Sık ve uzun seyahat edenlere yönelik düzenlediği "Uçuş Sağlığı Programı" ile Liv Hospital Ankara'da hem mevcut hastalıkların takibi hem de sağlıklı kişilerde mevcut risklerin tespiti yapılarak koruyucu tedbirler alınıyor, aşılama hizmeti veriliyor. Yaşam şekli, mevcut sağlık durumu ve kaygıları çerçevesinde muayene ile testler gerçekleştirilirken, uçuş sorunlarıyla baş etmede veya daha önce seyahat edilmemiş ülke ve bölgelere yapılacak ilk seyahatlerde aşılama ve diğer önlemler konularında da danışmanlık hizmeti veriliyor.
Uçuş sağlığı programı Nöroloji, Kulak Burun Boğaz, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Endokrinoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Bulaşıcı Hastalıklar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinikleri tarafından destekleniyor.
JET LAG en sık yaşlılarda görülüyor
Okyanus aşırı ve saat farkının 2'den fazla olduğu bölgelere uçakla seyahat edildiği zaman biyolojik saatin bozulmasıyla vücudunuzda meydana gelen olumsuz durumlar "jet-lag"dir. En sık ve en ağır şekilde yaşlılarda görülür. Doğudan batıya uçuşlarda mümkünse uyumamaya çalışın. Tersi yöndeyse mümkün olduğunca uyuyun. Alkollü, çay ve kafein içeren içeceklerden uzak durun. Proteinden zengin kahvaltı ve yüksek karbonhidratlı akşam yemeği tercih edin. Gündüz vakti içerisinde yürüme gibi hafif egzersizler yapın.
İniş sırasında uyunmamalı
Özellikle uçaktan inerken yaşanan orta kulak basıncında azalmaya bağlı sıkışma, kulak ağrısından kısmi işitme kaybına kadar pek çok soruna neden olur. Burnu parmaklarla kapatıp, ağızdan hafif bir nefes aldıktan sonra havayı genizden kulağa göndermeye çalışmak ve bu hareketi iniş sırasında her iki dakikada bir tekrarlamak tıkanıklığı engeller. İniş sırasında uyumamalı ve sık sık kulak basıncını dengeleyecek esneme ve yutkunma hareketleri yapılmalı.
Kalbi olanlar dikkat!
Son 1 hafta içinde kalp krizi geçiren, kontrol edilemeyen kardiyak aritmisi, ağır kapak hastalığı olanların uçak yolculuğundan önce mutlaka hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerekir. Uçuş öncesi hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir diğer grup ise 10 gün içinde koroner arter bypass operasyonu ve son 3 gün içinde inme geçiren hastalardır.
Hekim görüşü önemli
Uçak yolculuklarında kabin basıncı değişikliklerinde hipoksemisi (dokularda oksijen oranının azalması) olan hastalarda oksijen düşüklüğü derinleşebilir. Kalp hastalıkları riski de oluşan bu kişilerde uçuş sağlığı için hekim görüş ve önerileri önemlidir.
Uzun uçuşlarda hareketsiz kalınmamalı
Uçak yolculuklarında hareketsizlik sonucu bacaklarda toplardamarlarda pıhtı oluşabilir. Pıhtının koparak akciğerlere gitmesiyle bu durum ölümcül olabilir. Bu yüzden her yarım saatte bir ayak bileklerinizi aşağı-yukarı doğru hareket ettirin. Riske göre ortalama 2 saatte bir uçak içinde birkaç dakika yürüyün. Dar çorap ve giysilerden kaçının. Bol sıvı tüketin.
Enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara dikkat!
En sık karşılaşılan hastalık seyahat ishalleridir. Kısa süreli gezilerde güvenli olarak şişelenmiş maden suları veya kaliteli hazır şişe suları kullanılmalıdır. Ayrıca sivrisinek ve diğer sinek-kene gibi hayvanlardan bulaşan hastalıklar açısından tedbirli olunmalıdır. Sinek kovucu solüsyonlar ve cibinlik kullanılmalıdır. Hepatit B aşısı ve tetanoz aşısı herkesin olması gereken ve seyahate bağlı olmayan aşılardır. Aşılanmak için 2 – 6 ay süre gerekebilir. Bu gidilecek ülkeye göre yapılacak aşı adedine bağlıdır. Aşılar üst üste ve aynı anda yapılamaz. Bunun için üç ay önceden müracaat etmek gerekir.