Nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak 2050 yılında dünyadaki Alzheimer'lı hasta sayısının 36 milyona ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, kronik depresyonu olanlarda aynı yaş grubuna göre Alzheimer hastalığının en az iki misli daha sık rastlandığını söylüyor.
Yavaş ilerleyen bir beyin hastalığı olan Alzheimer, 60 yaşından itibaren yavaş ilerleyen unutkanlık, yeni bilgileri öğrenme zorluğu ve depresyona benzer belirtilerle kendini gösteriyor. Alzheimer'ın ilk sinyallerini yakın zaman içerisinde olmuş olayları olmamış gibi kabul etmek ve onları öğrenme konusunda yaşanan sıkıntı olarak tarif eden Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "Kendisine söylenen sözleri hiç duymamış gibi davranan ve tekrar edildiğinde ilk defa duyuyormuş gibi reaksiyon veren, aynı sözleri hiç söylememiş gibi tekrar tekrar kullanan insanların bu davranışları gösterdikleri zaman araştırmak gerekiyor" dedi.
Her Demans Alzheimer değil
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, toplumda genellikle karıştırılan Demans ve Alzheimer'ın iki ayrı durum olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"İkisi birbiri içine geçmiş durumlardır. Her Demans, Alzheimer değildir. Demans'ın başka nedenleri de vardır. Ama her Alzheimer bir Demans'tır. Çünkü Alzheimer, Demans hastalığıdır. Onun için öncelikle Demans belirtilerini tespit etmek lazım. Öncelikle unutkanlık merkezinde yani beynin bilgi işleme kapasitesinde etkilenme, davranışlarda değişiklik, kişilikte değişiklik ve günlük yaşam aktivitesindeki ileri yapamama durumuna bakmak gerekiyor. Bunlar belli bir yaştan sonra ortaya çıkıyorsa Demans belirtileri olabilir. Bu Demans belirtileri içinde unutkanlık ve yeni bilgileri öğrenememe ön plandaysa Alzheimer'a işaret ediyor olabilir."
50-70 yaş arasında genetik faktör ağırlık kazanıyor
Alzheimer'ın genetik faktörüne de dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığın 50-70 yaş aralığında başlaması durumunda genetik olması yüksek olduğunu, 80'den sonra başlayan durumlarda ise bu ihtimalin azaldığını halinde bu ihtimalin azaldığını söyledi.
Biyolojik yaşlanmaya bağlı olarak beynin de zayıfladığını ve buna bağlı olarak Alzheimer'ın görülme sıklığının da arttığını kaydeden Tanrıdağ, "Hastalığın görülme oranı 65 yaş civarında %5 iken, 80 yaşından itibaren bu rakam %40'a ulaşır ve giderek artar. 2050 yılında dünyadaki Alzheimer'lı hasta sayısının 36 milyon olacağı hesaplanmaktadır. Türkiye de yaşlanmakta olan bir toplum haline dönüştükçe bu hastalığa yakalananların da sayısı artacaktır" diye konuştu.
Hastalık 10-15 yıl önce beyinde başlıyor
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, yapılan araştırmalarda kronik depresyonu olan insanlarda aynı yaş grubuna göre Alzheimer hastalığının en az 2 misli daha sık rastlandığını belirterek, "Dolayısıyla depresyon belirtileriyle Alzheimer hastalığının erken başlangıç belirtileri tamamıyla iç içe geçmiştir" dedi.
Beyindeki değişikliklerin hastalık belirtilerinden çok önce ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "Hastalığın başlangıç belirtilerinin tespitinden geriye doğru gidersek Demans'ın ya da Alzheimer hastalığının en az 10-15 yıl önce beyinde başlamış olduğunu söyleyebiliriz" dedi.