Dr Pınar Arat ile Akne Tedavisi

AKNE TEDAVİSİ
Öncelikle akne nedir, akne en çok nerelerde görülür, ergenlik döneminde akne tedavisi neden önemlidir, akne izleri ve tedavisi hakkında alanında uzman kişi olan cildiye doktoru Pınar Arat ile sorularımızın cevaplarını arıyoruz. Kısa ve öz anlatımlarına videolar ile eşlik eden Doktor Pınar Arat Akne tedavisi ile ilgili birçok bilgi verdi.

AKNE VULGARİS NEDİR?
Akne vulgaris, derideki kıl-yağ bezi ünitesinin kronik, yani süregelen iltihabi bir hastalığıdır. Kendini siyah noktalar, kırmızı iltihaplı kabarcıklar, kistler olarak gösterir. Akneyi oluşturan nedenler birçok etmene bağlı olabileceği gibi şiddeti ve derecesi de bulunmaktadır.

Akne Şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, akne problemleri genellikle ergenlik döneminde başlar. Çünkü yağ bezleri ergenlik ile birlikte aktive olmakta ve cilt yağlanmaya başlamaktadır. Fakat bunun yanında yeni doğanlarda da geçici olarak akne ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde farklı nedenlerden dolayı erişkin dönemde de akne oluşumu gözlemlenebilmektedir.



Akne Nerelerde Görülür?
Aknenin en çok görüldüğü yerler yüz olmak üzere Seboreik dediğimiz; Boyun, sırt, kolların üst bölgeleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerdir.

Ergenlik döneminde Akne?
Ergenlik döneminde akne toplumda en sık gördüğümüz cilt hastalıklarından biridir. Hastalığın tarihi de neredeyse insanoğlunun yaşamı kadar eskidir. Şiddeti değişiklik göstermekle birlikte neredeyse tüm ergenlerde görülür. Ciddi bedensel sorunlara neden olmasa da önemli derecede psiko-sosyal sıkıntıya neden olabilir. Yaşam kalitesindeki bozulma özellikle ergenlik dönemindeki akneli bireyler için çok önemli bir sorundur. Akne hastalarında depresyon, kaygı ve benlik saygısında düşme daha sık görülmektedir.

Akne ne zaman ortaya çıkar?
Akne genellikle ergenliğin ilk belirtilerinden birisi olarak başlar. Bu nedenle de toplumda ergenlik döneminin normal bir hastalığı olarak görülür ve tedavi edilmesinin gereksiz olduğu ve kendi kendine geçeceği görüşü yaygındır.

Akne izlerinin nedeni nedir?
Akne vulgaris özelliklede ergenlik döneminde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü kendi haline bırakılınca iltahaplanma görülebilir, derin çukurlar oluşabilir, kistleşebilir, şiddeti ve kapladığı alan artabilir. Her ne olursa olsun ergenlik dönemi geçtikten sonra az ya da çok şiddetli akne İzlerinin tedavisi çok daha zordur.

Akne Neden Olur?
Akne oluşumuna neden olan faktörler çeşitlilik gösterir. Yani tek bir nedene bağlanamaz multifaktoriyeldir.


  • Bu nedenler arasında ilk olarak sebum yani yağ üretiminde artış gelir. Bunu kıl-yağ kanalının kalınlaşması, oraya eklenen mikroorganizmalar ve iltihaplanma izler.
  • Genetik yatkınlık yani ailede akne sıklığının artmış olması da tetikleyici faktörlerdendir.
  • Kişinin psikolojik durumu, bağışıklık sistemi, kullandığı ilaçlar, uygun olmayan kozmetik ürün kullanımı, iklim ve hormonal durumu da ikincil olarak akne üzerine etkilidir.
  • Yağlanan cildin gözenekleri tıkaması kolaydır, tıkalı gözenekler bakteriler için güzel bir yaşam alanı olduğundan, bakteriler bu küçük deliklerin içinde yuvalanırlar ve orayı şişirerek iltihaplı akneye neden olurlar.


Akne Çeşitleri Nelerdir?
Aknede tipik olarak komedon yani siyah ve beyaz noktalar, papül dediğimiz kırmızı kabarcıklar, püstül dediğimiz ucu iltihaplı kabarcıklar ve nodül dediğimiz, ağrılı sert derine doğru büyüyen kabarılıklar bulunur.

Akne, bu bulguların sayısına, boyutuna ve derecesine bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olarak sınıflandırılabilir. Tedavi planı da aknenin şiddetine göre yapılmaktadır.

Akne Tedavisi Seçenekleri
İlaç ile tedavi, kremler ve jeller ile tedavi, Lazer tedavisi gibi birçok akne tedavisi seçeneği bulunmaktadır.

Hangi Akne Tedavisi daha iyi?
Akne tedavisine karar verilirken göz önüne alınması gereken birçok faktör vardır. Hangi akne tedavisi daha iyi sorusuna en iyi yanıtı cildiye doktorunuz ön muayeneden sonra aşağıda sıralayacağımız faktörlere göre belirlemektedir. Akne lezyonlarının tipi, şiddeti ve yaygınlığını tedavi seçeneklerini belirler. Bunun yanı sıra, kullanılması düşünülen ilaçların etkinliği, yan etkileri ve riskleri, kontrendikasyon dediğimiz, gebelik de kullanılmaması gereken durumlar, ilaca uyum sorunları, ilaçların maliyeti, hasta ve ebeveynlerinin akne ile ilgili stres seviyesi ile ilaçların potansiyel yan etkileri hakkındaki endişeleri bu faktörler arasında sayılabilir.

Bu faktörler göz önünde tutularak bölgesel uygulanan ilaçlar, antibiyotikler, oral izotretinoin dediğimiz A vitamini içeren ilaçlar, lazer ve ışık tedavileri akne tedavisinde kullanılabilir.

Akne Tedavisinde Cilt Neden Kurur
Bölgesel uygulanan ilaçların en önemli yan etkileri kızarıklık ve kurumadır. Jel ve kremler ile akneli cildin tedavisi bölgesel alanda yağ dengelemek için cildi kurutmaktadır.

Jel ile Akne tedavisinde uygulama cildin artmış sebum üretimini önleyecek ve nemini azaltacaktır. Bu yüzden cildin nemini azaltmayacak cilt bakım ve temizlik ürünlerinin kullanılması ve düzenli bir tıbbi cilt bakımı da esastır.

Lazer ile Akne Tedavisi
Lazer ile akne tedavisi için birden çok sistem üretilmiştir. Zaman ile akne lazerleri daha iyi sonuç veren sistemler olarak kendilerini yenilemişlerdir. İlk bilinen KTP lazer sistemleri ile akne vulgaris tedavisi Amerika Sağlık örgütü FDA tarafından onaylı olarak yapılmaya başlanmıştır. 532 nm KTP lazer cilt altı akneye bağlı mikroorganizmaların kurumasını sağlamakta ancak cildin yüzeyinde kızarıklıklar ve uzun süren seanslar gerektirmektedir. Bu yüzden günümüzde artık tercih edilmemektedir.

Lazer ile akne tedavisinde en son gelinen nokta 480nm dalga boyundaki lazerin daha kısa sürede daha hızlı iyileşme sağlayarak akneyi tedavi ettiği klinik çalışmalarca kanıtlanmıştır.

Lazer ile Akne Tedavisinde Yeni Teknoloji
Tüm dünyada akne tedavisinde kullanılan seçici lazer dalga boyuna sahip Exilite, 480 nm dalga boyu ile cilt altında aknenin oluşumunu sağlayan bakterilerin kurumasını sağlamaktadır. Yapmış olduğu tedavi protokolü ile Amerika Sağlık Örgütü FDA tarafından akne tedavisi yaptığına dair onay almıştır.

Lazer ile akne tedavisinde Exilite sistemi, cilt altına ilettiği 480nm deki ışığın oluşturduğu etki ile ilk seans sonucunda bakteri değişimi ve yağ dengesinde düzelmeler meydana getirerek ikinci günde dahi gözle görülebilen belirli bir iyileşme sağlamaktadır.

Exilite, iltihaplı akne lezyonlarında etkinliği kanıtlanmış bir tedavi şeklidir. Yan etkileri yok denecek kadar azdır ve hasta uyumu çok iyidir. Hem uygulayan doktor hem de hasta açısından son derece kolay bir tedavi şeklidir. Lazer ile akne tedavisinde oluşabilecek yan etkiler, kabuklanmalar kızarıklıklar ve ufak lekelenmeler olarak sıralanabilmektedir.

Neden Exilite ile Akne Tedavisi?
Bilimsel olarak kanıtlanmış 480 nm lazer dalga boyunda işlem yapabiliyor olması. Sonuçlarının FDA tarafından onaylanmış olması. Bunun dışında uygulama başlığında temaslı soğutması ile cilt yüzeyinde konforlu ve güvenli uygulama yapılabiliyor olması. En önemli faktör ise Exilite ile birlikte sistemin üzerinde bulunan Soğuk Lazer teknolojisinin de bulunuyor olması.

Nedir Soğuk Işık?
Soğuk ışık teknolojisi yaklaşık 25 yıldır açık yara tedavisinde kullanılan bir lazer teknolojisidir. Belirli bir kromofor seçmeden cilt altına ısı oluşturmadan inebilen ve cilt altında yeni kollajen oluşumunu sağlayan bir teknolojidir. Açık yara üzerine normal lazer sistemleri uygulanamamaktadır. Bunun nedeni lazerlerin cilt yüzeyinde ve cilt altında ısı oluşturmalarıdır. Soğuk Lazer cilt yüzeyinde ısı oluşturmadan cilt altına iner ve içeriden dışarıya doğru yenilenme başlatır. Soğuk ışık yani soğuk Lazer ciltte içeriden dışarıya doğru rejenerasyon yani yenilenme yapmaktadır.

Exilite + Soğuk Işık Kombinasyonu
Seçici Lazer dalga boyu kullanan exilite ile akne tedavisini iki aşamalı olarak yapmaktayız. İlk aşama tedavi amaçlı cilt altına 480 nm ışık ile bakterilerin yok olmasını sağlamak. İkinci aşama ise Soğuk Işık ile cildin içeriden iyileşmesini sağlamak. Soğuk Işık sayesinde cilt yüzeyinde kabuklanma olmadan içeriden dışarıya doğru iyileşme sağlanmaktadır. Bu sayede daha hızlı sonuca ulaşılır ve kabuklanma olmadan kişi günlük yaşantısına devam edebilir.

Lazer ile Akne Tedavisi Kaç Seans Yapılır?
İltihaplı lezyonların sayısına ve şiddetine göre değişmekle birlikte ortalama 6 – 8 seans uygulanan bir tedavidir. Exilite ile yapılan bir çalışmada 4 – 6 seanslık bir tedavinin iltihaplı akne lezyon sayısında %76’lık azalma ile vakaların %87 ‘sinde memnuniyet gözlemlenmiştir.

Exilite ile akne tedavisi, soğuk ışığın sakinleştirici ve iyileştirici etkisi sayesinde, güneş koruyucu kullanmaya dikkat etmek koşuluyla her mevsim uygulanabilir.

Akne Tedavisi Sonrası Kalan Kızarıklıklar
Akne tedavisi tamamlandıktan ve aktif akne kalmadıktan sonra cilt altında kalan kızarıklıklar ve akne izleri için farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Kızarıklıklar damarsal kılcal çatlamalardan oluşmaktadır. Kızarıklıklar için yine Exilite + Soğuk ışık kombinasyonu kullanılabilmektedir.

Akne İzleri Tedavisi
Akne izi tedavisi ya da geniş gözeneklerin tedavisi aktif akne rahatsızlığının tamamen bitmesinden sonra planlanmalıdır. Yine tedavi için bir cildiye uzmanının cildi analiz edip akne skarlarının derinliğine göre ya da gözeneklerin durumuna göre tedavi seçenekleri önerebilmektedir. Başlıca akne izi tedavisinde kullanılan cihazlar iğneli radyofrekans ve fraksiyonel lazerlerdir. Daha yüzeysel gözenek ve izler için yine dermatolog gözetiminde kimyasal peelingler yapıla bilinir.

Her şeyden önce cildimizi korumalı uygun ve efektif tedavi için bir cilt uzmanı doktordan yardım alınması gerekmektedir. Eşinize dostunuza ya da arkadaşınıza iyi gelmiş bir karışım, krem ya da tedavi size de iyi geleceğinin garantisi yoktur. Hatta sizi olduğunuzdan daha kötü yapabilir. Tedaviler her zaman kişiye özel olmalıdır. Günümüzde merdiven altı yapılan onca yanlış uygulamalardan dolayı mağdur olan birçok insan bulunmaktadır. Sizde onlardan biri olmak istemiyorsanız, cildinizi cilt doktoruna emanet ediniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe