Hipertansiyon gençlerde neden artıyor?

Hipertansiyon dünyada olduğu gibi ülkemizde de daima gündemde kalan önemli bir sağlık sorunu. İstatistiklere göre ülkemizde yaklaşık 3 kişiden biri hipertansiyonla yaşıyor. Bununla birlikte inmeden kalp hastalıklarına,görme sorunlarından böbrek hastalıklarına kadar hayati öneme sahip birçok soruna neden olabiliyor. Dolayısıyla gerekli önlemleri zamanında alabilmek hayati önem taşıyor.

Büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg'nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Ancak son yıllarda oluşan ortak görüşe göre bu sınır daha da azalacak gibi görünüyor. Ülkemizde hipertansiyon oranı yaşla birlikte hızla artıyor ve 40'lı yaşlarda çok daha belirgin hale geliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, bununla birlikte özellikle son yıllardaki yaşam tarzında yaşanan değişimlerin hipertansiyonu genç erişkinler için de risk haline getirdiğine dikkat çekiyor. Özellikle 35 yaş altı gruptakilerde ortaya çıkan hipertansiyondan kilo kontrolü gibi alınacak diğer önlemlerle korunmak mümkün olabilirken gençler, böyle bir sorunla yüzyüze olduklarını düşünemedikleri için tedavi arayışına girmiyor...

Dr. Serkan Duyuler gençlerde hipertansiyon artışına neden olan etkenleri ve korunma yöntemlerini sıraladı...

1- Genetik yatkınlık: Hipertansiyonun ortaya çıkmasında genetik etkenlerin önemli olduğu biliniyor. Ancak genetiğin tansiyonun başlangıç yaşına ne denli etki ettiği tam olarak bilinmiyor. Bu grupta yer alan kişiler için hastalığın önüne geçmek mümkün olmamakla birlikte riskin doğru tespit edilmesinin ardından semptomların başlangıcını ötelemek mümkün olabiliyor. Ayrıca düzenli kan basıncı takibiyle hipertansiyon yönetilebiliyor. Dolayısıyla özellikle birinci derecede hipertansiyonu olan kişilerin 18 yaşından itibaren her doktor ziyaretinde ve yılda en az 2 keztansiyonlarını ölçtürmeleri gerekiyor.

2- Fazla kilo/ obezite: Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının sonucu ortaya çıkan obezitenin metabolik bozukluklara yakalanma riski arttığı gibi hipertansiyon için de çok ciddi risk oluşturuyor. Özellikle son yıllarda gençlerde hatta çocuklarda inanılmaz bir ivmeyle artan obezite hipertansiyonun daha erken yaşlarda da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Korunmak için de beden kitle indeksinin normal sınırlarda seyretmesi gerekiyor. Çünkü her verilen 10 kg. sistolik (büyük) tansiyon değerinde 5 ile 20 puanlık azalma sağlıyor. Bu nedenle boy, kilo ve cinsiyete göre kiloyu korumak gerekiyor.

3- Beslenme alışkanlıkları: Yağdan zengin bir beslenme ve aşırı tuz tüketimi hipertansiyon gelişme riskini artırabiliyor. Önlem almak için kalbi koruyucu beslenme düzeni, hem yemek yeme hem de pişirme alışkanlıklarına sahip olmak gerekiyor. Diyetinize mümkün olduğunca sebze ve meyveyi eklemek, tuz tüketimini azaltmak önem taşıyor.

4- Yetersiz fiziksel aktivite: Hareketsiz yaşamanın günümüzde birçok önemli sağlık sorununda olduğu gibi genç erişkinlerdeki hipertansiyon için de önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyen Dr. Serkan Duyuler şöyle konuşuyor: "Özellikle genetik eğilim, fazla kilo gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde egzersiz yetersizliği riskin katlanmasına neden oluyor. Aktif bir yaşam sürmenin dışında gün içinde en az yarım saat olmak üzere düzenli yürüyüş yapmak gerekiyor. Bu aynı zamanda kilo kontrolüne yardımcı oluyor."

5- Sigara kullanmak: Vücudun hemen tüm organ ve sistemlerine zararı olan sigara kullanmak hipertansiyon için de önemli risk faktörlerinin başında geliyor.Yapılacak tek şey, sigaradan uzak durmak!

6- Kardiyovasküler sorunlar: Farklı nedenlerden dolayı kalp damarlarının tıkanması, daralması kan akımına engel olacağı için hipertansiyonun gelişmesine neden olabiliyor.Dolayısıyla kardiyovasküler hastalıklar açısından risk altında bulunan gençlerin hipertansiyon konusunda da dikkatli olması gerekiyor. Bu anlamda yaşam tarzında yapılacak her türlü iyileştirme hipertansiyon gelişme riskini de düşürüyor.

7- Böbrek hastalıkları: Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, böbreklerde ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun vücutta aşırı tuz tutulumuna dolayısıyla da gençlerde hipertansiyona neden olabileceğini söylüyor. Bu grupta yer alan kişilerin hipertansiyon açısından da kontrol altında tutulması önem taşıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe