Bebeklerde Konak Zararlı mıdır ?

Bebeklerde Konak Zararlı Mı - Minidolin
Konak: Genellikle yenidoğan 0 ila 6 ay aralığında görülen ve iki yaşına kadar görülme ihtimali azalarak da olsa devam eden bir deri rahatsızlığıdır. Konak belirtileri itibariyle derinin pul pul olması, kızarıklık ve yanık görünümlü lekeler şeklinde kendini gösterir. Sebepleri hakkında net bir sonuç ortaya koyulmamış olan bu deri hastalığı hakkında araştırmaların bu zamana kadar ortaya koyduğu en belirgin sebep şöyle; Bebek henüz anne karnındayken hormon alımının gereğinden fazla olması neticesinde doğumdan sonra özellikle saçlı derideki yağ bezlerinin fazla ve düzensiz çalışması. Kesin bir bulgu olmamakla beraber bebeklerde konak oluşumunu açıklamaya en yakın sonuç bu şekildedir.

Not: Konak saçların altındaki deride ortaya çıkabileceği gibi yüzde, kaşlarda, göz çevresinde, kulak arkasında, koltuk altında ve bez bölgesinde de kendini gösterebilir. Ancak konak hastalığı genelde terlemenin ve saçlı derinin yoğun olduğu bölgelerde kendine uygun ortamı bulur ve oralarda bulunur.

Peki, konak zararlı mıdır ? veya başka deri hastalıklarını tetikler mi?

Dermatologlar konak rahatsızlığının (genelde) tek başına büyük bir zararı olmadığını ve bebekte kaşıntı, yanma hissi gibi huzursuzluklara yol açmadığını belirtirken, konak rahatsızlığının tedavi edilmemesi durumunda mantar gibi başka deri rahatsızlıklarına neden olabileceğini söylemektedirler. Bu anlamda konak zararlı mıdır sorusuna cevap verirken hastalığı tek başına ele almanın da yanlış olacağını görüyoruz. Zira yağ bezlerindeki bozukluk neticesinde derinin de olması gerektiği duruma gelememesi diğer deri hastalıklarına müsait bir ortam sağlıyor.

İlk paragrafta bahsettiğimiz konağın görülebileceği diğer vücut bölgelerinden yüzde olması durumunu ele alalım.

Bebeklerde yüzde konak


Konak hastalığı kendine en uygun zemini saçlı deri bölgelerinde bulmaktadır. Buna bağlı olarak bebeğin yüzündeki saçlı derilere yakın bölgelerde de konak oluşumu gözlemek maalesef mümkün. Özellikle kaşlarda ve göz çevresinde de sıklıkla karşımıza çıkabilen konak yine bu bölgelerde oluşabilecek diğer deri hastalıklarının riskini de arttırdığından, tedavi edilmemesi büyük sıkıntılara yol açabilir. Özellikle konak oluşumu dolayısıyla ortaya çıkan deri enfeksiyonu ve mantar gibi rahatsızlıklar her zaman tehlikelidir.

Konak tek başına zararlı bir hastalık gibi görünmese de takip etmesi muhtemel diğer deri hastalıklarının da önüne geçebilmek adına konak önleyici ve tedavi edici yöntemlerin anne – babalar tarafından bilinmesi önemlidir.

Konak önleyici tedbirler;


Konak hastalığının bilinen en büyük sebebi yağ bezlerinin düzensiz ve aşırı çalışması olduğundan bu durumu iyice tetikleyecek bazı durumlardan kaçınmak gerekir, bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;
  • Bebeğinizin saç ve diğer saçlı deri bölgelerinin uzun süreler sıcak ve terli kalmasına engel olun. Zira sıcaktan kaynaklanan sürekli nemlilik durumu konak hastalığına zemin hazırlamaktadır. (Bu nedenle bebeğin bulunduğu ortamların uzun süreler 24 derecenin üstünde seyretmesine müsaede etmemek gerekir)
  • İlk maddeye bağlı olarak, evde dahi bebeğin başında şapka tutmak veya gereğinden fazla sıcak tutacak şekilde sarıp sarmalamak yine bu ter ve nemi tetikleyeceğinden tavsiye edilmeyen bir harekettir.
  • Her ne kadar sebepleri direkt olarak hijyenik olmasa da konak hastalığına engel olmak için bebeğe haftada bir kere banyo yaptırmak (en az) önemlidir. Ayrıca bu banyolar esnasında kullanacağınız bebe şampuanının da konak önleyici bebek şampuanı olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Bebeklerde konak önleyici şampuan


Yukarıda bahsettiğimiz tedbirler arasında sadece konak önlemeye değil, konak tedavisine de yarayan bir ayrıntı olarak son maddedeki konak önleyici bebek şampuanıyla ilgili biraz daha detay verecek olursak;

İçeriğindeki hodan tohumu yağı (gamma linoelik asit), bal özütü bulunan ve hem saçları hem de saçlı deriyi besleyen ve hücre yenilenmesine hız veren Minidolin Bebek şampuanı ile halihazırda yer etmiş konağın temizlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Vücut ve yüzünde görülen konaklarda ise, argan yağı, zeytin yağı, bal özütü ve provitamin b5 içeren Minidolin bebe losyonu, en büyük yardımcınızdır. Google arama moturuna girip, hodan yağı ve borago officinalis yazmanız halinde erişeceğiniz bilgiler, iddialarımızı kanıtlayacak hususlardır.

Buna ek olarak, yukarıdaki tedbirler kapsamında bebeğinizin banyosunu Minidolin bebek şampuanı ile yaptırdığınız zaman başta konak olmak üzere mantar, isilik ve pişik gibi birçok rahatsızlığın da önüne geçebileceğinizi unutmayın. Ayrıca yine aynı etkiye sahip Minidolin bebek losyonu ile koltuk altı, bez bölgesi vb. vücudun diğer bölgelerinde oluşması muhtemel deri hastalıklarına engel olabilir, mevcut hastalığın tedavisini hızlandırabilirsiniz. Yazıda bahsi geçen deri rahatsızlıklarının hepsine karşı siz de Minidolin’i tercih edin, bebeğiniz rahat etsin!

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !