Özellikle kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ıhlamur lezzetiyle ve hoş kokusuyla da tercih edilir. Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde bolca yetişen ıhlamur kurutularak saklanması ve demlenerek tüketilmesiyle de kullanım kolaylığı sağlar.
İçerdiği uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitaminleri, reçine ve enzimlerle sinir yatıştırıcı, bağırsak kurdu düşürücü, bağırsak sancısı giderici, öksürük kesici, damar tıkanıklığı açıcı, hazımsızlığı giderici, mide üşütmesini iyileştirici özellikleri vardır. Ayrıca uykusuzluk giderici, idrar söktürücü, terletici, göğüs yumuşatıcı özellikleri de vardır.
İştah kesme özelliğiyle kilo vermeye yardımcı olan ıhlamur demlenerek, şeker ilave etmeden tüketilebilir. Yaprak ve çiçekleri birlikte demlenerek tüketilen ıhlamur isteğe göre tatlandırılarak da içilebilir. Birkaç damla limonla tat katarak, aç karna tüketilmesi etkisini artırmasını sağlayacaktır. Aromasının çok yoğun olmaması hem içim zevkini artırır hem de farklı bitkilerle birikte demleme imkanı da sunar. Damak zevkine göre nane, kekik, rezene, tarçın, kuşburnu ve ayva yaprağı ile birlikte demlenerek farklı lezzetler de denenebilir.
Demlenerek tüketiminin yanında zayıflamak içni kürü olarak da hazırlanıp tüketilebilir. Ihlamur, kuşburnu ve altın otu bitkileriyle hazırlanan çayın, şekeri dengeleyici ve iştah kesici özelliğiyle zayıflamak için etkili olduğu belirtilmiştir. Kürün herhangi bir lezzet artırıcı madde ya da şeker ilave edilmeden tüketilmesi gerekmektedir. Kürü hazırlamak için kaynatılan 1 litre suya 10 gram ıhlamur ve 10 tane üzeri çizilmiş kuşburnu katılır ve 5 dakika kaynatılır. Kaynayan suya 5 gram altın otu ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. 5 dakika sonunda ise demlenmeye bırakılır ve süzülerek tüketilir. Yapılan çay günde 3 veya 4'e bölünerek hazırlanır.
Çayın tüketiminden 1 saat sonra ise çilek, frambuaz ve ahududu tüketilir. Her gün taze olarak hazırlanarak uygulanan kürün süresi 1 aydır.