Dengeli Beslen Harekete Geç Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, projenin misyonu doğrultusunda; 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde, 'beslenmek' ile 'doğru beslenmek' arasındaki farka dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihini Dünya Gıda Günü olarak kutluyor ve bu günde açlık, gıda üretimi ile yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
Beslenme; büyüme ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi için besinlerin kullanılmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme ise, kişilerin büyüme ve gelişme potansiyeline ulaşabilmesi, hastalıklardan korunması ve kaliteli bir yaşam sürmesi için temel bir gereksinimdir. Bunun için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması gerekmektedir.
Uzman Diyetisyen Olcay Barış, beslenme ile doğru ve dengeli beslenmenin birbirine karıştırılmaması gerektiğinin altını çiziyor ve ileri yaşlarda görülen hastalıkların büyük bölümünün genç yaşlardaki sağlıksız ve yetersiz beslenmeden kaynaklandığını belirtiyor.
Yeterli ve dengeli beslenmek için 6 besin öğesini de tüketmek şart…
Yeterli ve dengeli beslenme için insanın ihtiyacı olan besin öğelerinin "proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su" olmak üzere altı grupta toplandığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, "Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması gerekir. Yani kişinin yaşı, cinsiyeti, aktivitesi, sağlık durumunu göz önüne alarak makro ve mikro besin öğelerinden yeterli miktarda alınması zorunludur. Bu besin öğeleri vücudun gereksiniminden az miktarda alınırsa, yeterli enerji oluşmaz ve vücut dokuları yapılanmadığı için sorunlar ortaya çıkar" dedi.
Doğru ve yeterli beslenerek zinde kalmanın sırları…
Kahvaltı günün en önemli ve atlanmaması gereken öğünüdür. Uyandıktan sonraki bir-bir buçuk saat içinde kahvaltınızı yapmayı ihmal etmeyin.
Günde ortalama 8 saatlik uyku, zinde kalmanızı sağlar.
Az ama sık sık yiyin. Günde üç ana ve üç ara öğün tüketmek ideal olanıdır.
Şekerli içeceklerden uzak durun, Tatlı tüketiminizi azaltın, olabildiğince sütlü tatlıları tercih edin.
Yağların tüketim miktarı kadar türü de önemlidir. Günlük tükettiğiniz yağın üçte birini hayvansal kaynaklı tereyağ olarak tüketirken, diğer kısmını zeytinyağ, ayçiçek, fındık gibi bitkisel kaynaklı olanlardan seçin.
Su zindeliğe giden yolda baş yardımcınızdır. Her gün mutlaka 8-10 bardak su için.
Dışarıda yemek yerken de doğru besinler seçebilirsiniz. İhtiyacınızdan fazla yediğinizi düşünüyorsanız, o günkü fiziksel aktivitenizi arttırarak dengeyi sağlayın.
Yağlı ve kremalı soslar, mayonezli salatalar lezzetlidir ama bir o kadar da kalorilidir. Kontrollü tüketin ve mümkün olduğunca uzak durun.
Katı yağlardan ve bunlarla hazırlanmış kek, börek, pasta, kurabiyeleri tüketmemeye özen gösterin, tam tahıllı ekmekleri tercih edin.
Protein mutlaka yemeniz gereken bir besindir. Tavuk, hindi, balık, et yerken pişirme şekli de önemlidir. Izgara, fırında ve haşlama öncelikli tercihleriniz arasında yer almalıdır. Etli sebze yemeklerini hazırlarken içine ayrıca yağ eklemeyin. Etin yağı yeterli olacaktır.
Daha fazla meyve sebze tüketmeyi amaç edinin. Günde 5-7 porsiyon çeşitli meyvelerden yiyin.
Yemeklerinize ayrıca tuz eklemeyin. Yediklerinizin lezzetini arttırmak için baharat kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Hazır yemekleri ya da işlenmiş gıdaları tüketmek yerine taze olanları tercih edin.
Yaşınız, boyunuz ve sağlık durumunuza uygun kiloyu muhafaza etmeye özen gösterin.
Fazla kilonuz varsa mutlaka diyetisyeninizle beraber size özel beslenme konusunda görüşün.
Ve mutlaka günlük yaşamınızın içine hareket katın, bol bol yürüyün, bisiklete binin, mesela dans ve fitnessi birleştiren zumba yapın…
Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…
Yapılan araştırmalar Türkiye'de erkeklerin yüzde 25'inin kadınların da yüzde 41'inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya'daki çocukların yüzde 20-25'inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70'inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezite'nin dünyayı olduğu kadar Türkiye'yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında 'Dengeli Beslen, Harekete Geç' sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlattılan 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.
Kampanya kapsamında geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSMEK'lerde ve MEB'in destekleri ile İstanbul'da çeşitli devlet okullarında etkinlikler düzenlendi. 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Kampanyası, 2016 yılında Sakarya'da Şenpiliç Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi ile Kocaeli Büyükşehir, Eskişehir Büyükşehir ve İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi işbirlikleri ile düzenlenen etkinliklerle hedefi doğrultusunda Anadolu'da yaygınlaştırılmaya başlandı.