Gizli şeker kaynaklarına dikkat

Yemeğinizi tatlandırmak adına yaptığınız küçük dokunuşların gizli şeker kaynağı olabileceğini biliyor muydunuz? 

Gizli şeker kaynaklarını Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Kural Aydın'dan öğrendik…

Makarna Sosları: Tatlı ya da tuzlu olarak hazırlayacağınız makarna sosları yarım fincan başına 6-12 gram şeker içerir. Amerikan Kalp Derneği kadınların günde 6 çay kaşığı şeker tüketerek en fazla 100 kalori; erkeklerin ise yaklaşık 9 çay kaşığı şeker tüketerek en fazla 150 kalori olmasını öneriyor. Çok fazla şeker ekstra kiloya yol açar.

Yoğurt: Kalsiyum ve protein kaynağı yoğurt, içerisine tatlandırmak adına karıştırdığınız tatlı şeylerle bir anda gizli şeker kaynağı olabilir.

Yulaf ezmesi: Sağlıklı lif dolu olan yulaf ezmesinin meyve aromalı olanlarını tercih edenlerdenseniz paket başına 10-15 gram şeker aldığınızı unutmayın. Bu nedenle siz en iyisi sade yulaf ezmesi yemeyi tercih edin.

Salata sosu: Tatlı salata sosları yaklaşık 5-7 gram şeker içerir. Bunun yerine yaklaşık 1 gram şeker içeren ev yapımı sirke ve yağ sosu karışımını kullanmak doğru bir tercih olacaktır.

Kahvaltı: Özellikle beyaz ekmek içerdiği 10-20 gram şeker oranıyla önemli bir gizli şeker kaynağıdır. Kahvaltıda ekmekten vazgeçmem diyenlerdenseniz tam buğday ya da kepek ekmeğini tercih edin.

Enerji İçecekleri: Kafein içeriğiyle enerji artırma özelliğine sahip olan enerji içeceklerinin aynı zamanda porsiyon başına 25 gram şeker içerdiğini biliyor muydunuz?

Paketlenmiş meyve suları: Hazır meyve suları porsiyon başına yaklaşık 15 gram şeker içerir. Bu nedenle canınız meyve suyu istiyorsa meyve yemeyi deneyin, ya da taze sıktığınız meyve sularını tüketin.

Lahana salatası: Fastfood restoranlarında sağlıklı garnitür olarak tercih ettiğiniz lahana salatasının aslında bir porsiyonunun 15 gram şeker içerdiğini biliyor muydunuz?

Çay: Limon aromalı buzlu çay sevenlerdenseniz bu kararınızı bir daha gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü bir şişe buzlu çay yaklaşık 32 gram şeker içeriyor. Bunun yerine şekersiz bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Kurutulmuş meyve: Taze meyvenin tüm suyu alındığı için kurutulmuş meyvedeki şeker hacimce taze meyveden daha fazladır. Bu nedenle ölçülü tüketin ya da tazesini yemeyi deneyin.

Ketçap: Çorba kaşığı başına yaklaşık 4 gram şeker içeren ketçap hamburgerle birleştiğinde sizin için ciddi bir gizli şeker kaynağı olabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe