Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Arif Ender Yılmaz, yaz tatilinde diyabet hastalarının dikkat etmeleri gereken kurallar hakkında bilgi verdi.
Suyu da ilaç gibi düşünün
Diyabet hastalığı, tüm vücudu etkileyen ve zayıf düşürebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle normal çevre koşullarının değişikliklerine karşı dirençleri azalmaktadır. Çevre koşullarının değişiminden daha fazla etkilenmekte ve sağlık durumlarından daha fazla zarar görmektedir. Bu sebeple bazı kronik hastalığı bulunan bireyler gibi diyabet hastalarının da çok dikkatli olması gerekmektedir.
Özelikle sıcak yaz aylarında aşırı sıcak ve bunaltıcı hava nedeniyle hastalar sıvı kaybı oluşumuna daha eğilimlidir. Bu nedenle bu dönemde sıvı alımı mutlaka artırılmalı ve ilaç gibi düşünülerek günlük olarak belli saatlerde su veya sıvı içecekler tüketilmelidir.
Cilt yanıklarına çok dikkat edilmeli
Sıcağın etkisi ile de ani ve hızlı bir su kaybı olabilmektedir. Sıvılar genel olarak su olabildiği gibi mineral içeriği zengin maden suyu şeklinde de olabilmektedir. Özellikle idrar söktürücü kullanan hastaların mineral kaybına daha yatkın olmaları nedeniyle mineral içeriği fazla olan maden suyunu tercih etmeleri önerilmektedir. Direkt gelen güneş ışını etkisi ile ciltte yanık oluşturabilmekte ve süreye bağlı olarak bu yanıklar açık yaraya dönüşebilmektedir.
Diyabetli hastalar doğrudan güneş altında kalmamalıdır. Özellikle bronzlaşmak için yapılan güneşlenme sırasında mutlaka koruyucu faktörü yüksek olan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir.
Kumsalda ve taşlık alanda çıplak ayakla dolaşmayın
Özellikle diyabetlilerde yara iyileşme hızı düşük olduğu düşünülürse, bu hastaların yaralanmamaya özen göstermesi gerekmektedir. Bunun, için yalın ayak dolaşılmaması, denize girerken bile sandaletlerin çıkartılmaması, yanık oluşturacak kadar uzun süre güneş altında yatılmaması gerekmektedir. Ayrıca bazı diyabetli hastalarda duysal sinirlerin bozulması nedeniyle sıcak hissi azaldığı için kumlara kesinlikle çıplak ayak ile basılmaması gerekmektedir.
Günde en az yarım saat egzersiz vücudu dinç tutar
Tüm bunların yanında diyabet ve tatil özel bir ikilidir. Çünkü diyabet belli bir disiplin çerçevesinde diyet ayarlanması gereken bir durum iken tatil kavramı diyetin unutulduğu veya mola verildiği bu süre olarak bakılmaktadır. Asla bir öğünden fazla yemek tüketilmemesi gerekmektedir. Kendinizi ödüllendirmek için alacağınız aşırı kalori daha sonra size sadece şeker yüksekliği olarak geri dönmektedir. Aynı zamanda kısa süre içinde alınacak aşırı kalori kan şekerinin tehlikeli sınırlara çıkmasına ve şuur kaybına neden olabilmektedir.
Tatil sırasında yapılan diğer bir hata ise normal diyabetli hastaların yapması gereken düzenli egzersizlerin ihmal edilmesidir. Bu nedenle egzersizlere ara vermeden günlük en az yarım saat olacak şekilde devam edilmesi gerekmektedir. Bu egzersizleri güneş altında yapmaktan kaçınılması gerekmektedir. Tatilde kan şeker yüksekliğinin kontrol edilmesi daha önemlidir. Çünkü normal rutin hayatın ve diyetin dışına çıkılmış olunmaktadır.