Bebeğinizi uyutmanın 5 yolu

Bebeklik döneminde gelişen, yaş aralıklarına ve vücudun gereksinimlerine göre değişiklik gösteren uyku düzeni, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Kaliteli bir uykuda, büyüme hormonun salgılanması artacağı için bebeğin büyüme ve gelişimi daha hızlı oluyor. Bu nedenle bebeklik çağından itibaren uyku düzeninin doğru bir biçimde sağlanması gerekiyor.

Türkiye'de her 10 çocuktan 3'ünde uyku sorunu görüldüğünü söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, ebeveynlere uyku düzeni hakkında sorun yaşayan bebekler için önemli önerilerde bulundu.

"Biyolojik saatini oluşturun"
Bebeğin belli saatlerde uyuması biyolojik saatinin oluşmasına katkı sağlıyor. Dr. Reyhan Erol, her gün aynı saatte ve hatta aynı dakikada uyuyan bebeklerde uykuya dalma süresinin kısaldığını söylüyor.

"Sallayarak uyutmayın"
Geleneksel bir uyutma yöntemi olarak bilinen elde ya da ayakta sallayarak uyutmak, sanılanın aksine uykuya dalmayı güçleştiren bir yöntem. Sallayarak uyutmak yerine, bebeği uykuya alıştırırken sık sık yanına uğramak ya da uykuya dalma süresi uzayan bebekler için yanına uzanmak öneriliyor. Bu, aynı zamanda bebeğin kendini güvende hissetmesine de yardımcı oluyor.

"Uyku zamanını objelerle bağdaştırın"
Biyolojik saati gelişen bebekler, uyku saatini çoğu zaman otomatik olarak algılıyor. Fakat bunun öncesinde alışkanlığı pekiştirmek için uykuya hazırlanma seremonisi bebeğin farkındalığını kuvvetlendiriyor. Pijama giymek, müzik dinlemek, masal kitabı okumak ve diş fırçalamak gibi davranışların uygulanması bebeğin hem kişisel gelişimi açısından hem de sembolik objeler ile uyku zamanının geldiğini anlaması açısından önem taşıyor. Bebeklerde uykuya dalış süresinin en önemli belirleyicisinin güven duygusu olduğunu söyleyen Dr. Reyhan Erol, "Gece lambası çocuğun kendisini güvende hissetmesine fayda sağlayacağından geceleri yaşanabilecek uyku bölünmelerinde korkmasını da ciddi ölçüde etkiliyor. Uyku zamanı sürecinde, kaygı bozukluğu yaşayan çocukların uyku kaliteleri de etkileniyor. Bu nedenle kendini güvende hissetmesi için mutlaka kapısının açık bırakılması gerekiyor. Kendisine her an ulaşılabileceği hissi de güven duygusunu pekiştiriyor" diyor.

"Yatar pozisyonda yemek yedirmeyin"
Uyku yöntemlerinde en çok uygulanan yanlışlardan birini de yatar pozisyonda beslemek oluşturuyor. Özellikle biberon kullanımı, aspirasyon dediğimiz akciğerle besin gitmesine neden olabiliyor. Bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen bu durum, gastroözafagial reflü denilen sağlık sorununa da neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, kaliteli bir uyku için beslenmenin yatmadan en geç yarım saat önce sonlandırılması öneriliyor.

"9. aydan itibaren kendi odalarında uyutun"
Bebek ve annenin yemek yeme ve uyku düzenini oturtması için dokuz ay yeterli görülüyor. Bu süreç içerisinde bebekler gündelik rutinlere alışma davranışı gösterirken, annelerin de bebeklerinin davranışlarını ve yemek saatlerini saptamaları gerekiyor. Sağlıklı bir uyku düzeni için bebeklerin dokuz ay tamamlandıktan sonra kendi odalarında uyumasının sağlanması önem taşıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe