Aşırı terleme probleminin hem psikolojik hem de fizyolojik nedenleri olabileceğini söyleyen Liv Hospital Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek "Aşırı terleme tedavisinde etkin tedavilerden biri botoks injeksiyonlarıdır. Tek seans ile tamamen kaybolan terlemede, botoksun etkisi 6 ay sürer'' dedi.
Deri hastalıklarına davetiye çıkarır
Aşırı terlemenin olduğu alanlarda mantar hastalıkları görülebilir. Bu durumda bazen akıntılı ve kötü kokulu, hatta terin renklenmesine yol açan problemler oluşturabilir. Ayrıca aşırı terleme, terin ciltte oluşturduğu tahrişe bağlı egzamaya neden olur. Egzama ciltte kızarıklık ve bazen pullanma şeklinde ortaya çıkar, çok kaşıntılı olabilir, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
Yorgunluk da yapabilir
Aşırı terleme su, sodyum, klor ve potasyum kayıplarına yol açarak halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Kişide bununla birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha da ağır seyreder. Bunların yanı sıra aşırı terleme ciddi psikolojik sorunlara da yol açar. Bu sorunların önde gelenleri anksiyete ve depresyondur. Ellerin sürekli terli olması sosyal ilişkilerde tokalaşma vb. çekincelere yol açabilir.
Botoks ile terleme tedavisi nasıl yapılır?
Günlük hayattan koparmayan ve sadece 10 dakika süren bu tedavi güvenle kullanılan bir yöntemdir. Uygulama sağlık açısından olumsuz bir duruma yol açmaz. İşlem, etkisini kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay süresince korur. Uygulama ile ter bezlerinin aşırı çalışması geçici olarak engellenir. Yine her uygulamada olduğu gibi, bu uygulama da tecrübeli ve eğitimli hekimler tarafından yapıldığı takdirde hiçbir sorunla karşılaşılmaz.