Sabahları bir fincan kahve içiyorsunuz, o da yetmiyor ikinci fincanı da alıyorsunuz...
Güne iyi bir başlangıç yapmak için tükettiğiniz kahvenin aslında kötü bir namı olmasının nedeni, içinde bulunan kafein. Ama aslında bu sizin ruh halinizi düzenliyor. Archives of Internal Medicine tarafından yapılan araştırmada, günde 2-3 fincan kahve tüketen kadınların günlük depresyon riskinin %15 daha az olduğu saptanmış.
Araştırma görevlisi Dr. Alberto Ascherio'ya göre; Kafein, beyin kimyasallarının aktif hale geçirerek ruh halinizin düzelmesini sağlayacak dopamin ve serotonin salgılıyor. Kahve antioksidan açısından zengin bir kaynak ve kansere karşı korunma sağlayan içeriğe sahip.
Vitamininizi almayı unuttunuz, boşverin!
Vitaminler her ne kadar vücudumuzda almamız gereken, fakat alamadığımız besinlerin yerini doldursalar da vitamin kullanmanın zararları da var. Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, her gün vitamin alanlar, sağlıklı şeyler yapmıyor, vitaminlere güveniyorlar.
Ayrıca vücudunuz vitaminleri doğal yollarla aldığında daha iyi çalışır. Vitamin almak yerine daha sağlıklı bir beslenme düzenini tercih edin. Eğer vitamin kullnıyorsanız, kendinize şunu hatırlatın, vitaminler kesinlikle sağlıklı bir beslenme ve düzgün bir egzersizin yerini tutmaz.
Kızıyorsunuz ve bunu gösteriyorsunuz!
Psikolog Mary Lamia “Sinir, yanlış anlaşılan ve anlamsız şekilde kullanılan iyi güçlü bir his. Sizi harekete geçmek için motive eder ve yanlış olan olaylara çözüm bulmanıza yardımcı olur” diyor.
Öfkenizle başa çıkmak için Dr. Lamia şu önerilerde bulunuyor...
*Öfkenizi tetikleyen etkeni bulun.
*İş yemeğinde söylenen kaba bir söz mü sizi sinirlendiriyor?
*Öfkelendiğinizin arkasında yatan hisleri bulun.
*Sizi herkesin önünde rezil olmak mı yoksa korkularınız mı bu hale getiriyor?
*Durumu düzeltmek için kullanacağınız bir plan oluşturun.
*Öfkelendiğiniz insanla konuşun. Sorunu halletmeye, onun sözlerinin nedenini düşünün. İşinizse sizi rahatsız eden, artık dayanamayacak haldeyseniz, o zaman yeni bir iş arayışına girmeye hazır olun.
Küçük bir ipucu: Sinirlenip harekete geçmeden önce bir iki dakika bekleyip, düşünün. Tetiklenen duygunun psikolojik etkisi nasıl düşündüğünüzü de etkiler diyor Dr. Lamia.
Küçük şeyler sizi strese sokmaya yetiyor!
Kronik stres kalp hastalıkları gibi durumlara yol açabilir. Ama kısa dönemli streslerin pozitif etkisi olduğunu biliyor muydunuz? “Emotional Freedom kitabının yazarı Dr. Judith Orloff “Stres, enerji veren kortisol hormonunu tetikler, sistemimizi hızlandırır ve günün üstesinden gelmemizi sağlar. Aynı zamanda ilgilendiğimiz olaylarda daha iyi iş çıkarmamızı ve problemi çözmemizi sağlar”.
Yani sunumdan önce yaşadığınız küçük çaplı bir stres daha iyi bir performans çıkarmanızı sağlayabilir. Ya da arabanız bozulduğu zaman yaşadığınız stresi hatırlayın, ne kadar çabuk durumu halletmiştiniz değil mi?
Dr. Orloff burada önemli olan şeyin denge olduğunu söylüyor. Bunun için gün içerisinde küçük bir stres yaşasanız bile, kendinizi beş dakikada olsa rahatlacak bir şey yapmanızı öneriyor. Hiçbir hobim yok diyorsanız, karanlık bir odaya girin ve derin nefes alın diyor.
Hiçbir şey yapacak haliniz yok! Egzersizi iki gün üst üste kaçırdınız...
“Sağlıklı olmak için hergün egzersiz yapmanıza gerek yok. Haftada 3 ya da 4 gün sizi formda tutmak için yeterli olacaktır” diyor Mike Boyle. Bunun nedenini ise, ara verdiğiniz günelerde kaslarınız onarılır ve güçlenir. Bu da sadece dinlenme ile olur diye ekliyor.
Hergün sıkıcı ve yorucu ağır egzersizlerden sıkıldıysanız, bunun çözümünün hergün aktif olmakla çözülebileceğini söylüyor. Ağır egzersizleri haftada en azından 2'ye indirirseniz, vücudunuzun forma girmesine daha çok yardımcı olursunuz diyor.