Aşırı sıcaklarda “sıvı” değil “su” tüketin

Son dönemlerde yaşanan aşırı sıcak havalarda vücuttaki su kaybının telafi edilmesi için sıvı tüketiminin üzerinde sıklıkla durulurken, uzmanlar ise “sıvı” değil, direkt olarak “su” tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Son yılların en sıcak yazlarından biri yaşanırken, aşırısıcak ve nemli havalar, vücutta terleme yoluyla yaşanan sıvı kaybının nasıltelafi edileceğini de gündeme getiriyor. Sıvı tüketiminin çok büyük önem taşıdığıtartışıladursun, uzmanlar bu havalarda herhangi bir sıvı içecekten çok,özellikle bol miktarda su tüketilmesinin çok daha doğru olduğunu ifade ediyor.

“ÇAY, KAHVE VE GAZLIİÇECEK SIVI SAYILAMAZ”
Özellikle gençlerde yoğun görülen gazlı içecek, meyve suyu,çay ve kahve tüketimine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp FakültesiDahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Olcay, “Bu içeceklerdebol miktarda katkı maddesi ve şeker bulunuyor. Susuzluk hissini geçici olarakgideriyor olsa da, hem sonrasında daha da fazla susuzluk hissi yaratıyor, hemde vücudun sıvı ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamıyor. Dolayısıyla bunlarısıvı kategorisinde değerlendirmek pek mümkün değil.

Bu nedenle vücudun yaşadığısıvı kaybının telafisinin bu tip içeceklerle sağlanması doğru bir davranışdeğil. Kafeinli içecekler ve özellikle de alkol de vücudun dengesinibozabiliyor. Bu nedenle sıcaklarda yaşanan sıvı kaybını bilhassa suyla telafietmek ve günde en az 2,5 ilâ 3 litre su içmek gerekir” diyor.

KRONİK HASTALIĞIOLANLAR NE YAPMALI?
Aşırı sıcakların başta kalp, tansiyon ve diyabet gibi kronikhastalıkları olanlar için büyük tehdit oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Olcay,“Özellikle pıhtıya bağlı damar tıkanıklığı sorunu yaşayan hastaların daha da dikkatliolması gerekiyor. Bu sorunu yaşayan hastalar, bilhassa stent, by-pass,anjiyoplasti ve kapakçık ameliyatı gibi müdahaleler geçirmişlerse, genelde kansulandırıcı ilaçlar kullanırlar.

Aşırı sıcak havalar da kanın yoğunlaşmasınaneden olur ve pıhtı riskini artırabilir. Bu nedenle bu hastalar aşırısıcaklarda ilaçlarına büyük özen göstermenin yanında, günlük en az 2,5 ilâ 3litre su tüketiminde bulunmak durumundalar. Aksi takdirde kalp krizi kaçınılmazolabilir. Diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler deilaçlarına dikkat etmekten başka, bol miktarda su tüketimini unutmamalı. Bundanbaşka yine bu dönemde kan şekerini artırabilecek yağlı ve kaloriliyiyeceklerden çok, sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmeli” ifadelerinikullanıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !