradan rahatlıkla alır. Böylece sorun ortadan kalktığı gibi yetişkin olduğunda da benzeri duygular onu rahatsız edemez, eğer çalışmayı yapan hipnozcu doğru telkinler verirse..

Ne kadar sürede çözülebiliyor?

Her konuda olduğu gibi burada da işin ehli bir uzmanın elinde olmak çok önem arz ediyor. Doğru bir uzman bu konuyu genellikle 1 belki 2 seansta kökten halleder. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !