100 yıllık tedavi umut ışığı oluyor

Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Kadınların yumurta kanallarının haşhaş tohumu yağı ile yıkanması açıklanamayan kısırlık grubundaki hastalarımız için umut verici bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak başka bilimsel çalışmalarla desteklenmeli!" diyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre yaklaşık 100 yıllık bir tedavi şekli, çocuğu olmayan kadınların tüp bebek yapmadan hamile kalmasına yardımcı olabiliyor. Bu yöntem ilk kez 1917 yılında bir kadının yumurta kanallarının iyotlanmış haşhaş tohumu yağı ile yıkanması ile ortaya çıktı. Üreme ve Çocuk Sağlığı Profesörü Ben Mol, Avustralya Adelaide Üniversitesi'yle birlikte yaptığı çalışmasıyla, geçen yüzyılda infertil kadınlar arasındaki gebelik oranlarının; tüplerin su veya bu yağ ile yıkandıktan sonra arttığını gösterdi.

BİN 100 KADINA UYGULANDI
Sonuçların tahmin edilenden daha heyecan verici olduğu ve eski bir tıbbi tekniğin hala modern tıpta önemli bir yere sahip olduğu belirtildi. Yapılan çalışmada, yumurta kanalları haşhaş tohumu yağı veya su ile yıkanmış kısırlık sorunu olan bin 100 kadın kullanıldı.

YÜZDE 40 BAŞARI, ALTI AY İÇERİSİNDE GEBELİK!
Araştırma geçtiğimiz ay New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı. Araştırmada; yağ ile yıkama yapılan gruptaki kadınlarda yaklaşık yüzde 40, su ile yıkama yapılan gruptaki kadınlarda ise yüzde 29 oranında altı ay içerisinde gebelik gerçekleşti. Araştırmacı Profesör Mol, başarılı gebeliklerin yağ esaslı grupta ve sadece bir tedaviden sonra anlamlı derecede yüksek olduğunu kaydetti. Bu durum, tüp bebek tedavisi yapmaktan başka çaresi olmayan kadınlar için yeni bir umut kaynağı oldu. Bu tedavi şekli üzerinde daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olmasına rağmen, bilinen bir yan etki olmadan 100 yıldır kullanılmaya devam eden tekniğin, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere uygulanabilir bir alternatif tedavi olabileceği düşünülüyor.

AÇIKLANAMAYAN KISIRLIK GRUBU FAYDA GÖREBİLİR
Ülkemizden de konuyla ilgili görüşünü aldığımız Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, şunları söyledi:
"Bu tedaviden fayda görecek olanlar; kadınlarda, kanalları açık olan; erkeklerde, spermi normal veya normale yakın olan hasta gruplarıdır. Bunun yanı sıra rahimde miyom ve perde gibi şekil bozuklukları olmaması da gerekir. Yani 'açıklanamayan kısırlık' dediğimiz hasta grupları bu uygulamadan fayda görebilir."

BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA DESTEKLENMELİ
Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Biz bu hasta gruplarında; histeroskopi yaparak veya rahim filmi çekerek bu kadar yüksek oranda olmasa da gebelikler elde ediyoruz. Burada kullanılan yağın içerik yapısının, embriyonun yani döllenmiş yumurtanın tutunmasına faydası olabilir. Gebeliğin oluşması için rahimi pozitif yönde etkileyen kimyasal uyarıyı sağlıyor olabilir. Güzel bir çalışma ancak başka bilimsel çalışmalarla da desteklenmesi gerekiyor" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe