Her yaş grubu için sağlıklı yaşamın sırrı: Süt

Okul çağında kemik ve diş gelişimi adına önemli bir yer tutan süt, yetişkinler için de faydalı besinlerin başında geliyor. 

Süt tüketiminin çocuklar için büyük önem taşıdığının altını çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Süt ve süt ürünlerini sadece çocukların değil her yaştan bireyin her gün tüketmesi gerekir" dedi.

Dünyada her yıl kişi başına 300 litre süt tüketilirken, Türkiye'de ise bu sayı 220 litrede kalıyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, her yaş grubu için süt tüketiminin önemine dikkat çekti.

Diş çürüklerinden koruyor, kemikleri güçlendiriyor

Süt ve süt ürünlerinin çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm bireyler için her gün tüketilmesi gerektiğini belirten Mumcu, "Okul çağındaki çocuklarda büyüme ve gelişme süreci çok hızlı olduğu için tüm besin öğelerine olan gereksinim, yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu nedenle süt ve ürünleri de bu dönemde enerji ve besin ihtiyacını karşılamada önemli bir yer tutuyor. Kemik gelişimi için elzem olan kalsiyum ve fosfordan zengin, tüketimi kolay bir besin olan süt, ilerleyen yaşlarda kemik yoğunluğunun korunması için de gereklidir. Büyüme-gelişmede doku farklılaşmasına katkı sağlayan süt, ayrıca kalsiyum emilimi artırdığı, bağışıklık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu da biliniyor" dedi.

Mumcu: Vücudun B12 vitamini ihtiyacı için de süt

Sütün yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içerdiğini dile getiren Mumcu, "Sütün yapısında bulunan yağlar, laktozun vücut tarafından en iyi şekilde kullanılmasına ve A, D, E vitaminlerinin taşınmasına yardımcı oluyor. Zekâ gelişiminde etkili olan B2 vitamini kaynağı olan süt, vücudun ihtiyacı olan B12 vitaminini de önemli oranda karşılıyor" ifadesini kullandı.

Günlük olarak sağlıklı yetişkin bireyler için iki porsiyon; çocuk, genç, gebe-emzikli ve menopoz dönemindeki kadınlar için ise üç-dört porsiyon süt önerildiğini belirten Mumcu, "Bir su bardağı süt-yoğurt veya iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir yaklaşık bir porsiyon kabul ediliyor" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe